Fajád mal byť stíhaný v Česku. Minister Pelikán sa obhajuje tým, že Spojené štáty o to nepožiadali

Keď nebol Alí Fajád vydaný do USA, mal byť stíhaný a prípadne súdený v Česku. ČR k tomu zaväzujú medzinárodné normy aj vlastný trestný zákonník

Keď nebol Alí Fajád vydaný do USA, mal byť stíhaný a prípadne súdený v Česku. ČR k tomu zaväzujú medzinárodné normy aj vlastný trestný zákonník

Lenže Fajádovi bolo umožnené hneď po prepustení z väzby odcestovať do Libanonu. Upozornil na to portál Hlídacípes.org. Teraz kvôli tomu silnejú hlasy volajúce po zodpovednosti ministra spravodlivosti Roberta Pelikána (ANO). Prípadom sa bude musieť zaoberať aj Vrchné štátne zastupiteľstvo v Prahe, kam zamierilo trestné oznámenie na Pelikánov postup.

"Minister spravodlivosti Robert Pelikán postupoval v prípade Libanončanov Alího Fajáda, ktorého odmietol vydať do Spojených štátov, v súlade s českými zákonmi," tvrdil premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) poslancom v snemovni. Lenže to nemusí byť úplnou pravdou.

Trestný zákonník totiž hovorí, že cudzí štátny príslušník, ktorý bol zadržaný na českom území a nebol vydaný do krajiny, ktorá vydanie požaduje, má byť potrestaný v Českej republike. Hovorí sa tomu subsidiárna zásada univerzálnosti a na nutnosť jej použitia upozornil pred týždňom na serveri HlídacíPes.org advokát Aleš Rozehnal.

Áut dedere áut iudicare

Člen ústavno-právneho výboru snemovne Martin Plíšek (TOP 09) považuje Pelikánovo rozhodnutie prepustiť Fajáda na slobodu za hanebné a neospravedlniteľné. "Ak navyše pri tom došlo k porušeniu českých zákonov, tak by mal pán minister odstúpiť zo svojej funkcie. Kto iný ako minister spravodlivosti má napĺňať medzinárodné záväzky o boji proti terorizmu a českej zákony?

TOP 09 vydala tlačovú správu, v ktorej okrem iného obvinila vládnu koalíciu, že sa celú vec snaží zamiesť pod koberec.

Ku kritike sa pripojila aj ODS, ktorá vo štvrtok písomne interpelovala premiéra práve kvôli jeho vyjadreniu, že sa všetko odohralo podľa českých zákonov. "Podľa zásady univerzálnosti mal byť trestný čin charakteru terorizmu ďalej trestne stíhaný v Českej republike. A očakávame, že buď sa upustí od trestného stíhania rozhodnutím prezidenta republiky, alebo budú orgány činné v trestnom konaní konať svoju povinnosť," uviedol poslanec Marek Benda.

Fakt, že domnelý páchateľ nebol vydaný, totiž nemusí nutne znamenať, že trestnému stíhaniu alebo výkonu trestu vždy unikne. Ide o zásadu áut dedere áut iudicare, teda "vydať alebo súdiť", niekedy tiež používanú v znení áut dedere áut punire, "vydať alebo potrestať".

Štát, ktorý odmietol vydanie, je povinný vec predložiť svojim orgánom činným v trestnom konaní a postupovať, ako by bol trestný čin spáchaný v jeho jurisdikcii. Toto pravidlo platí najmä v prípadoch, keď je štát na vydanie inak zmluvne zaviazaný - čo sa teroristických trestných činov podľa medzinárodných dohovorov samozrejme týka.

Český právny poriadok túto zásadu reflektuje v trestnom zákonníku, v paragrafe týkajúcom sa tzv. Subsidiárnej zásady univerzálnosti.

Čítajte aj:

Red Cross Donations Plummet and Deficit Spikes

Campaign Donations Reflect the Sharp Split in Congress Among Republicans

Obchodníkom v Maďarsku hrozí regulácia. Vláda chystá špeciálne zdanenie

--

Ministerstvo spravodlivosti si za svojím postupom stojí a obhajuje ho tým, že Spojené štáty nepožiadali Česko o stíhanie Fajáda na našom území.

"Všetky uvedené podmienky pre uplatnenie subsidiárnej zásady univerzálnosti musia byť splnené súčasne. V danom prípade by sa tak Spojené štáty americké museli na Českú republiku obrátiť so žiadosťou o vykonanie trestného stíhania voči predmetnému páchateľovi v Českej republike, k čomu však nedošlo, a tento úmysel ani Spojené štáty americké neindikovali. Vzhľadom na to, že tak nie je splnená jedna z obligatórne podmienok zásady subsidiárnu univerzálnosti, nemôže dôjsť k jej uplatnenie," uviedla na otázku servera HlídacíPes.org hovorkyňa ministerstva spravodlivosti Kristina Labohá.

Kauzu bude riešiť u štátna zástupkyňa

Vecou sa v dohľadnej dobe budú zaoberať aj prokurátori Vrchného zastupiteľstva v Prahe. Tam dorazilo trestné oznámenie na neznámeho páchateľa, ktoré požaduje prešetriť okolnosti Fajádovho prepustenia a jeho ďalšieho nestíhánia v Českej republike.

Podávateľ oznámenia, ktoré má redakcia k dispozícii, upozorňuje, že je Fajád podozrivý zo spáchania skutkov, ktoré sú trestné aj v Českej republike, a že sú tieto zločiny medzinárodným právom označované ako zločiny medzinárodné.

 

Fotozdroj: justice