Mika pre biztweet: Všetko čo dokážeme za rok ušetriť, dávame do programu a vysielania

Medziročne klesli zdroje zmluvy so štátom o 20 percent a rástli naše vlastné príjmy.Za tento lepší výber môžu aj lepšie akvizície, lepšia databáza, ale dovolím si povedať, že je to aj vďaka lepšej reputácii a kredibilite RTVS. Generálny riaditeľ RTVS Václav Mika v rozhovore pre biztweet

Medziročne klesli zdroje zmluvy so štátom o 20 percent a rástli naše vlastné príjmy. Čo sa týka zdrojov, narástol nám výber koncesií, ale nie z pohľadu legislatívy, ale vďaka efektívnejšiemu výberu. Za tento lepší výber môžu aj lepšie akvizície, lepšia databáza, ale dovolím si povedať, že je to aj vďaka lepšej reputácii a kredibilite RTVS. V budúcnosti by sme sa tiež chceli viac zamerať na mládežnícku publicistiku, pretože súčasný postoj internetovej mládeže k televízii je skôr vlažný, keďže trávia veľa času na sociálnych sieťach. Generálny riaditeľ RTVS Václav Mika v rozhovore pre biztweet

Biztweet : Aký rozpočet ste schválili pre RTVS na rok 2016?

Václav Mika : Keďže sme verejnoprávne médium, tak máme tri zdroje financovania. Za vlastné zdroje považujeme koncesie plus naše vlastné príjmy, ktorými sú príjmy z komerčnej činnosti a to najmä reklama a sponzoring. Patrí sem tiež zmluva so štátom, ktorou sú financované programové projekty a investície vo verejnom záujme. Medziročne klesli zdroje zmluvy so štátom o 20 percent a rástli naše vlastné príjmy. Čo sa týka zdrojov, narástol nám výber koncesií, ale nie z pohľadu legislatívy, ale vďaka efektívnejšiemu výberu. V číslach nám medziročne klesli peniaze zo zmluvy so štátom o 4 milióny, ale o tieto 4 milióny nám aj stúpli príjmy. Čiže rozpočet na rok 2016 je na úrovni predchádzajúceho roku, ale teraz pripravujeme zmenu rozpočtu, takže neviem povedať presné odchýlky, ale budú plusové.

Biztweet : Kam smeruje najviac peňazí RTVS?

Václav Mika : Keď to rozdelíme na dve časti, tak našou základnou finančnou stratégiou je čo najviac financií agregovať do výroby vysielania programu. Napriek tomu máme takmer 50 percent príjmov, ktoré sú viazané na výdaje, ktoré sú buď naše dlhodobé záväzky a zmluvy alebo zákonné povinnosti. Keď očistím naše výdaje od týchto aktivít, tak najväčšia časť výdavkov smeruje do výroby vysielania programu a k ľudským zdrojom. Roky sa nám darí znižovať náklady, ktoré súvisia s výdavkami režijného charakteru, alebo tam kde sa dá efektívne šetriť. Všetko čo dokážeme za rok ušetriť, dávame do programu a vysielania. Môžeme teda povedať, že prostriedky do programu nám každý rok rastú, napriek tomu, že nerastú naše celkové príjmy.

 

Biztweet : Ak porovnáte výšku zaplatených koncesií za rok 2014 a 2015 je medzi nimi nejaký významný rozdiel?

Václav Mika : Za rok 2015 sme mali v pláne vybrať 71 miliónov eur a podarilo sa nám vybrať cez 75 miliónov. To znamená, že sa nám podarilo vybrať o štyri milióny viac ako sme plánovali. Od roku 2012 sa snažíme zastaviť trend negatívneho výberu, k čomu nás vedú tri dôvody. Jedným dôvodom poklesu bol fakt, že pribudla kategória oslobodených, čo znamená, že dôchodcovia a zdravotne postihnutí platia polovicu a trvale postihnutí neplatia vôbec. V roku 2012 bola dokonca snaha legislatívne tieto poplatky zrušiť, čo sa ale nepodarilo. Po tejto snahe nastal v spoločnosti pocit, že koncesie netreba platiť. Preto od roku 2012 stále pracujeme na tom,  aby sme zlepšili systém výberu koncesionárskych poplatkov. Takže ak to zhrniem, stále platí tá istá suma a tá istá legislatíva, no darí sa nám mať lepší a vyšší výber. Za tento lepší výber môžu aj lepšie akvizície, lepšia databáza, ale dovolím si povedať, že je to aj vďaka lepšej reputácii a kredibilite RTVS.

Biztweet : Niektorí kritici vyčítajú RTVS slabú publicistiku? Ako to vidíte vy?

