Robotika: Nachádzame sa na prahu štvrtej priemyselnej revolúcie

Nachádzame sa na prahu štvrtej priemyselnej revolúcie. Roboty v práci nahradia ľudí. Nie je ďaleko doba, keď vymiznú niektoré profesie, ktoré momentálne vykonávajú ľudia, ako napríklad vodiči, taxikári, pracovníci v hoteloch, čašníci, predavači, či úradníci.Rudolf Jánoš a Ján Semjon z Katedry robotiky pre biztweet.

Nachádzame sa na prahu štvrtej priemyselnej revolúcie. Roboty v práci nahradia ľudí. Nie je ďaleko doba, keď vymiznú niektoré profesie, ktoré momentálne vykonávajú ľudia, ako napríklad vodiči, taxikári, pracovníci v hoteloch, čašníci, predavači, či úradníci. Robotické zariadenia ktorých vývoj a výroba bola realizovaná na Slovensku, našli uplatnenie aj v špičkovom európskom laboratóriu CERN. Rudolf Jánoš a Ján Semjon z Katedry robotiky na strojníckej fakulte Technickej univerzity v Košiciach pre biztweet.


Biztweet: Čínska vláda označuje robotiku za jeden z faktorov, ktorý má zastaviť spomaľovanie preindustralizovanej najsilnejšej ekonomiky sveta. Myslíte, že bude robotika skutočne hybnou silou svetovej ekonomiky?

Rudolf Jánoš: Momentálne sa nachádzame na prahu štvrtej priemyselnej revolúcie, následkom ktorej je nahradenie ľudí z výrobného priemyslu ale aj z oblasti služieb robotickými zariadeniami.
Vyspelejšie svetové ekonomiky momentálne narážajú na príliš drahú pracovnú silu a pokiaľ chcú udržať konkurencieschopnosť tak najschodnejším riešením sa javí nasadenie robotov aj do oblasti, kde momentálne pracovali výhradne ľudia (učitelia, recepčné, novinári, ...).

Biztweet: Veľké investície do čínskej robotiky smerujú aj z krajín ako Nemecko, či dokonca USA. Číňania zahraničným technologickým firmám ponúkajú množstvo výhod. Nejde o riziko úniku know how a neutrpí tým európska ekonomika?

Rudolf Jánoš: V EU vznikla organizácia euRobotics, ktorá združuje najvýznamnejších výrobcov robotickej techniky pôsobiacich v Európe. Sú tu zastúpené aj dcérske spoločnosti ázijských výrobcov, ktorých prevádzky sa nachádzajú na území EU. Pre zrýchlenie vývoja hlavne v oblasti servisnej robotiky jednotlivé firmy a univerzity spolupracujú cez výskumne projekty EU (napr. Horizon 2020)na vývoji jednotlivých subsystémov robotických zariadení. Keďže sú tam zapojené aj univerzity a výskumne ústavy, tak sa nové poznatky rýchlejšie dostávajú do náplne štúdia jednotlivých univerzít a tým si budujeme budúcu vedeckú základňu, ktorá by mala udržať Európu konkurencieschopnou v oblasti vývoja robotických zariadení.

Biztweet: V akých oboroch a na aké konkrétne druhy práce je vhodná robotika dnes? A aké obory by mohla obsadiť v dohľadnej budúcnosti?

Rudolf Jánoš: Nasadenie robotiky vyžaduje úpravu informačného toku a logistiky pri výrobe. Preto je robotika v súčasnosti zastúpená predovšetkým pri hromadnej a sériovej výrobe v oblastiach, kde to je ekonomicky výhodné. Momentálne je najväčším „ťahúňom“ v EU automobilový priemysel. Nie je ďaleko doba, keď vymiznú niektoré profesie, ktoré momentálne vykonávajú ľudia, ako napríklad vodiči, taxikári, pracovníci v hoteloch, čašníci, predavači, či úradníci.

Biztweet: Myslíte, že je reálne, aby roboty nahradili ľudskú silu úplne?

Rudolf Jánoš: Už v súčasnosti roboty pracujú na pracoviskách, kde je veľké fyzické zaťaženie alebo zdraviu škodlivé prostredie, ako napríklad zváranie, lakovanie, manipulácia z ťažkými bremenami. Manažérske a kontrolné činnosti zatiaľ vykonávajú výlučne ľudia a ukáže čas či do týchto činnosti pustíme robotov.

Biztweet: Roboty nahradia hlavne slabo platené "montážne" pracovné sily. Aký vplyv to bude mať na spoločnosť, vzdelanie, či sociálnu situáciu?

Rudolf Jánoš: Človek sa bude musieť prispôsobiť prebiehajúcej štvrtej priemyselnej revolúcií a tak, ako zaniknú niektoré povolania, vzniknú nové uplatnenia ľudskej pracovnej sily. Toto všetko bude mať vplyv na vedomostnú spoločnosť a preto už teraz sa študenti na našej fakulte stretávajú z najnovšími typmi priemyselných robotov, kde si majú možnosť praktický vyskúšať prácu s robotmi čo ich najlepšie pripraví na stále vyvíjajúci sa trh práce.

