Slováci chcú na Ukrajine oživiť konkurenciu v energetike

Slovenský energetický regulátor ÚRSO bude na Ukrajine zavádzať pravidlá smerujúce k liberalizácii trhu

Slovenský energetický regulátor ÚRSO bude na Ukrajine zavádzať pravidlá smerujúce k liberalizácii trhu. 

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví vyhral prestížny medzinárodný tender s názvom "Support the National Commission for State Energy and Public Utilities Regulation (NEURC) of Ukraine in the Process of Electricity Market Reform". „ÚRSO bude ukrajinský regulačný úrad (NEURC) podporovať pri tvorbe primárnej a sekundárnej regulačnej legislatívy a zavádzaní opatrení a postupov pre správne fungovanie trhov elektrinou a vytvorenie podmienok na zapojenie ukrajinského trhu do jednotného európskeho trhu s elektrinou,“ opisuje projekt pre biztweet.eu hovorca ÚRSO Miroslav Lupták.

Preložené do laickej reči, náš regulátor má Ukrajincom napomáhať pri liberalizácii energetického trhu, príprave príchodu nových energetických hráčov, či úprave pravidiel energetického trhu tak, aby bola krajina z východu Európy pripravená prijať v prípade vstupu do Európskej únie pravidlá Bruselu.

--

Čítajte tiež:

Krúpa zrejme prehral boj o podiel v Bohemia Energy

Perpetuum mobile? NFD už predáva licencie prevratného generátora

ČEZ má balkánského dobrodružství dost. Projekt v Kosovu nechce a míří do Německa

Maďarský MOL vstupuje na norský trh s ropou

Poliaci s náskokom. PKN Orlen je pripravené ťažiť bridlicový plyn

Šéf Mero: PKN Orlen by mohl zastavit zpracování ropy v Česku

--

Od Slovákmi riadeného projektu sa očakáva, že podporí implementáciu nového modelu trhu s elektrinou, prístup tretích strán k sieťam a prideľovanie kapacity prepojovacieho vedenia viacerým hráčom na trhu. Aj ďalšie pravidlá, ktoré majú byť slovenským regulátorom zmenené hovoria hlavne o liberalizovaní trhu a odstránení starej oligarchami riadenej štruktúry energetického trhu. Rozpočet projektu je 1 600 000 eur a bude sa realizovať 24 mesiacov. 

 

 

Fotozdroj: CC/flickr