Obchvat Bratislavy horí pre problémy koncesionára

Stavbu bratislavského obchvatu brzdí problém španielskeho koncesionára. Partneri mlčia a ministerstvo dopravy stupňuje kritiku.

Kľúčový projekt výstavby dopravnej infraštruktúry na Slovensku – obchvat Bratislavy – naberá meškanie a partneri štátu vzbudzujú otázky. Po počiatočnom mlčaní už začína postup konzorcia Obchvat Nula kritizovať aj ministerstvo dopravy.

Minister Árpád Érsek priznal, že projekt komplikuje pomalý výkup pozemkov pod plánované komunikácie, či neochota menších subdodávateľov ísť do projektu so španielským partnerom Cintra Infraestructuras Internacional, ktorý doposiaľ neprejavil dostatočné záruky, že zaistí materiálnu stránku a potrebnú podporu projektu.

Ako zistil Biztweet, španielska spoločnosť zaostáva aj v základných povinnostiach, akými je napríklad zaistenie stavebných materiálov. Argumentu, že projekt brzdia administratívne procesy podlamuje nohy fakt, že firma nepostupuje podľa plánu ani na úsekoch, kde už získala potrebné povolenia.

„Ministerstvo dopravy očakávalo rýchlejší a razantnejší postup prác zo strany koncesionára, a to predovšetkým na úsekoch, kde boli všetky stavebné povolenia vydané včas, čo vyvoláva obavy, či bude cesta dokončená podľa pôvodných termínov,“ potvrdzuje Biztweetu odbor komunikácie Ministerstva dopravy a výstavby Slovenskej republiky.

Problémom je aj slabá komunikácia partnerov, ktorí napriek meškaniam nedohodli iný ako oficiálny termín. Presný postup a harmonogram výstavby je pri PPP projektoch plne na strane koncesionára. Obstarávateľ však podľa zmluvy smie za meškania partnerov sankcionovať.

Čítajte aj:

U Érseka sa s plánmi SNS neponáhľajú. V oute preto viazne aj plán s letiskom

Érsek na vypočutie do Bruselu neprišiel. Dieselgate vraj nie je slovenský problém

Érsek porušil pri menovaní šéfa železníc zákon. Odvoláva sa na obchodný register

Znepokojujúce je aj to, že sa v zahraničných médiách objavujú zmienky o finančných problémoch španielskeho realizátora bratislavského obchvatu Cintra. Problémy nekomentujú ani partneri, ktorí majú na starosti finančné krytie. Macquarie Capital Group o projekte nehovorí absolútne a odpovede na otázky Biztweetu napriek prísľubom nedodali ani marketingovo veľmi aktívni zástupcovia spoločnosti Porr.

Koncesnú zmluvu na výstavbu a 30 ročnú prevádzku časti diaľnice D4 spolu s časťou rýchlostnej cesty v smere od Holíc podpísal štát v roku 2016. Vláda schválila výstavbu projektu zo súkromného kapitálu formou PPP projektu. Súťaž priniesla cenu vo výške 1,9 miliardy eur. Podľa plánov malo byť 59,1 kilometra diaľnic odovzdaných najneskôr v roku 2020. Výstavba projektu sa však doteraz nerozbehla.

 

Biztweet, podporte nás nákupom v našom eshope

 

Odomknúť článok

Standard Biztweet Standard

  • 1 Kredit
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
Top

Biznis Biztweet Biznis

  • 5 Kreditov
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
  • Objednávka služieb

Golden Biztweet Golden

  • Získavate 10 kreditov
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
  • Objednávka služieb