Čítajte aj:

Ernest Kováč: Spor nemusí trvať niekoľko rokov

Šéf ÚPN Krajňák: Nemôžeme pripustiť, aby nám tu ľudia spätí s komunizmom prepisovali dejiny

Peter Helexa zo 4ky: Trh zvládne aj desať hráčov

--

Biztweet: Aký vplyv bude mať robotika na slovenskú ekonomiku, ktorá stojí na automobilovom priemysle a strojárstve?

Rudolf Jánoš: Automobilové závody vybudované na Slovensku sú relatívne mladé a patria medzi najmodernejšie v rámci jednotlivých automobiliek. Sú vybavené priemyselnými robotmi od rôznych výrobcov vybavených riadiacimi systémami poslednej generácie, ktoré umožňujú zachovávať efektívnu výrobu a rýchlo sa prispôsobovať zmenám, ktoré vyplývajú z požiadaviek zákazníkov. Strojársky priemysel, ako významný dodávateľ komponentov pre automobilky je nútený byť flexibilný a neustále sa zlepšovať, čo vytvára dobré predpoklady pre jeho uplatnenie nielen ako dodávateľa automobilového odvetvia, ale aj iných oblasti priemyslu na Slovensku. Z tohto dôvodu je nutné pre udržanie ekonomiky vychovávať technický zdatných zamestnancov, schopných pracovať s novými technológiami.

Biztweet: V akom stave je slovenská robotika ako taká?

Ján Semjon: V oblasti priemyselnej robotiky sa vyrábajú predovšetkým špeciálne roboty na objednávku, ako napríklad pre jadrovú elektráreň na vyberanie vyhoreného paliva, ako aj ťažké hydraulické roboty z nosnosťou až do 5 ton. V oblasti servisnej robotiky sa vyrábajú predovšetkým mobilné servisné roboty pre záchranárske zložky, armádu, ktoré sú predovšetkým riadene teleoperátorom. Robotické zariadenia ktorých vývoj a výroba bola realizovaná na Slovensku, našli uplatnenie aj v špičkovom európskom laboratóriu CERN.

Biztweet: Ktoré univerzity na Slovensku sú v robotike najďalej?

Ján Semjon: Robotika je multidisciplinárny odbor, ktorý v sebe spája problematiku mechaniky, elektroniky, senzoriky, programovania, riadenia. Jednotlivé odbory sú zastúpené na väčšine technických univerzít. Na Slovensku sa robotike na univerzitách venujú predovšetkým Strojnícke a Elektrotechnické fakulty. Výlučne robotike sa venujeme my na strojníckej fakulte TU v Košiciach na Katedre robotiky a v Národnom centre robotiky, ktoré je založené pod hlavičkou Fakulty elektrotechniky a informatiky, STU v Bratislave.

Biztweet: Má Slovensko významnejšie úspechy v robotickom inžinierstve?

Ján Semjon: V oblasti servisnej robotiky sa tím SjF TUKE Robotics stal viacnásobným majstrom Európy a majstrom sveta v robotickom futbale v roku 2010 pod záštitou medzinárodnej robotickej organizácie FIRA.

Biztweet: Kedy by sme na Slovensku mohli vidieť prvé roboty, nahradzujúce ľudskú pracovnú silu v širšej miere?

Ján Semjon: Jednotlivé ostrovy automatizácie a robotizácie sú už bežne nasadzované predovšetkým v automobilovom priemysle, pričom víziou je vznik plne robotizovaných prevádzok, kde do výrobného procesu nebude zasahovať človek.

Biztweet: Koľko ľudí, firiem, či inštitúcií sa na Slovensku robotikou zaoberá?

Ján Semjon: Dnes sú priemyselné roboty už bežne inštalované vo výrobných prevádzkach a to nielen v automobilovom priemysle, preto je možné roboty nájsť vo väčšine stredných a väčších firiem. V oblasti servisnej robotiky sú veľmi populárne robotické vysávače, kosačky a podobne, preto sa väčšina obyvateľstva bežne stretáva s nejakou formou robotického zariadenia.

Biztweet: Je slovenská politika naklonená robotike, vníma možnosti tohto sektora a nastavuje podľa toho štruktúru vzdelávania, či podnikateľské prostredie?

Ján Semjon: Cez Združenie automobilového priemyslu Slovenska je vyvíjaný tlak na príslušné ministerstvá, aby podporovali robotiku na Slovenku. Čiastkové výsledky sa už dostavili, napríklad duálne vzdelávanie, Národne centrum robotiky, školiace strediská na roboty ABB, KUKA a podobne. Vzdelávanie sa postupne prispôsobuje potrebám trhu, avšak potrebuje komplexnú reformu začínajúcu základným a stredným školstvom.