Česi doplácajú na spor medzi Československom a Poľskom. Prídu o pôdu

Poľsko chce Českú republiku požiadať o rýchle vyčlenenie územia, ktoré by prevzalo v rámci urovnania územného sporu. O pozemky zrejme prídu obce Chrastava, Bulovka a Horní Řasice

Poľsko chce Českú republiku požiadať o rýchle vyčlenenie územia, ktoré by prevzalo v rámci urovnania územného sporu. O pozemky zrejme prídu obce Chrastava, Bulovka a Horní Řasice.

Tri dediny na Těšínsku a Liberecku budú v krátkej dobe požiadané, aby zo svojich katastrov vyčlenili územia, ktoré Česko odovzdá ako vyrovnanie územného dlhu z historického sporu.

"Pokiaľ ide o územné dlh, Poľsko a Česká republika sú pripravení spustiť technické práce zamerané na podpísanie dohody, ktorá bude v konečnom dôsledku riešením problému," potvrdzuje pre biztweet tlačový odbor poľského ministerstva zahraničných vecí.

Hoci sa spor medzi Poľskom a Českom ťahá desiatky rokov, vyrovnanie by podľa poľskej vlády mohlo byť reálne v priebehu niekoľkých rokov, či dokonca mesiacov. "Dúfame, že budeme môcť podávať správy o postupe prác skoro, pretože celý proces sa skladá z mnohých technických a právnych podrobností, ktoré musia byť veľmi starostlivo zvážené oboma stranami," popisuje tlačová kancelária ministerstva zahraničných vecí Poľska.

Čítajte aj:

Fajád mal byť stíhaný v Česku. Minister Pelikán sa obhajuje tým, že Spojené štáty o to nepožiadali

Red Cross Donations Plummet and Deficit Spikes

Campaign Donations Reflect the Sharp Split in Congress Among Republicans

--

Problém je nazývaný aj ako spor o Tešínsko, ktorý sa medzi Československom a Poľskom viedol od rozpadu Rakúsko-Uhorska v roku 1918. Územný spor medzi Poľskom a Českom vznikol pri stanovení hraníc v roku 1958. Vtedy na českej strane zostalo dočasne 368 hektárov naviac. Preto, aby ju šlo lepšie strážiť, sa totiž skrátila o 80 kilometrov.