Foxconn a Elgas vládnu. Najrýchlejšie rastú tradičné sektory

Biznisu vládne stavebníctvo a obchod. V tržbách sú najsilnejší Taiwančania či Elgas

Najvyššie tržby spomedzi všetkých odvetví má Elektrotechnika, ktorá je však ovplyvnená firmou Foxconn. Zistila to analýza rýchlo rastúcich firiem agentúry Finstat.

Ďalším z odvetví, ktoré v raste tržieb dominujú je veľkoobchod. Ten dosahuje vďaka veľkému počtu rýchlo rastúcich firiem tržby až 1,2 miliardy eur. Medzi odvetvia, ktoré boli ovplyvnené konkrétnymi firmami patrí tiež automobilový priemysel, ktorého až 46 percent tržieb je tvorených jedinou firmou, ZF Slovakia a.s..

Ďalším podobným odvetvím je energetika – tam tvorí až 87 percent všetkých tržieb firiem jediná - ELGAS.

„Spoločnosť Foxcon je velká výrobná spoločnosť ktorej nárast hodnôt bol pravdepodobne zapríčinený otvorením novej výrobnej pobočky, alebo prerozdelením výrobného plánu (zvýšenie výroby pripadajúcej na Slovensko), ktorá rapídne zvýšila medziročný nárast hodnôt. Tento fakt však v zásade nemusí znamenať rast spoločnosti ako takej. Spoločnosť ELGAS je členom skupiny Grafobal Group Energy a patrí medzi popredných dodávateľov plynu na Slovensku. Pôsobí aj v okolitých krajinách ako Maďarsko, Česká republika, Poľsko či Srbsko. Jeho materská spoločnosť GGE patrí medzi významných hráčov v oblasti výroby a predaja elektriny, dodávky tepla, a pri predaji plynu. Vysoké hodnoty nárastu by mohli byť zapríčinené výrazným zvyšovaním množstva dodanej energie v minulých rokoch,“ hodnotí pre biztweet vysoké podiely niektorých firiem analytička Finstat Jana Polakovičová.

Ako dodáva, je ťažké porovnávať spoločnosti takýchto objemov a ich rast. Vplývajú na to faktory ako novovzniknuté továrne a podobné organizačné činnosti na nadnárodných úrovniach.

Čítajte aj:

Projekt je na svete. AS Trenčín dá na nový štadión viac ako 12 miliónov eur

Kaltenecker je nateraz v suchu. Súd zastavil konkurzné konanie

Developer chystá v Trnave nový projekt. Počíta so 180 zamestnancami

--

Finstat hodnotil aj rasty mladých firiem. Za start up firmy sa v našom regióne považujú spoločnosti, ktoré sú pomerne mladé, teda neboli založené pred viac ako piatimi rokmi (v zahraničí je startupom označovaný len projekt s ťažšími podmienkami a špecifickými fázami vývoja). Rýchlo rastúcich mladých spoločností, ktoré spĺňajú podmienku pre výšku tržieb a majú medziročný rast vyšší ako 20-percentným  je 3 000, firiem s rastom vyšším ako 70 percent je 665 a s viac ako 150 percent rastom je 126 firiem.

Na prvých priečkach figurujú takmer vždy tri odvetvia: Stavebníctvo, Veľkoobchod a Maloobchod. Iba medzi rýchlo rastúcimi firmami definovaných podľa OECD má odvetvie veľkoobchod nižšie zastúpenie firiem v porovnaní so zastúpením v celkovom hospodárstve.

Tento pokles je spôsobený tým, že iba malý počet firiem z veľkoobchodu má viac ako 10 zamestnancov aj keď majú pomerne vysoké tržby. 

 

 

 

Fotozdroj: CC/flickr.com