Skupina Alstom uprostred maďarskej korupčnej kauzy

Skupina Alstom si vraj kupovala maďarskú vládu. Venovala tučné príspevky premiérovej firme a darčeky jeho manželke

Skupina Alstom si vraj kupovala maďarskú vládu. Venovala tučné príspevky premiérovej firme a darčeky jeho manželke.

Ako upozorňuje provládny maďarský portál magyarhirlap.hu, politici z Orbánovho Fideszu teraz očakávajú vysvetlenie maďarských socialistov, ku ktorým expremiér Péter Medgyessy, ktorého sa kauza týka patrí.

Podozrenia z korupcie sa týkajú darov pre bývalého premiéra, jeho firmu, manželku a netransparentných zmlúv ohľadom budovania a prevádzky metra v Budapešti.

Spoločnosť vo vlastníctve rodiny bývalého sociálnodemokratického premiéra Pétera Medgyessyho, dostala viac ako 597 tisíc eur od francúzskej spoločnosti Alstom v rokoch 2007 a 2008, uviedol denník Magyar IDOK. Podľa denníka Alstom čelí podozreniam z korupcie a sprisahania v súvislosti s vlakovými zmluvami na metro Budapešť.

Spoločnosť vraj pri jednaniach o zakázkach pre metro v hlavnom meste Maďarska previedla 259 tisíc eur ako konzultačný poplatok firme AssistConsult, nepriamo vlastnenej  expremiérom Medgyessym a jeho manželkou. Túto transakciu z marca 2007 mala nasledovať ďalšia v januári 2008, kedy firma inkasovala 338 tisíc eur.

Čítajte aj:

Česi doplácajú na spor medzi Československom a Poľskom. Prídu o pôdu

Fajád mal byť stíhaný v Česku. Minister Pelikán sa obhajuje tým, že Spojené štáty o to nepožiadali

Red Cross Donations Plummet and Deficit Spikes

--

Medgyessy potvrdil, že nástupnícka firma jeho spoločnosti mala s Alstomom zmluvu. Povedal, že peniaze prevedené na jeho bývalé spoločnosti predstavovali príjmy, ktoré boli riadne zdanené.

Podľa policajných zdrojov väčšina z 597 tisíc eur skončila na bankovom účte Medgyessyho manželky - Katalin Csaplár. Transakcia mala byť označená ako "darček k narodeninám".

 

 

Fotozdroj: CC/flickr