Poľnohospodárske dotácie majú pre mafiánske rozkrádanie problém

Európska komisia sleduje podozrenia z podvodov v Pôdohospodárskej platobnej agentúre veľmi detailne. Hrozí aj strata eurofondov.

V čase kedy sa jedná o novom rozpočte Európskej únie, prerozdelení dotácií, či nových prioritách v jednotlivých sektoroch, hrozí Slovensku, že bude od dotácií pre agrorezort odstrihnuté úplne.

Vážne dopady krajine hrozia pre podozrenia popísané v článku zavraždeného novinára Jána Kuciaka.
Ten popísal skupinu organizovaného zločinu, ktorá roky zarába na eurofondových platbách na východe Slovenska. To všetko nezachytili radary slovenských kontrolných orgánov a preto musí zakročiť Brusel.

Hoci to Biztweetu Európska komisia nesmela potvrdiť, v procese je zastavenie preplácania prostriedkov v niektorých eurodotačných operačných programoch. Európska komisia však pred tvrdým uzavretím kohútikov chce dať Slovenskej republike šancu. Oslovuje jej stranu listom a dáva jej 14 dní na urýchlené vysvetlenie, ako mohlo k prehliadnutiu podozrení prísť.

Európska únia má veľmi jasné pravidlá o tom, ako by sa mali riadiť finančné prostriedky Európskej únie. Podľa zásady zdieľaného hospodárenia sú členské štáty primárne zodpovedné za riadne a legálne riadenie finančných prostriedkov EÚ,“ konštatuje pre Biztweet hovorca Európskej komisie Margaritis Schinas.

Ako pokračuje, komisia má nulovú toleranciu voči podvodom s finančnými prostriedkami EÚ, a preto trvá na dodržiavaní záväzku všetkých členských štátov predchádzať podvodom. „Komisia berie veľmi vážne akékoľvek tvrdenia alebo podozrenie týkajúce sa zneužitia alebo zlého hospodárenia s finančnými prostriedkami,“ uvádza Schinas.

V prípade informácií z Kuciakovho článku sa vynorili podozrenia z možného zneužitia poľnohospodárskych fondov. Spustenie vyšetrovania zvažuje aj Európsky úrad pre boj proti podvodom Olaf. Vražda novinára naviac posilňuje hlasy pre zriadenie silového úradu európskeho prokuratóra.

Čítajte aj:

Na eurofondoch sa dá zarobiť. Chybu robí neschopný štát

Brusel utiahol kohútiky eurofondov. Slováci hovoria o dočasnom probléme

Slovensko má stopnuté eurofondy. Audit Bruselu ukázal chyby

Nášho priateľa Jána Kuciaka s priateľkou zastrelili

Podľa zistení Jána Kuciaka vlastnili a vlastnia tri klany talianskej mafie niekoľko desiatok poľnohospodárskych firiem. Ich majetok sa pohybuje v desiatkach miliónov eur. Obhospodarujú stovky až tisíce hektárov pôdy, na ktoré čerpajú milióny eur dotácií. Len za roky 2015 a 2016 sa firmám spájaným s mafiou podarilo získať na priamych platbách Pôdohospodárskej platobnej agentúry viac ako osem miliónov eur, ďalšie státisíce eur čerpali v rámci projektových dotácií.

Oprávnenosť týchto platieb je sporná. Portál Aktuality.sk s partnermi zdokumentovali viacero prípadov, keď boli porušené predpisy. V jednom prípade si firma vypýtala platby na osemnásobok plochy, ktorú skutočne obrábala. V inom prípade si zase pýtala platby na plochy, za ktoré neplatila nájom a nemala na ne užívacie právo. Úrady ani polícia však dlhoročné peripetie neriešili. Podľa indícií pre prepojenia s tými istými mafiánskymi klanmi.

Agentúra prerozdeľujúca na ministerstve pôdohospodárstva eurofondy je však podozrivá už niekoľko rokov. Podľa Najvyššieho kontrolného úradu napríklad zle rozdelila stovky miliónov eur. Úrad preto na agentúru podal aj trestné oznámenie.

 

Tomáš Lemešani

Biztweet, podporte nás nákupom v našom eshope