Peter Helexa zo 4ky: Trh zvládne aj desať hráčov

Trh zvládne aj desať hráčov. Verdikt úradu ukončil dohady o možnom konci 4ky. Riaditeľ divízie obchodu Swan v rozhovore pre biztweet

Trh zvládne aj 10 hráčov. Verdikt Úradu pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb ukončil dohady o možnom konci 4ky. Toto rozhodnutie bolo jasným dôkazom, že snaha operátorov odňať SWANu licenciu nemala reálny základ a stála na hlinených nohách. Chceme pristúpiť aj k príprave paušálnych produktov, a preto opätovne pripravujeme niečo, čo sa bude odlišovať od paušálnych služieb, ktoré si zákazníci môžu kúpiť bežne od konkurencie. Peter Helexa, riaditeľ divízie obchodu a marketingu mobilných služieb Swan, v rozhovore pre biztweet.

 

Biztweet: Štvorka je na svete zhruba štyri mesiace, ako ich hodnotíte. Splnil prienik na trh očakávania?

Peter Helexa: Rok 2015 sa niesol bezpochyby v znamení spustenia nových služieb mobilného operátora SWAN, ktorý vystupuje pod značkou 4ka. Na jar sme odštartovali predaj internetových produktov, ale významným míľnikom bola pre nás jeseň, kedy sme začali ponúkať hlasové služby prostredníctvom pobočiek Slovenskej pošty. Za tri mesiace sme získali 100-tisíc zákazníkov, čo len potvrdzuje náš rastový potenciál na slovenskom telekomunikačnom trhu, kde zákazníci majú stále vyšší záujem o služby, ktoré prinášajú výhodné volania, SMS a dátovanie za naozaj slovenské ceny. Myslíme, že toto množstvo zákazníkov je jasná odpoveď na pochybnosti o zmysle nového operátora

Biztweet: Ako to hodnotia kolegovia zo Slovenskej pošty? Spolupracuje sa vám dobre?

Peter Helexa: Spolupráca s našim obchodným partnerom ide podľa predstáv a dodržujú sa všetky pravidlá spolupráce. No najdôležitejšie je, že ľudia vedia, že na pobočkách Slovenskej pošty nájdu služby a produkty štvrtého operátora.

Biztweet: Prečo vlastne zišlo z plánovanej spolupráce s O2? Dlho sa hovorilo o pláne spustiť štvrtého operátora spolu s nimi.

Peter Helexa: Nebudeme bližšie konkretizovať akékoľvek naše obchodné vzťahy či rokovania s bývalými alebo potenciálnymi partnermi.

Biztweet: Pred vašim vstupom do hry sa hovorilo o tom, že je slovenský trh preplnený, váš vstup to vyvrátil?

Peter Helexa: Štvrtý mobilný operátor predbehol dobu a ponúkol verejnosti svoj vlastný originálny koncept. Po zakúpení SIM karty Moja 4ka môžu naši zákazníci volať, smskovať a dátovať za jednotnú cenu 4 centy, ktoré zaplatia za minútu volania, jednu SMS alebo jeden MB dát v rámci Slovenskej republiky, ale aj Európskej únie. Novinkou je aj, že dobitý kredit vám u nás nemôže prepadnúť. Prišli sme aj s originálnou a jednoduchou ponukou dátových služieb.

Biztweet: K akému počtu zákazníkov by ste chceli vyrásť?

Peter Helexa: V roku 2016 chceme pokračovať v rastúcom trende počtu zákazníkov, preto by sme chceli dosiahnuť métu 300-tisíc zákazníkov. Napriek tomu, že sme na trh mobilno-komunikačných kariet vstúpili s ponukou predplatených kariet zažívame veľký príliv zákazníkov, ktorí odchádzajú od paušálnych služieb konkurencie a prechádzajú k nám. O čom svedčí aj vysoké percento prenosu čísiel, ktoré dostávame od konkurencie.

Biztweet: Myslíte, že by trh zvládol aj piateho hráča?

Peter Helexa: Trh zvládne aj 10 hráčov. Otázkou je, ako by tí noví hráči zvládli situáciu na trhu a v neposlednom rade ako by sa zmenám prispôsobili už jestvujúci operátori. Osobne si myslím, že do niekoľkých rokov nastane konsolidácia trhu.

Biztweet: Ako dlho budete zvládať udržať dumpingové ceny?

Peter Helexa: Ako sme komunikovali už na začiatku, naše ceny nie sú dumpingové, ale udržateľné a sú podložené biznis plánom, ktorý plníme. Reálne sa iným operátorom môžu zdať naše ceny dumpingové, pretože ich nákladová štruktúra takéto ceny neumožňuje poskytovať. My nepotrebujeme budovať drahé predajne v nákupných centrách. Ľudia si všetko efektívne vybavia za tri minúty na pošte, a to sa im tak v krátkom čase na pobočkách iných operátorov nepodarí. V skratke zákazníci 4ky platia za to, čo reálne spotrebujú.

Čítajte aj: 

Remišová pre biztweet: Keď môžu dostať do basy ministrov v Čechách alebo v Rumunsku, musí sa to dať aj u nás

Martin Klus pre biztweet: SaS môže byť opäť tretím najsilnejším politickým subjektom

Béla Bugár pre biztweet: Vyjadrenia premiéra pripomínajú prvú polovicu dvadsiateho storočia

--

Biztweet: V akom stave je peripetia ohľadom platnosti licencie? Spôsobuje vám škody? Kedy sa to vyrieši definitívne?

Peter Helexa: Štvrtý mobilný operátor splnil podmienky licencie a môže aj naďalej poskytovať svoje služby. Taký bol verdikt Úradu pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb (RÚ), ktorý takto ukončil dohady o možnom konci 4ky. Toto rozhodnutie bolo jasným dôkazom, že snaha operátorov odňať SWANu licenciu nemala reálny základ a stála na hlinených nohách.

Biztweet: Aké novinky chystáte pre rok 2016? Čo sa týka ďalších aktivít SWANu, plánujete ďalšie akvizície, alebo nové produkty?

Peter Helexa: Ako nový operátor na trhu je našou prvoradou prioritou pri budovaní siete rozširovanie pokrytia, pretože chceme, aby čo najviac zákazníkov využívalo predovšetkým aj naše dátové služby. Tým si zároveň znížime náklady na národný roaming. Súčasne s týmto krokom budeme aj zahusťovať našu sieť v už pokrytých lokalitách pre stále rastúci počet našich zákazníkov. Rovnako by sme chceli pristúpiť aj k príprave paušálnych produktov, a preto opätovne pripravujeme niečo, čo sa bude odlišovať od paušálnych služieb, ktoré si zákazníci môžu kúpiť bežne od konkurencie. Keďže sme holding, ktorý sa zaoberá poskytovaním softvérových, televíznych, webových a iných služieb, určite plánujeme inovovať aj ďalšie oblasti, ako len poskytovanie mobilných telekomunikačných služieb.