Underworld: Skutočne živá elektronika

Koncerty zoskupenia Underworld patria ku klenotom svetovej elektronickej muziky. Dvojica patrí k legendám štýlov, ktoré kedysi o svoje miesto v populárnej muzike hľadali len ťažko

Koncerty zoskupenia Underworld patria ku klenotom svetovej elektronickej muziky. Dvojica patrí k legendám štýlov, ktoré kedysi o svoje miesto v populárnej muzike hľadali len ťažko.

Karl Hyde a Rick Smith začínali začiatkom 80-ych rokov v projekte The Screen Gemz, ovplyvnenom tvorbou skupiny Kraftwerk a štýlom reggae. V roku 1983 založili novú skupinu Freur, ktorú v roku 1986 premenovali na Underworld.

Ako Underworld vydali dva synthpopové albumy Underneath the Radar a Change the Weather, ktoré nezaznamenali veľký úspech. Toto obdobie je označované ako "Underworld Mk1". Zlom v ich tvorbe nastal po spojení s vtedy mladým techno DJom Darrenom Emersonom. V tvorbe skupiny odvtedy začínajú prevládať tanečné rytmy a zvuk ich nahrávok smeruje hlavne do klubov a na tanečné párty. Toto obdobie je označované ako "Underworld Mk2".

Po troch úspešných albumoch Emerson skupinu opúšťa, aby sa mohol viac venovať kariére DJa a svojmu vydavateťstvu Underwater Records. Underworld pokračujú ďalej vo dvojici, ku ktorej sa počas koncertov pripája DJ Darren Price. Dňa 7. júna 2010, Underworld ohnlásili detaily svojho ôsmeho štúdiového albumu, Barking, ktorý bol vydaný dňa 13. septembra 2010 v Spojenom kráľovstve. Album obsahuje spolupráce s nemeckým trance producentom Paulom van Dykom a britskými house interpretmi Markom Knightom a D. Ramirezom.

Pozrite si aj: 

Legendárny koncert na víkend: Krstný otec punku Iggy Pop

Legendárny koncert na víkend: Nestarnúci raveri Prodigy

Legendárny koncert na víkend: Dvojča Deep Purple White Snake

--

Underworld sa stali známi hlavne ich živými vystúpeniami, ktoré sú považované za to najlepšie v rámci elektronickej hudby. (wikimedia)