Korupcia vo verejnom obstarávaní: Povie nový zákon STOP?

Odstránenie nedostatkov vo verejnom obstarávaní môže mať vplyv na rozdeľovanie verejných zdrojov

Transparentnosť, účinnosť a boj proti diskriminácii a korupcii. Tieto slová sa dnes (8. Október 2015) najčastejšie skloňovali na Tlačovej konferencii v Európskom informačnom centre v Bratislave, ktorá sa venovala verejnému obstarávaniu na Slovensku. Medzi hlavnými rečníkmi bola aj Zita Táborská, Predsedníčka Úradu pre verejné obstarávanie, ktorá uviedla, že dnešná podoba zákona o verejnom obstarávaní bola doposiaľ novelizovaná už 26 krát.

Hlavnou otázkou bolo, či je zákon o verejnom obstarávaní brzda investícií na Slovensku. Táborská vidí problém v nedostatočnom vzdelávaní sa, v nešírení povedomia o pravidlách verejného obstarávania a takisto v malom využití vzorových dokumentov, ktoré sú sprístupnené na oficiálnej stránke úradu. “Úrad pravidelne vydáva najčastejšie porušenia zákona, no nikto sa nimi neriadi“ uviedla predsedníčka.

Ďalej sa chce venovať aj skracovaniu lehoty kontroly a zrušeniu odkladacej lehoty na podpísanie zmluvy. Boj proti korupcii sa začína zákazom účasti schránkových firiem, pričom všetky rozhodnutia úradov budú kontrolované Radou úradu pre verejné obstarávanie.

Jaroslav Kračún, právny expert z Európskej komisie tvrdí, že hlavným bodom zmeny smerníc pre verejné obstarávanie bude zohľadňovať ekonomicky najvýhodnejšie ponuky. Doteraz bol výber dodávateľa postavený výlučne na najnižšej cene, pričom obstarávateľ nebral do úvahy aj ďalšie investície v budúcnosti. „Obstarávateľ si môže namiešať „coctail“ kritérií pre prijímanie ponúk, no vždy musí súvisieť konkrétne s jednou zákazkou“ uviedol Kračún a dodal, že všetko musí byť nastavené na mieru tak, aby nedošlo k diskriminácii.

--

Čítajte tiež: 

VÚB napadla insolvenciu českej firmy

Košické železiarne čerpajú štátnu pomoc. Taja komu posielajú zisk

Bratislavské letisko obmedzuje spoluprácu s firmou kontroverzného podnikateľa

Do konkurzu Slovakia Steel Mills sa vraj vložili ľudia z mafiánskych zoznamov

Kameňolom Devín chce štát prenajať. Zamestnanci sú proti

--

Predstavil aj ďalšie inovácie, ktoré majú urýchliť proces schválenia zmlúv, ako napríklad funkčné požiadavky namiesto podrobného rozpisu, či viacero variant jednej ponuky pre obstarávateľa. Nový zákon je už v druhom čítaní parlamentu a predpokladá sa, že sa definitívne odsúhlasí do konca roka 2015.

 

 

Klára Behúňová

Fotozdroj: uvo.gov.sk