Róbert Rybníček: Futbal sa na Slovensku dá robiť ako biznis

Futbal sa na Slovensku dá robiť ako biznis. Dôležité je sústrediť sa na dlhodobý rast, nie krátkodobé ciele. Generálny manažér AS Trenčín Róbert Rybníček pre biztweet

Tento trh stále nie je pripravený na to, aby sa zverejňovali platy hráčov. Dnes máme problém vysvetliť našim fanúšikom, že zvyšujeme výšku vstupného po zisku titulu z 5 euro na 6 euro. Futbal sa na Slovensku dá robiť ako biznis. Dôležité je sústrediť sa na dlhodobý rast, nie krátkodobé ciele, ako to robia niektoré iné kluby. Generálny manažér AS Trenčín Róbert Rybníček pre biztweet

 

Biztweet: Po niekoľkoročnom budovaní tímu a investíciách získal váš klub hneď niekoľko významnych úspechov. Po skorom vypadnutí z európskych pohárov však prišlo mierne vytriezvenie. Bola to pre klub silná rana?

Róbert Rybníček: V žiadnom prípade sa nedá hovoriť o tom, že to bola pre klub silná rana. Samozrejme každé vypadnutie z európskych pohárov mrzí a o to viac, keď si uvedomujete, že ste boli blízko postupu cez tak silný a slávny klub ako je Steaua Bukurešť.

Snažíme sa s každou situáciou, ktorá náš klub postihne pracovať pozitívne a zápas so Steaua Bukurešť je pre nás motiváciou, aby sme sa zase dostali do pohárových súťažova a hrali zápasy so slávnymi súpermi s bohatou históriou.

Biztweet: Ako ovplyvnilo vypadnutie Váš rozpočet, aké Ste mali očakávania príjmu pred sezónou?

Róbert Rybníček: Očakávame, že z pohárovej súťaže získame nejaké financie, ale berieme to ako pridanú hodnotu. Nesústredíme sa na sen, ktorým by bola účasť v základnej skupine Ligy majstrov, ale sústredíme sa na realitu, ktorá tu je. Samozrejme tento rok sa chceme dostať do pohárovej európy, v nej čo najďalej a týmto odľahčiť klubovému rozpočtu.

Biztweet: Koľko vás v posledných rokoch stálo budovanie klubu? Prezradíte priemerný plat hráčov A mužstva?

Róbert Rybníček: Klubový rozpočet sa pohybuje medzi 1,7 a 2 miliónmi eur. Priemerný plat je zhruba dvetisíc eur.

Biztweet: Aký máte názor na to, že slovenské kluby stále taja koľko hráčom platia a koľko ich stoja jednotlivé zložky rozpočtu?

Róbert Rybníček: Tento trh stále nie je pripravený na to, aby sa zverejňovali platy hráčov. Dnes máme problém vysvetliť našim fanúšikom, že zvyšujeme výšku vstupného po zisku titulu z 5 euro na 6 euro. Keď sa pozriete na dnešnú situáciu na Slovensku, ľuďom by bolo ťažké vysvetľovať, že 19 ročný hráč zarába 1500 euro, čo je plat, na ktorý sa väčšina Slovákov nikdy nedostane.

Biztweet: Myslíte, že majú slovenské kluby šancu udržať si dlhodobo kvalitný káder a profitovať zo súťažných úspechov?

Róbert Rybníček: Po našich skúsenostiach je možné udržať kvalitu v kádri. Niekedy v ňom nastanú zmeny, ale pri premyslených krokoch niekedy fungujú pozitívne. Dôležité je sústrediť sa na dlhodobý rast, nie krátkodobé ciele, ako to robia niektoré iné kluby.

Biztweet: Majú kluby takúto ambíciu? Mnoho z nich mení stratégiu rok čo rok. Niekedy je to len o postavení štadióna, iný rok kvôli európskemu poháru, keď nie je žiadny úspech ani rozvojový projekt, hráči sa rozpredávajú a klub upadá..

Róbert Rybníček: Nie je to vždy o udržaní kvalitného kádra. Náš klub by mohol byť príkladom. Hráči síce odchádzajú, ale nedá sa hovoriť o tom, že by sa klub rozpadal.

Čítajte aj:

Robotika: Nachádzame sa na prahu štvrtej priemyselnej revolúcie

Ernest Kováč: Spor nemusí trvať niekoľko rokov

Šéf ÚPN Krajňák: Nemôžeme pripustiť, aby nám tu ľudia spätí s komunizmom prepisovali dejiny

--

Biztweet: Aké sú vaše súčasné hospodárske výsledky? 

Róbert Rybníček: Za posledné tri roky na veľmi solídnej úrovni. Z pohľadu fungovania slovenských klubov sme na tom na viac ako uspokojivo. Dospeli sme do štádia, že je náš klub samofinancovaný.

Biztweet: Dá sa na Slovensku robiť futbal ako biznis?

Róbert Rybníček: Áno a dúfam, že sme toho príkladom. Hoci toto prostredie z hľadiska príjmov z návštev, marketingových možností, či príjmov za vysielacie práva nie je ani zďaleka ideálne.

Biztweet: Aké sú vaše plány do budúcna?

Róbert Rybníček: V prvom rade vybudovať infraštruktúru a tým zvýšiť našu validitu pre partnerov, ktorých tu máme. Druhým športovým cieľom je pravidelná účasť v európskych pohárových súťažiach.