Václav Mika : V rozhlase máme denne aktuálne dve publicistiky, K veci a Z prvej ruky, plus máme publicistické relácie skôr spoločenského charakteru. V televízii sme posunuli formát Reportéri do prime-time, Občan za dverami je v popoludňajšom vysielaní, máme jednu novú detskú publicistiku, takže nám publicistiky v RTVS pribúda. Deficit možno ešte vidím v oblasti diskusných relácií, kde by bol určite väčší dopyt, ale to je vývoj na pár rokov. V budúcnosti by sme sa tiež chceli viac zamerať na mládežnícku publicistiku, pretože súčasný postoj internetovej mládeže k televízii je skôr vlažný, keďže trávia veľa času na sociálnych sieťach. Čo sa týka detského diváka máme napríklad formát Trpaslíci. Keď to teda zhrniem, publicistiky je v RTVS viacej a má aj lepšie a divácky atraktívnejšie vysielacie časy. Na druhej strane publicistiky vo verejnoprávnych médiách nikdy nie je dosť, keďže iné médiá sa jej nevenujú skoro vôbec.

Biztweet : Čo sa týka spravodajstva, ako je na tom RTVS s jeho sledovanosťou? Pociťujete nárast alebo skôr pokles v tejto oblasti ?

Václav Mika : Ak by som mal porovnať ambície s realitou, tak som veľmi spokojný so spravodajstvom, ktoré nám od roku 2012 narástlo mediálnou výkonnosťou o viac ako dvojnásobok. Keby mi niekto povedal, že za štyri roky sa na trhu, ktorý je relatívne stabilný, podarí zvýšiť výkonnosť spravodajstva o dvojnásobok, tak by som povedal, že to je veľmi optimistický cieľ. Keďže sme to ale dokázali, tak je tento cieľ aj reálny. Podstatný ale pre mňa je nielen dvojnásobok divákov, ale najmä to, že sme sa v dôveryhodnosti a objektivite  posunuli zo štvrtého miesta na druhé. Takže sme sa z pozície 12 percent posunuli na 26 percent. Tento fakt znamená, že sme už s jednobodovým odstupom tesne za lídrom, ktorým je dlhodobo Markíza. Pre mňa je dôveryhodnosť zásadnejšia ako sledovanosť, aj keď bez divákov nie je televízia. Čo sa týka ďalšieho parametru a to kvality informačného obsahu, tak tam vedieme úplne a sme jednotkou v televíznom vysielaní, prirodzene je to môj názor.

Čítajte aj:

Holjenčík: Podpora elektriny z OZE deformuje trhové ceny

Róbert Rybníček: Futbal sa na Slovensku dá robiť ako biznis

Robotika: Nachádzame sa na prahu štvrtej priemyselnej revolúcie

--

Biztweet : Aké sú vaše plány v rámci nových programov?

Václav Mika : Tento rok je pre náš zvláštny v tom, že sú tu dve osobitné kategórie, ktoré sú úlohou verejnoprávneho média. Tento rok je pre nás super športový, pretože máme tri veľké športové podujatia, ktorých je RTVS národným vysielateľom. Bolo to krasokorčuľovanie, Svetový pohár v Jasnej, ktorý bol pre nás veľkou mediálnou udalosťou, keďže sme boli vysielateľom, ktorý poskytoval signál do celého sveta. V máji nás taktiež čakajú Majstrovstvá Európy v kanoistike. Popri tomto všetkom tu máme ešte šampionát v ľadovom hokeji, Majstrovstvá Európy vo futbale, potom prichádza Tour de France a nakoniec Olympiáda v Riu. Takže celý tento rok je pre nás športovo silný. V druhej polovici roka sme zase národným vysielateľom nášho Predsedníctva v Európskej Únii, kedy budeme denne vysielať do všetkých členských krajín Európskej Únie. Takže tento rok je to pre nás veľká zodpovednosť, keďže máme aj takéto mimoriadne podujatia, ktoré sú pre nás výnimočné.

Biztweet : Fungovanie RTVS závisí aj od podpory štátu. Považujete toto previazanie so štátom za prínos alebo skôr za záťaž ?

Václav Mika : Treba povedať, že tá závislosť je menej ako tretina rozpočtu, a hlavne treba povedať, že z týchto zdrojov zo štátneho rozpočtu môžeme financovať iba projekty, ktoré sú vo verejnom záujme. Takže mimo spravodajstva, mimo publicistiky, mimo prevzatých programov, mimo európskej produkcie, to znamená, že tieto financie idú práve na oblasť koprodukcie v Audiovizuálnom fonde, ide to na oblasť dokumentov a audiovizuálnych diel. To znamená, že tie peniaze nemôžu byť použité na niečo, čo má niečo spoločné so spravodajstvom alebo publicistikou. Na druhej strane ja som dlhodobo zástancom stratégie posilňovania vlastných príjmov, na úkor štátnych zdrojov. Keďže túto stratégiu sa nám momentálne darí napĺňať, tak naša finančná závislosť od štátu už nie je 30 percent ale menej ako 20 percent. V dôsledku znižovania tejto závislosti musí nastať zmena financovania a zmena výšky koncesií. Či si to niekto želá alebo nie, výška koncesionárskych poplatkov musí narastať, pretože už trinásty rok bude mať neudržateľne tú istú sumu. Vo výške koncesií sme totižto na úplne spodných priečkach, čo sa týka iných krajín. Chcem tým povedať, že za tú sumu, za ktorú sa mesačne platia dve televízie, 11 rozhlasov plus naše kultúrne telesá, je suma nižšia ako jeden lístok do kina. Pritom v tomto poplatku má divák všetky športy zadarmo, čo si dnes už v iných platformách musí platiť zvlášť. Takže keď sa každý človek zamyslí, čo za tento nízky poplatok dostáva, musí mu byť jasné, že tá suma je nízka. Preto som zástancom zmeny financovania a zmeny koncesií, ktoré posilnia naše vlastné príjmy na úkor tých štátnych.

