Ernest Kováč: Spor nemusí trvať niekoľko rokov

Najčastejšie sa stretávame so spormi dodávateľsko – odberateľského vzťahu a to konkrétne s nevyplatením faktúr, Šéf Asociácie mediátorov Slovenska Ernest Kováč, v rozhovore pre biztweet

Najčastejšie sa stretávame so spormi dodávateľsko – odberateľského vzťahu a to konkrétne s nevyplatením faktúr, nedodržaním lehôt, krátením alebo nevyplatením mzdy, odmeny, a podobne. Spor nemusí trvať niekoľko rokov a skončiť na súde. Pri fyzických osobách sa hodinová sadzba pohybuje cca 30,-€ a pri právnických osobách percentuálne od výšky sporu alebo cca 100,-€/ hodina. Šéf Asociácie mediátorov Slovenska Ernest Kováč, v rozhovore pre biztweet

 

Biztweet: Kedy začali na Slovensku fungovať prví profesionálni mediátori a koľko je ich oficiálne dnes?

Ernest Kováč: Prví mediátori začali svoju profesionálnu činnosť  podpísaním Zákona o mediácii (Zákon č. 420/2004). Tento zákon nadobudol účinnosť 1. septembra  2004. Dnes  mediátori  pôsobia po celom Slovensku a máme zapísaných vyše 1 270 mediátorov. Register mediátorov vedie Ministerstvo spravodlivosti SR.

Biztweet: Čo je náplňou ich práce?

Ernest Kováč: Mediácia je dobrovoľný a dôverný proces, kde mediátor je nestranná, neutrálna osoba. A pomáha obom stranám prísť k dohode. Niekedy mediátor pôsobí ako katalizátor. Čiže náplňou práce mediátora je nájsť čo najoptimálnejšiu cestu k dohode.

Biztweet: Čo musia záujemcovia spĺňať ak sa chcú stať mediátormi? Musia mať nejaké vzdelanie?

Ernest Kováč: Mediátor musí byť bezúhonný, dosiahnuť vysokoškolské vzdelanie a absolvovať odbornú prípravu. Toto sú formálne aspekty, ale čo sa týka osobnostných čŕt mal by vynikať v komunikačných zručnostiach, byť empatický a vedieť počúvať. Samozrejme, že sa od mediátora očakáva, že dokáže sporiace strany priviesť k akceptovateľnej dohode.

Biztweet: Kto sú najčastejší klienti mediátorov?

Ernest Kováč: Ono je to rôzne. Fyzické osoby aj právnické osoby. Závisí to od toho, na akú oblasť mediácie sa mediátor profiluje. Mediátori, ktorí sa zaoberajú rodinnými či susedskými spormi budú mať viac klientov z radov fyzických osôb. Takisto to platí napríklad aj v školskej mediácii, kde účastníkmi mediácie sú napríklad učitelia – rodičia- žiaci alebo nepedagogický zamestnanci.

Ak sa budeme baviť  o mediátoroch, korí sa zameriavajú na riešenie sporov právnických osôb tak sa budeme baviť úplne o inom segmente.

Biztweet: S akými problémami sa klienti na mediátorov najčastejšie obracujú?

Ernest Kováč: Ako som už v predchádzajúcej otázke spomínal, sú to najčastejšie rodinné spory. Druhou veľkou množinou sú susedské spory - majetok, spoločné nažívanie v obci či v meste. Ďalšou skupinou sú to podnikateľské spory alebo spory v biznise.

Biztweet: Ako často riešia problémy podnikateľov?

Ernest Kováč: Dovolím si povedať takmer každý deň lebo mnohé spory sa ťahajú kvôli zaneprázdnenosti konateľov alebo dohľadávajú potrebné dokumenty, aby sme mohli relevantnými informáciami objektívne pracovať.

Biztweet: V akých biznisových sporoch mediátori najčastejšie zasahujú?

Ernest Kováč: Najčastejšie sa stretávame so spormi dodávateľsko – odberateľského vzťahu a to konkrétne s nevyplatením faktúr, nedodržaním lehôt, krátením alebo nevyplatením mzdy, odmeny, a podobne.

Čítajte aj: 

Šéf ÚPN Krajňák: Nemôžeme pripustiť, aby nám tu ľudia spätí s komunizmom prepisovali dejiny

Peter Helexa zo 4ky: Trh zvládne aj desať hráčov

Remišová pre biztweet: Keď môžu dostať do basy ministrov v Čechách alebo v Rumunsku, musí sa to dať aj u nás

--

Biztweet: Aké výsledky môže mediácia v biznise priniesť?

Ernest Kováč: Mediácia v biznise prináša jedno veľké pozitívum a to je, že spor nemusí trvať niekoľko rokov a nemusia sa stretávať na súde, kde jedna strana odchádza ako „víťaz“ a druhá strana ako „porazený“.  Mediátor im dáva priestor sa vyjadriť a nabáda ich hľadať spoločnú cestu. Monitoruje a vyhodnocuje celý proces. Ak nie sú veľmi naštrbené vzťahy, myslím tým už aj osobné tak po nastavení pravidiel z minulých môžu uzatvoriť nový a ďalší kontrakt.  Aj takéto máme výsledky a odozvy.

Biztweet: Viete uviesť pár príkladov?

Ernest Kováč:Uvediem jeden za všetky. Klient sa dostal do nelichotivej finančnej situácie a bol v omeškaní s mesačnými platbami. Klient prestal komunikovať s obchodným partnerom. Nereagoval na žiadne výzvy a upomienky. Po niekoľkých upomienkach sa obrátil na mediátora, aby spolu hľadali riešenia. Nakoniec sa obe strany dohodli.

Biztweet: Aké sú priemerné ceny služieb mediátorov?

Ernest Kováč: Hneď na úvod musím povedať, že omnoho lacnejšie ako súdne poplatky či poplatky na právne zastupovanie na súde. Nakoľko výkon činnosti mediátora je podnikaním, ako hovorí Zákon o mediácii  v §4 mediátor si sám tvorí svoj cenník, ktorý podľa obťažnosti sporu konzultuje so sporiaci stranami. Pri fyzických osobách sa hodinová sadzba pohybuje cca 30,-€ a pri právnických osobách percentuálne od výšky sporu alebo cca 100,-€/ hodina.