Medzinárodný deň pôvodného obyvateľstva sveta

Mnoho pôvodných národov patrí napriek svojej bohatej histórii a kultúre k najviac marginalizovaným komunitám na svete.

Osobitnou hrozbou je pre ne narastajúca konkurencia v oblasti prírodných zdrojov a pôdy, ako aj trojitá planetárna kríza v podobe zmeny klímy, straty biodiverzity a znečistenia.

EÚ si zreteľne uvedomuje potrebu zabezpečiť, aby bola zelená transformácia spravodlivá a inkluzívna. Na to, aby boli potrebné odvážne rozhodnutia a iniciatívy udržateľné, musia v plnej miere rešpektovať a chrániť ľudské práva vrátane práv pôvodného obyvateľstva. EÚ sa touto zásadou riadi pri tvorbe svojich politík, a uplatnila ju i v nariadení o odlesňovaní, akte o kritických surovinách a v smernici o náležitej starostlivosti podnikov v oblasti udržateľnosti.

Okrem iných cielených projektov EÚ na podporu pôvodného obyvateľstva na celom svete poskytuje projekt Indigenous Navigator – súbor nástrojov vyvinutých pôvodným obyvateľstvom a určených pre jeho členov – informácie a umožňuje podporné stratégie EÚ v oblasti zmeny klímy, ľudských práv a náležitej starostlivosti v oblasti životného prostredia.

Pri príležitosti Medzinárodného dňa pôvodného obyvateľstva sveta Európska únia opätovne potvrdzuje svoj záväzok podporovať pôvodné obyvateľstvo v rámci Únie aj mimo nej a dodržiavať, chrániť a napĺňať jeho práva, ako sa stanovuje v Deklarácii OSN o právach pôvodného obyvateľstva a v medzinárodnom práve v oblasti ľudských práv.