Weissovci: Vplyvní zbrojári, ktorých vyšachovali z hry

Dlhé roky bola ich rodina synonymom podporovateľov ľavicovej strany SDĽ. Získavali kľúčové zakázky a vplývali na vrcholovú politiku. Dnes už vyšachovaný mimo hru Ivan Weiss vymýšľa stratégie, ako sa na vrchol biznisu a politiky vrátiť

Dlhé roky bola ich rodina synonymom podporovateľov ľavicovej strany SDĽ. Získavali kľúčové zakázky a vplývali na vrcholovú politiku. Dnes už vyšachovaný mimo hru Ivan Weiss vymýšľa stratégie, ako sa na vrchol biznisu a politiky vrátiť. 

Pavel Weiss a jeho syn Ivan Weiss boli vplyvnými podnikateľmi napojenými na Stranu demokratickej ľavice. Kráčali ňou slovenskou politikou prakticky od čias Mečiarizmu. Strana bola pre podnikateľskú rodinu ideálnym prostriedkom pre lobing. Ten v časoch kedy bojovali v exponovanom zbrojárskom biznise predstavoval veľmi významnú súčasť podnikania na Slovensku.

Pavel Weiss ovládal firmu Puli a ďalšie pridružené spoločnosti. Táto zbrojárska firma profitovala na obchode so štátom. Odkupovala od neho významné zbrojárske zásoby a naopak získavala významné zbrojárske projekty a dodávky pre armádu. Hovorilo sa, že za úspechom firmy stál vtedajší minister obrany pod ich vplyvom Pavol Kanis.

Po príchode nového milénia sa v médiách začalo polemizovať o takzvanom deblokačnom trojuholníku Weiss - Kanis - Schmögnerová. Pavel Weiss ovládal cez spoločnosť Puli firmu Delta B. Tá mala povolenie ministerstva hospodárstva obchodovať s vojenským materiálom a účastnila sa aj deblokácie protilietadlového raketového komplexu S 300. Rodina Weissovcov sa na takzvanú deblokáciu ruského dlhu evidentne spoliehala. V minulosti totiž ďalší člen rodiny - Tomáš Weiss - prostredníctvom firmy Bianco Negro dovážal za vlády Vladimíra Mečiara deblokačné ruské uhlie.

Problém rodiny v zbrojárstve nastal po nástupe Roberta Fica, ktorý začal zakázky prihrávať vlastným sponzorom ako Miroslav Výboh, či Jozef Brhel. Rodine nepomohol ani spor s Francúzmi. Ich firma Delta Defence sa popálila pri spolupráci v rámci francúzskeho podniku Manurhin Group (MG).

Vo francúzskej firme bola Delta Defence kľúčovým partnerom a mala oživiť výrobu podniku na hrane krachu. Okrem manažmentu sa na obnovení výroby podieľali Weissovci aj finančne.

11.októbra 2013 ale členovia dozornej rady MG, ktorých do nej delegovali francúzske štátne podniky GIAT, SOFIRED a Thannberger hlasovali za odvolanie členov Delta Defence z vedenia podniku.

"Rozhodnutie dozornej rady je v rozpore s akcionárskou zmluvou, ktorá jasne a nedvojzmyselne hovorí o tom, že väčšinu v predstavenstve Manurhin Group budú mať zástupcovia Delta Defence a kontrolu nad dozornou radou budú mať zase zástupcovia firiem ovládaných francúzskym štátom," uviedla manažérka Delta Defence Martina Jankovičová.

Delta Defence sa stala akcionárom MG na základe žiadosti bývalého francúzskeho ministra obrany, ktorý pre tento podnik obranného priemyslu hľadal strategického partnera. Slováci v spolupráci s francúzskym ministerstvom zahraničných vecí dohodli pre spoločný podnik napríklad obchod s ománskym sultanátom za 70 miliónov eur. "Je príznačné, že zástupcovia francúzskeho štátu zbavili Deltu Defence manažérskej kontroly nad Manurhin Group tesne pred podpisom tohto významného kontraktu," vyhlásila Martina Jankovičová.

