Pierre Moscovici: Podpora sektorov zavedených mocenských skupín sa stane minulosťou

Podľa Moscoviciho je už štrukturálnych reforiem, ktoré cielili na zlepšenie hospodárskej zodpovednosti členských krajín dosť. Na rad musia prísť nové reformy, ktoré podporia aj rast hospodárstva v Európe. Tá po hospodárskej kríze stále zaostáva za svojimi možnosťami

„Ak chceme účinne riešiť riziká pretrvávajúceho nízkeho rastu, takmer nulovú infláciu s vysokou nezamestnanosťou, musíme sa spojiť štrukturálne, fiškálnou a menovou politikou,“ povedal na Ekonomickom fóre v Bruseli, ktorého sa zúčastnil aj biztweet Pierre Moscovici, eurokomisár pre ekonomiku a finančné záležitosti.

Podľa Moscoviciho je už štrukturálnych reforiem, ktoré cielili na zlepšenie hospodárskej zodpovednosti členských krajín dosť. Na rad musia prísť nové reformy, ktoré podporia aj rast hospodárstva v Európe. Tá po hospodárskej kríze stále zaostáva za svojimi možnosťami.  

„Kríza nielen oslabila celkový dopyt, ale tiež znížila potenciál pre hospodársky rast. To je dôvod, prečo na strane ponuky, štrukturálne reformy boli a zostávajú kľúčovou súčasťou reakcie Európy na krízu,“ pokračoval Moscovici.

Pri hodnotení reforiem prišiel s ostrou kritikou grécky minister financií Euclid Tsakalotos. „Zameriavame sa na veľmi striktné pravidlá týkajúce sa štátnych dlhov, ale zanedbávame sociálne kritéria. To je podľa mňa chybou. Sociálna politika by sa nemala od investičných stratégií oddeľovať,“ povedal Tsakalotos. Podľa logiky gréckeho ministra je podpora sociálneho systému a životnej úrovne občanov tým najlepším stimulom pre rast ekonomiky.

V minulosti mali štrukturálne reformy tendenciu sústrediť sa na znovuzískanie cenovej konkurencieschopnosti, čo v praxi znamenalo, zmierňovanie mzdových požiadaviek, alebo dokonca znížovanie platov. Štrukturálne reformy a vnútorná devalvácia sú preto nepopulárne. Podľa Moscoviciho však boli škrty v minulosti nutné, preto, aby sa mohol podporiť rast v budúcnosti.

„Ak chcete riešiť náš problém produktivity, musíme viac investovať do základného imania vedomostnej ekonomiky a lepšie využívať najnovšie technologické inovácie. Štrukturálne reformy by mali ponovom cieliť na to, aby sme správne alokovali investičné zdroje. To je obzvlášť dôležité pre našu ekonomickú odolnosť a fungovanie Európskej menovej únie,“ priblížil plány Moscovici.

Čítajte aj:

Skupina Alstom uprostred maďarskej korupčnej kauzy

Česi doplácajú na spor medzi Československom a Poľskom. Prídu o pôdu

Fajád mal byť stíhaný v Česku. Minister Pelikán sa obhajuje tým, že Spojené štáty o to nepožiadali

--

Európska komisia podľa eurokomisára tlačí na investície, čoho dôkazom je napríklad takzvaný Junckerov investičný balíček. U mnohých členských krajín však naráža na nejednotnosť, neochotu, či nechápavosť politikov. Implementácia investičných stratégií viazne v niektorých krajinách aj pre stereotyp podpory veľkých priemyselných podnikov a mocenských skupín. Dotácie pre takéto spoločnosti sú pre politikov jednoduchšie a slúžia ako dobrá politická reklama. Efekty takýchto dotácií sú však menšie a krátkodobejšie ako napríklad pri podpore technologických firiem.

„Prijali sme návrhy na posilnenie jednotného digitálneho trhu, ktorý prinesie jasné výhody pre spotrebiteľov a podniky. Takisto sme zúžili rozsah našich odporúčaní pre jednotlivé krajiny.

Sme v novom období zotavenia a určite je potrebné skončiť s prvou generáciou štrukturálnych reforiem. Teraz sa musíme pripraviť na dobu, kedy ľudia budú môcť cítiť hrdosť a spokojnosť s reformami Európskej únie,“ dodal Pierre Moscovici.

 

 

Tomáš Lemešani