Legendárny koncert na víkend: Krstný otec punku Iggy Pop

Kontroverzný, šialený, ale aj dynamický, milovaný a geniálny. Nestarnúci rocker Iggy Pop je právom považovaný za zakladateľa punkrocku.

 

Kontroverzný, šialený, ale aj dynamický, milovaný a geniálny. Nestarnúci rocker Iggy Pop je právom považovaný za zakladateľa punkrocku.

 

Iggy Pop (vlastným menom James Newell Osterberg, Jr., narodený 21. apríla, 1947 v Muskegon, stať Michigan, USA) je americký punk rockový spevák a občasný herec.

Hoci mal len obmedzený komerčný úspech, Iggy Pop je považovaný za jedného z najväčších vzorov punk rocku a jeho príbuzných štýlov. Niekedy je tiež nazývaný aj krstným otcom Punku alebo rockovým leguánom, je tiež veľmi preslávený svojou dynamikou na pódiu.

Pozrite si aj:

Legendárny koncert na víkend: Nestarnúci raveri Prodigy

Legendárny koncert na víkend: Dvojča Deep Purple White Snake

Legendárny koncert na víkend: Biblia každého južana Lynyrd Skynyrd

--

Iggy Pop bol spevákom kapely The Stooges z prelomu 60. a 70. rokov, ktorá mala veľký vplyv na podobu hard rocku a počiatky punku (medzi fanúšikov Stooges patrili i Ramones). The Stooges sa neblaho preslávili svojimi koncerty na ktorých Pop skákal z pódia (týmto bol objavený tzv. "Stage diving"), s hruďou pomazaný surovým mäsom a niekedy tiež arašidovým maslom alebo porezaný rozbitými fľašami. Mnoho neskorších spevákov tieto Popove kúsky imitovalo.

Hoci už nebol tak divoký ako za čias Stooges, Pop bol striedavo úspešný ako sólový spevák 25 rokov. Medzi jeho najznámejšie pesničky patrí napríklad "Lust for Life", "I´m Bored" alebo "The Passenger".

V roku 2010 bol Iggy so skupinou The Stooges zaradený do rock'n'rollovej siene slávy (The Rock 'n' Roll Hall of Fame). V súčasnosti má Iggy Pop vlastnú šou na BBC Radiu. (wikipedia)