Trhy prestávajú veriť v predaj košických železiarní

Po vysokých nárastoch ceny akcií korporácie U.S.Steel behom avizovaných jednaní o predaji košických železiarní, prišlo vytriezvenie.

Boli jednania reálne, alebo šlo iba o hru s cenami akcií na burze? Avizovaný odchod americkej korporácie U.S.Steel z košickej továrne mal byť dávno hotovou vecou.

Po prvotnom jednaní s ruskými, či českými záujemcami sa firma mala dohodnúť na predaji košických železiarní s čínskym gigantom Hesteel. Navzdory mlčaniu stačili medializované informácie a nepriame náznaky zo strany korporácie k tomu, aby hodnota jej akcií vystrelila na dlhodobé maximá.

Konkrétne v novembri a decembri 2016, kedy sa začali objavovať prvé informácie o jednaniach U.S.Steel Košice a Třineckých železiarní, vyskočila hodnota akcie korporácie na burze v New Yorku z 18 dolárov na viac ako dvojnásobok.

Po chvíľkovej stagnácii sa v médiach objavili informácie o tom, ako jednanie so skupinou podnikateľov okolo Třineckých železiarní padlo, ale korporácia akceptovala ponuku čínskej Hesteel.

Napriek nepotvrdenému charakteru informácií vtedy akcie tradičnej americkej železiarskej skupiny na Wall Street lámali rekordy, keď prekročili hodnotu 40 dolárov za akciu.

Napriek tomu, že uplynulo niekoľko mesiacov, k obchodu stále nedošlo, a to ani k jeho prvej reálnej fáze, teda žiadosti o posudok regulátorov. Reálnosť jednaní je teda otázna, o čom hovoril v nedávnom rozhovore aj jeden z prvých záujemcov o železiarne v Košiciach Tomáš Chrenek.

Čítajte aj:

Odbory U.S.Steel Košice: Z továrne sa stala dojná krava

Hintoš pre Biztweet: Odvážni manažéri museli odísť

Odbory U.S.Steel Košice: Vedenie šíri klamstvo a zodpovednosť nesú Slováci

„Potrebovali zvýšiť cenu akcií na burze, aby si vybavili preklenovací úver. Záujem Třineckých železiarní pomohol k rastu cien na burze,“ povedal v rozhovore pre týždenník Euro Tomáš Chrenek. Nárast hodnoty cien akcií mal teda podľa neho zaručiť získanie preklenovacieho úveru v banke.

Aj tento česko-slovenský podnikateľ tvrdí, že U.S.Steel argumentoval odmietnutie ponuky českej skupiny lepšou ponukou Číňanov. „Nakoniec Košice nikomu nepredali,“ spochybňuje úprimnosť jednaní Chrenek.

Ako opadá reálnosť predaja košickej továrne, klesá aj hodnota amerických akcií na burze. Od tohtoročného mája balancuje na hranici 20 dolárov za akciu.

 

Biztweet, podporte nás nákupom v našom eshope