Ako sa ukazuje, Francúzsko bolo pre Deltu Defence kľúčovým a osudným projektom. Pro francúzskom fiasku totiž bojuje o prežitie. Na Slovensku sa venuje hlavne oprave pásovej bojovej techniky a výrobe raketometov pre nemeckú armádu.

Firma sa dostala do rúk Ivana Weissa ako nasledovník Vojenského opravárenského podniku Prešov v privatizácii z roku 2006. Okrem zahraničných projektov je známa aj kontroverziami. Delta Defence bola aktívna aj v dodávke techniky v rámci projektu Mokys. Firma sa zapojila do tendra na obranný komunikačný systém za niekoľko miliárd korún v spolupráci s BAE SYSTEMS. Problémy s MOKYS-om začali po nástupe Ficovej vlády, keď Deltu Defence zo zbrojárskeho trhu začali vytláčať iné firmy.

Ivan Weiss od 1998 do 2004 pôsobil aj vo vedení SPP ako riaditeľ pre stratégiu, a to údajne pre tlak SDĽ v Dzurindovej vláde.

Po odchode z SPP založil vlastný distribučný podnik, rozložený na firmy Prvá paroplynová spoločnosť, Leven, či T-invest

Pripomeňme históriu Levenu. Levická tepláreň dodávala teplo pre okresné mesto a okolie. Dlhé roky s nadštandardným ziskom. Prečo? Vďaka o dve tretiny nižším cenám plynu, ako platila konkurencia.

Výhodnú zmluvu pre Leven podpísal Ivan Weiss ako riaditeľ stratégie Slovenského plynárenského priemyslu v roku 2004. O pár mesiacov už sedel na druhej strane. Majetkovo stál za Levenom, pričom firme radil ako SPP držať v nevýhodnej zmluve naďalej.

Čítajte aj: 

Jaroslav Haščák: Finančník, ktorý žehlí hriechy minulosti

Ladislav Bašternák: Developer s vlastnými pravidlami a priateľ vedenia SMER-SD

Roman Korbačka: Finančník v službách J&T

--

Spoločnosti sa to napriek právnym pokusom protistrany darilo závratných 6 rokov. Závratných aj pre Levice. Leven si totiž od mesta vyberal za teplo nezvykle vyššie poplatky ako tomu bolo v iných mestách.

Nevýhodnú zmluvu sa podarilo tak plynárom ako aj mestu Levice vypovedať až v roku 2011. Levenu náhle padli tržby a musel požiadať o reštrukturalizáciu. Onedlho však smeroval do konkurzu.

Veritelia od neho chcú milióny eur. Teplárenská spoločnosť vlastní napríklad tepelnú elektráreň v Leviciach, či ďalšie plánované energetické projekty.

Weiss mladší patrí stále k významným osobnostiam slovenského biznisu. Je napríklad spoluorganizátorom a hráčom turnaja koňského póla na Štrbskom plese, kde sa v chránenom území každoročne preháňa na koňoch biznisová a oligarchická špička Slovenska.

Ivan Weiss stále vedel ako to v biznise chodí. Vo vysokých kruhoch sa pohybuje aj vďaka nadštandardnému vzdelaniu, ktoré si mohol vďaka dobrému zázemiu dovoliť. Bol študentom na Právnickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave. Absolvoval však aj  štúdium v rokoch na Yale University v Spojených štátoch.

Po tom, čo Weissovcov vytlačili v zbrojárskom biznise sponzori SMER-SD na druhú koľaj sa Ivan Weiss pokúšal dostať do politiky s vlastnou stranou. Snahy hnutia 99%, ktoré sa tvárilo ako občianská strana však skrachovali práve po tom, čo vyšlo najavo, že ho prakticky vlastní Weiss mladší.