Stávkové kancelárie prvýkrát po pol roku favorizujú v amerických prezidentských voľbách Bidena

Bidenovo znovuzvolenie vidia stávkové trhy pravdepodobnejšie ako víťazstvo Trumpa prvýkrát za posledných 6 mesiacov.

Investori a pozorovatelia kampaní už v nadchádzajúcich mesiacoch budú vsádzať na opakované prezidentské zápolenie. Analytici upozorňujú, že kurzy a pravdepodobnosť budú veľmi premenlivé. Pravdepodobnosť víťazstva Donalda Trumpa v prezidentských voľbách v roku 2024 teraz klesla, zatiaľ čo Biden sa podľa stávkových trhov v popularite zotavil.

Zdá sa, že šance prezidenta Joea Bidena na víťazstvo v tohtoročnom súboji o Biely dom sa neustále zvyšujú. Stávkové trhy sledované RealClearPolitics prvýkrát od konca septembra 2023 umiestnili Bidenov kurz na znovuzvolenie tesne pred vyhliadkami predpokladaného republikánskeho kandidáta Donalda Trumpa. Kurzy na Bidena pracujú s pravdepodobnosťou 42,5% v porovnaní s 42,0% pre Trumpa.

Bidenovo zlepšenie postavenia prichádza po rozhodnutí Najvyššieho súdu Arizony, že štát môže vynútiť takmer úplný zákaz potratov. V tomto kľúčovom štáte môže kontroverzný verdikt ohroziť Trumpove pozície. Práve Trump totiž rozpútal občiansku nevraživosť prolife a prochoice populácie a pričinil sa k otvoreniu legislatívnych ciest pre zákazy interupcií v mnohých štátoch. 

Okrem toho v apríli 2024 začína súdny proces s bývalým prezidentom v prípade zatajovania peňazí a nedávny prieskum agentúry Bloomberg News-Morning Consult zistil, že Biden získal lepšie postavenie v siedmich swing štátoch. Tie pravdepodobne rozhodnú novembrové prezidentské voľby.

Čítajte aj:

Masová deportácia v USA. Aký by bol vplyv na ekonomiku?

Analýza neriadenej strely. Je Trump pre Európu hrozbou?

Rekordné pokuty iba nepríjemnosťou. Trump na kandidatúre zatiaľ zarobil asi 4 miliardy

Na druhú stranu, iné prieskumy ukázali, že Trumpova strata v šiestich z týchto siedmich swing štátoch nie je veľká, alebo dokonca vedie. Bidenova popularita navyše utrpela po nepriaznivom inflačnom vývoji v USA.

Stojí za to pripomenúť, že stávkové trhy sa vo voľbách v roku 2022 mýlili a môžu byť zlými prediktormi. Stávkari zvyknú vytvoriť bublinu, ktorá vzbudzuje dojem, že jeden kandidát nad druhým vedie. Nestávkujúca väčšina populácie však môže mať dávno vybraného iného favorita.

 

Tomáš Lemešani

Biztweet, podporte nás nákupom v našom eshope alebo darom na Číslo účtu:1027300577/5500 IBAN: CZ1455000000001027300577 BIC/SWIFT: RZBCCZPP

Independence sleduje formy negatívnych vplyvov, kľúčové postavy a financie, ktoré za týmto dianím stoja.

Ak chcete podporiť projekty Independence, môžete sa stať patrónom platformy klikom na tento link, alebo tak urobiť darom na Číslo účtu:1027300577/5500 IBAN: CZ1455000000001027300577 BIC/SWIFT: RZBCCZPP