Legendárny koncert na víkend: Biblia každého južana Lynyrd Skynyrd

Pre amerických patriotov je ich hudba Bibliou, pre amerických južanov históriou národa. Lynyrd Skynyrd však pozná celý svet

Lynyrd Skynyrd je americká hudobná skupina, hrajúca južanský rock. Študentskú kapelu založila v lete v roku 1964 Jacksonville na Floride vtedy ešte pod názvom "My Backyard" skupinka teenagerov v zložení: Ronnie Van Zant (spev), Allen Collins (gitary), Gary Rossington (gitary), Larry Junstrom (basgitara) a Bob Burns (bicie).

Inšpiráciou pre ich hudobnú produkciu boli beatové skupiny britskej invázie ako napríklad Free, The Yardbirds, The Rolling Stones a The Beatles, ako aj vplyvy iných hudobných žánrov ako sú hlavne južanského blues a country & western.

Skupina si menila názvy na "One Percent", či "Noble Five". Názov sa časom ustálil na "Leonard Skinnerd" podľa mena Leonarda Skinnera, učiteľa telocviku a basketbalového trénera členov skupiny na škole Robert E. Lee High School v Jacksonville na Floride, z ktorého potom vznikla finálna, typicky južanská verzia v tvare "Lynyrd Skynyrd".

Skupina sa dostala do povedomia verejnosti hlavne v sedemdesiatych rokoch. Ich najznámejšími skladbami boli „Free Bird“ a „Sweet Home Alabama“. Skladba „Free Bird“ sa nachádza na treťom mieste v zozname najlepších gitarových sól časopisu Guitar World.

Pozrite si aj:

Legendárny koncert na víkend: Hardrocková Deep Purple

Legendárny koncert na víkend: Americko-arménska úderka System of a Down

Legendárny koncert na víkend: Značka britpopu Suede

--

20. októbra 1977 pri leteckom nešťastí v blízkosti mestečka McComb v štáte Mississippi zahynuli Ronnie Van Zant, Steve Gaines a Cassie Gaines. Po tejto tragédii sa skupina na desať rokov odmlčala. Od roku 1987 sa v nej vystriedalo množstvo hudobníkov. 13. marca 2006 bola skupina uvedená do Rokenrolovej siene slávy.

 

Zdroj: Wikipedia