Biztweet :  Je podľa vás miera kritického myslenia redaktorov v politických reláciách RTVS dostatočná?

Václav Mika : Nikdy nie je dostatočná, pretože sa vyvíja nielen trh, ale aj ľudia a témy. Chcem tým povedať, že z hľadiska hodnotenia RTVS sa neopieram o nejakú našu vnútornú satisfakciu, alebo mieru spokojnosti, ale o to, že existujú na trhu štandardné indikátory a monitoring, ako sa témam venujú všetky plnoformátové médiá. Keď sa pozrieme na posledné monitoringy, RTVS vyšla ako médium, ktoré sa všetkým slovenským kauzám venovala najviac a najlepšie. Takže ja sa spolieham najmä na monitoring, ktorý nás objektívne hodnotí z vonku. Musím tiež povedať, že za tie necelé štyri roky, ktoré som tu, som sa nestretol s nejakým jasným vymedzením, že v niektorej oblasti sme urobili vážny prešľap. Takže máme vnútorné pravidlá. Samozrejme ale treba povedať, že vždy pohľad na veci je zainteresovaný, pretože každý má svoj uhol pohľadu.

Biztweet : Niektorí kritici možno RTVS vyčítajú, že kvôli závislosti na financovaní zo strany štátu nemôže plniť funkciu kritika vlády. Čo by ste týmto kritikom odkázali?

Václav Mika : Treba sa pozrieť na to, čo som spomínal, a tým je fakt, že momentálne máme už menej ako 20 percent financií od štátu, ktoré nemôžu ísť aj tak na niečo, čo je mienkotvorné. Keďže tieto financie idú len na tvorbu našich vlastných pôvodných formátov alebo do koprodukcií, tak tam tá forma akéhokoľvek vplyvu štátu je výrazne limitovaná. Nakoniec tvorcovia a producenti majú svoju vlastnú autorskú slobodu. Aby som uviedol dobrý príklad, tak väčšina našich dokumentov, ktoré boli ocenené, sú považované aj za kontroverzné. Napríklad kauza Cervanová, ktorá vznikla v našej koprodukcii.

Biztweet : V súčasnosti prišiel nový trend a to vznik rôznych internetových televízií. Chcete nejako reagovať na tieto novinky s cieľom udržať si divákov?

Václav Mika : V tomto prípade nebudeme nijako reagovať, lebo každý si žije svoj vlastný život. Plnoformátová televízia lineárna bude vždy plnoformátovou lineárnou televíziou. Chcem tým povedať, že verejnoprávna televízia, ktorá si bude stále udržiavať kvalitu a hodnotu svojho spravodajstva bude mať len ťažko konkurenciu v nejakom inom prostredí. Dôvodom je fakt, že máme lokalizované spravodajstvo, ktoré je pre nás čoraz významnejšie. Toto všetko vidím podľa výsledkov, ktoré ukazujú, že sledovanosť nášho spravodajstva vzrástla na dvojnásobok. 

Biztweet : Neovplyvní tento nový televízny trend ani programovú štruktúru?

Václav Mika : My nežijeme v nejakej ulite, takže sa pozeráme dopredu na to, čo bude v roku 2020 a čo už reálne je. Trend, ktorému my na trhu teraz čelíme je už dávno udomácnený v Británii, v Nemecku a vo Francúzsku. Aj napriek týmto novým médiám verejnoprávne televízie v týchto krajinách stále existujú a udržujú si svoju pozíciu. I keď nehovorím, že nie sú ovplyvnené novými platformami ako je napríklad Netflix. Preto hovorím, že tá stratégia, ktorú sme zvolili je správna a jediná možná. Ťažko budeme na trhu konkurovať akvizičnými vecami, ktoré už dávno prebehnú v platených platformách. Naše vlastné spravodajstvo, vlastná pôvodná tvorba a vlastné audiovizuálne diela budú vždy naše a sú našou najväčšou hodnotou, ktoré nám nikto nezoberie. Prirodzene sem patria aj veľké športové práva a podpora slovenského športu. Vďaka nim sme odlišní, dokážeme na trhu zaujať a získať si priazeň divákov.

Veronika Petrášová