Memorandum štátu s U.S.Steel prestalo platiť

Štát nemusí prispievať, firma smie prepúšťať. Memorandum medzi U.S.Steel Košice a štátom prestalo platiť.

Po piatich rokoch tak nemusí žiadna zo strán dodržiavať sľuby z roku 2013. Hlavne zo strany košických železiarní to vyvoláva otázky. Je totiž verejným tajomstvom, že by zníženie počtu ich zamestnancov znamenalo pre amerického majiteľa viac peňazí v prípade predaja železiarní.

Štát sľuboval ešte začiatkom roka novú dohodu, ktorá by prepúšťanie vylúčila, prácu na ministerstve však prerušili obavy o koniec vládnutia strany Roberta Fica. „Vzhľadom na situáciu na vnútropolitickej scéne v predchádzajúcom období, rokovanie za účasti príslušných ministrov ako aj zástupcov spoločnosti U.S. Steel Košice, na ktorom by sa vyhodnotilo memorandum o porozumení, sa ešte neuskutočnilo,“ vysvetľuje pre Biztweet hovorca ministerstva hospodárstva Maroš Stano.

Ficova vláda sa v rámci memoranda z roku 2013 zaviazala novelizovať zákon o podpore obnoviteľných zdrojov energie tak, aby mohla byť výroba elektriny z hutníckych plynov oprávnená na podporu doplatkom, ktorého úroveň bude minimálne 80 eur za kilowatthodinu po dobu 15 rokov. U.S. Steel tak získal štátne peniaze za energiu, ktorú vyrába ako vedľajší produkt pri oceliarskej činnosti. Štát ďalej spolufinancoval nákup nových kotlov košických oceliarní tak, aby spĺňali parametre, ktoré od nich požaduje Európska únia.

Vláda Roberta Fica prisľúbila gigantovi zamestnávajúcemu viac než desať tisíc ľudí i ďalšie zlacnenie elektriny pre priemyselné podniky, úpravu poplatkov za skladovanie firemného odpadu, či spolufinancovanie nákupu nových technológií znižujúcich produkciu emisií. Výmenou za to firma sľúbila, že po dobu piatich rokov nebude prepúšťať. Spoločnosť dohodu nedodržala a niekoľko mesiacov po sebe prepúšťala desiatky ľudí mesačne. Vláda preto nevylučovala, že v prípade jednaní so záujemcami o oceliareň do spoločnosti ako štát vstúpi.

Čítajte aj:

Štátne odkupy podielov v strategických firmách postupujú pomaly

Trhy prestávajú veriť v predaj košických železiarní

Chrenek: Jednania o predaji U.S.Steel Košice mali iba zvýšiť hodnotu firmy

„Až po vyhodnotení memoranda, môžeme hovoriť s predstaviteľmi U.S. Steel o prípadnej ďalšej spolupráci. V tejto chvíli akékoľvek ďalšie otázky k tejto téme sú predčasné. Môžeme len zopakovať, že terajšia ekonomická situácia na Slovenku je zásadné iná ako to bolo v roku 2013, keď vláda pristúpila k podpisu Memoranda o porozumení medzi SR a U.S. Steel Košice,“ dodáva Maroš Stano

V marci tohto roku uplynula 5-ročná doba, na ktorú bol dokument podpísaný. Medzitým sa začalo polemizovať o predaji spoločnosti. Posledná nepriamo potvrdená informácia hovorila o podpise exkluzívneho jednania s čínskym záujemcom Hesteel. To, že ani po takmer roku a pol k prepisu firmy nedošlo, môže okrem iného znamenať aj postup, kedy záujemca čakal na stratu závazku voči štátu.

 

Biztweet, podporte nás nákupom v našom eshope