Štátne odkupy podielov v strategických firmách postupujú pomaly

Plán vytvorenia štátneho energetického holdingu, či vstupu do U.S.Steel Košice zatiaľ ostal na tlačovej konferencii.

O založení energetického holdingu, ktorý by včlenil pod jednu strechu podiely štátu v energetických firmách sa polemizovalo aj behom mandátu predošlých vlád. Projekt dostal do žíl novú krv po kauze vysokých cien energií zo začiatku roka 2017. Kabinet Roberta Fica vtedy tvrdil, že zváži odkupy podielov v niektorých strategických energetických firmách, za účelom zvýšenia vplyvu na cenotvrobu energetických služieb.

Ani po viac ako ôsmich mesiacoch nedošlo k predstave o konkrétnej podobe holdingu, ani toho ktorých podielov firiem a za akých podmienok by sa mohol odkup do rúk štátu týkať. Ministerstvo hospodárstva si zatiaľ nechalo vypracovať analýzu, aký koncept by bol najvýhodnejší.

„Minister hospodárstva už požiadal spoločnosť Slovenský plynárenský priemysel, a.s. o vypracovanie analýzy, ktorej hlavným cieľom je navrhnúť riešenia na vytvorenie jednotnej platformy (Energetický holding) tak, aby bolo spravovanie podielov štátu v energetických podnikoch efektívne. V súvislosti so spracovaním analýzy ešte ministerstvo nemá nové informácie, vyjadrovať sa k téme by preto bolo nateraz predčasné,“ konštatuje pre Biztweet hovorca ministerstva hospodárstva Maroš Stano.

Čítajte aj:

Štát prepíše pravidlá pre právne zastupovanie

Slovenský Ústavný súd zvládol svoju úlohu. Peniaze nestačia na prepísanie histórie

Tikajúca bomba slovenského školstva

Štát zatiaľ neučinil konkrétne kroky ani v prípade odchodu americkej korporácie U.S.Steel z Košíc. Napriek tomu, že podľa viacerých zdrojov došlo k oznamu predaja košických železiarni čínskej korporácii Hesteel už aj na americkom stretnutí predstavenstva spoločnosti, štát o predaji nevie. Nevie tak ani naplniť sľubovaný dohľad nad predajom, či dokonca majetkový vstup do podniku.

"Rokovania o predaji podielu v košických oceliarňach sú záležitosťou súkromných vlastníkov a vláda Slovenskej republiky má prísľub, že ak by prišlo k rozhodnutiu, bude ho vlastník informovať. Do tejto chvíle sa tak nestalo," hovorí Maroš Stano.

 

Biztweet, podporte nás nákupom v našom eshope