Ján Molnár: kráľ východu je skokanom v milionárskych rebríčkoch

Zarobil na biznise s Pentou a prsty má v desiatkach významných obchodov na východe.

Ján Molnár, ktorý začal predajom áut krátko po páde socializmu, preukazoval obchodný talent už pred rokmi. Obchodovanie so zahraničnými automobilmi čoskoro rozšíril o nový sortiment, keď začal nakupovať a dovážať odevy.

Všestrannosť podnikateľa podčiarkla účasť v biznise s liekmi. V roku 1995 vstúpil do sektora, vďaka ktorému ho pozná celé Slovensko.

V privatizácii sa mu podarilo ovládnuť Mäsový priemysel Humenné. Z malého závodu na spracovanie mäsa postupne staval silný podnik s vlastnou infraštruktúrou a samostatným biznisovým reťazcom.

Do podniku, ktorý časom premenoval na Mecom investoval behom rokov odhadom 35 miliónov eur. Pri akvizíciách menších bitúnkov používal podobnú taktiku ako kráľ mäsopriemyslu Andrej Babiš – skupoval zadĺžené bitúnky, ktoré potrebovali pomoc kapitálu nového investora.

Z Mecomu vybudoval jednotku na trhu, o ktorú sa začali zaujímať konkurenti. Využil hlavne snahu skupiny Penta, preniknúť okolo roku 2010 do mäsopriemyslu. V roku 2009 od nej za celý Mecom dostal odhadom 75 miliónov eur.

Okrem toho, že to z Humenčana spravilo skokana milionárskych rebríčkov, predstavoval obchod hlavne nový kapitál do ďalších biznisov. A tých nebolo a nie je málo.

Vlajkovou loďou je energetická a chemická skupina Chemes, ktorú odkúpil od Slavie Capital. Postavil taktiež vlastný priemyselný park, ktorého nájomníci sú zároveň odberateľmi Chemesu.

Čítajte aj:

Remeta: Nenápadný podnikateľ zažíva za Fica vrchol kariéry

Weissovci: Vplyvní zbrojári, ktorých vyšachovali z hry

Jaroslav Haščák: Finančník, ktorý žehlí hriechy minulosti

V roku 2017 sa vďaka dominancii v regióne pokúsil dostať k výrobcovi gumových vlákien Nexis Fibers. Majiteľ podniku, ktorému hrozil krach - Ivo Bezloja - mu ponúkol, že vyrovná staré dlhy voči jeho firme Chemes Humenné na úrovni asi 2 milióny eur. Za dohodu na tom, aby z pozície veriteľa neposlal Nexis do konkurzu dokonca ponúkol akýsi bonus - protiplnenie 1,8 milióna eur.

Molnár si však na firmu robil zálusk sám a veriteľskému výboru navrhol, že do Nexisu vloží cez firmy z jeho skupiny Chemes priamo 11,5 milióna eur a ovládne ho. Po mediálnej prestrelke sa napokon podnikatelia za neznámych okolností dohodli na zmierlivom riešení.

Ján Molnár v súčasnosti (jún 2017) priamo v štatutárnej pozícii vystupuje v 34 firmách. Vrátil sa aj k jeho najúspešnejšiemu biznisu a v Humennom založil mäsokombinát Althan.

 

Biztweet