Érsek na vypočutie do Bruselu neprišiel. Dieselgate vraj nie je slovenský problém

Slovenské ministerstvo dopravy bolo vyzvané na spoluprácu pri vyšetrovaní emisného škandálu Volkswagenu. V Európskom parlamente bol vypočutý splnomocnenec vlády, minister odpovedal iba listom.

Minister dopravy Arpád Érsek bol pozvaný na híring pred výborom Európskeho parlamentu pre meranie emisií. Mal výboru poskytnúť informácie a súčinnosť pri vyšetrovaní emisného škandálu Volkswagenu. Na vypočutie napriek opakovaným výzvam nešiel.

„Ministerstvo dopravy so spomínaným výborom spolupracovalo a poskytlo vyšetrovaciemu výboru písomnou formou vyčerpávajúce informácie na ich otázky. Na Slovensku sa nevykonávajú homologizácie celých vozidiel, ale len ich komponentov, slovenské národné schvaľovacie orgány teda nemajú skúsenosť so skúškami vozidiel z hľadiska emisii nových vozidiel a nemôžu zodpovedať za schválenia vykonávané na území iných členských štátov. Z tohto dôvodu by osobná účasť ministra dopravy A. Érseka nebola pre výbor prínosom,“ vysvetľuje hovorkyňa ministerstva dopravy Karolína Ducká.

Vypočutia sa v mene ministra dopravy zúčastnil štátny tajomník Viktor Stromček, ktorý má v gescii cestnú dopravu na Ministerstve dopravy a výstavby Slovenskej republiky. Niektoré z otázok smerovali k činnosti automobilky na slovenskom území a tomu, ako pri vyšetrovaní manipulácie s emisnými limitmi postupujú slovenské orgány.

Tie sa však o prípad Volksweagenu nijak nevenujú. „Ministerstvo dopravy neudelilo typové schválenie ES dotknutých typov značiek vozidiel a preto neorganizuje prebiehajúce zvolávacie akcie. Zvolávacie akcie sa u nás vykonávajú prostredníctvom zástupcov výrobcu dotknutých vozidiel a ich zmluvných servisov,“ vysvetľuje Ducká.

Čítajte aj:

Motoristi varujú: nové poplatky za registráciu odradia záujemcov o nové autá

Štát prepásol šancu. Brusel na obchvat v Dvoriankach peniaze nedá

Érsek porušil pri menovaní šéfa železníc zákon. Odvoláva sa na obchodný register

Emisný škandál automobilky Volkswagen, nazývaný tiež Dieselgate, vypukol v septembri 2015 po tom, čo americká Agentúra pre životné prostredie (US EPA) zverejnila informáciu o tom, že nemecká automobilka Volkswagen vybavila svoje automobily s dieselovými motormi TDI softvérom, ktorý znižoval množstvo vznikajúcich oxidov dusíka ( NOx) počas laboratórnych testov výfukových plynov, aby jej vozidlá splnili zákonný limit.

V novembri 2015 následne nemeckí prokurátori začali vyšetrovať podozrenie z daňových únikov spojených s emisným škandálom automobilky. Vyšetrovanie sa týka nesprávnych údajov o emisiách oxidu uhličitého, ktoré sú dôležitým kritériom pri výpočte dane u motorových vozidiel.

Automobilka do svojich áut inštalovala softvér, ktorý pri testoch umelo znižoval produkciu splodín. Volkswagen kvôli tomu čelí žalobám v niekoľkých krajinách. V rámci dohody o urovnaní musí zaplatiť pokuty vo výške 4,3 miliardy amerických dolárov.

Všetky podrobnosti o slovenskej zvolávacej akcii vozidiel značiek Volkswagen, Škoda, Audi a Seat sú zverejnené na internetovej stránke ministerstva.

 

 

Biztweet

Podporte nás platbou na IBAN CZ8920100000002100602454, alebo kúpou predplatného