Holjenčík: Podpora elektriny z OZE deformuje trhové ceny

Podpora elektriny z OZE deformuje trhové ceny. Vždy to niekto musí zaplatiť. Predseda Regulačnej rady Úradu pre reguláciu sieťových odvetví Jozef Holjenčík v rozhovore pre biztweet

Podpora elektriny z OZE deformuje trhové ceny. Vždy to niekto musí zaplatiť. V twinningovom projekte pomáhame regulačnému úradu na Ukrajine. Nové prepojenie s Poľskom poskytne  Slovensku  väčšiu bezpečnosť dodávok a zároveň pomôže lepšie využiť prepravné kapacity plynovodu Bratstvo. Úrad s takzvanými vratkami nemal nič spoločné. Každopádne to nepovažujeme za systémové riešenie. Predseda Regulačnej rady Úradu pre reguláciu sieťových odvetví Jozef Holjenčík v rozhovore pre biztweet.

 

Biztweet: Na úvod, ako by ste hodnotili spoluprácu s poslednou vládou Roberta Fica.

Jozef Holjenčík: Mali sme korektný vzťah. Takisto ako s predchádzajúcimi vládami.

Biztweet: O Slovensku sa v niektorých kruhoch hovorí, že je v ňom energetika preregulovaná. Štát vraj príliš zasahuje do podnikania v energetike aj cenotvorby. Čo si o tejto kritike myslíte?

Jozef Holjenčík: Nie je to pravda. Na Slovensku sa uplatňuje regulácia  úplne v zhode so smernicami Európskej únie.

Biztweet: Je podľa Vás regulovanie cien elektriny, alebo plynu štátom normálne? Kde by malo mať hranicu? 

Jozef Holjenčík: Samozrejme, takáto regulácia je nevyhnutná,  platí v celej Európskej únii. Príslušné smernice  sú záväzné pre Slovensko, aj pre iné štáty únie. Odlišnosti sú len napríklad v určovaní rozsahu kategórie zraniteľných odberateľov. 

Biztweet: Ako hodnotíte predvolebné posielanie takzvaných plynových vratiek? Neboli podľa vás forma vracania peňazí za plyn, alebo ich výpočet z pohľadu úradu dehonestujúce?

Jozef Holjenčík: Úrad s takzvanými vratkami nemal nič spoločné, preto ich nebudeme komentovať. Každopádne to nepovažujeme za systémové riešenie.

Biztweet: Čo vyvoláva vysoké ceny energií v priemysle? Veľké podniky bijú na poplach, že sú vysoko nad priemerom Európskej únie.

Jozef Holjenčík: Ceny energií na Slovensku rozhodne nie sú vysoké. Treba len správne porovnať, čo sa porovnať má. Napríklad aké zložky obsahuje konečný účet za elektrinu na Slovensku a inde. Poplatky , ktoré sú u nás zahrnuté do účtov za elektrinu, totiž v iných  štátoch platia občania vo forme iných poplatkov, či ďalších daní.  Suma sumárom, pri férovom porovnaní týchto poplatkov platia Slováci za elektrinu určite menej ako je priemer v Európskej únii.

Biztweet: Môžu pri cenotvorbe zahrať rolu aj novinky v stredoeurópskej energetike ako výstavba LNG terminálu v Poľsku, nové plynovodné prepojenie s Poľskom a podobne?

Jozef Holjenčík: LNG je dôležitý pre zabezpečenie  bezpečnosti dodávok a diverzifikáciu zdrojov plynu v EÚ. LNG je však zatiaľ výrazne  drahší ako klasický  zemný plyn. Nové prepojenie s Poľskom poskytne  Slovensku  väčšiu bezpečnosť dodávok a zároveň pomôže lepšie využiť prepravné kapacity plynovodu Bratstvo.

Čítajte aj: 

Róbert Rybníček: Futbal sa na Slovensku dá robiť ako biznis

Robotika: Nachádzame sa na prahu štvrtej priemyselnej revolúcie

Ernest Kováč: Spor nemusí trvať niekoľko rokov

--

Biztweet: Aký objem elektriny vyrobili a dodali do siete podnikatelia v OZE a čo to robí s cenami energií?

Jozef Holjenčík: Čo sa týka množstva výroby elektriny z OZE v minulom roku, tak týmito údajmi ešte zatiaľ nedisponujeme. Úrad ich má zákonnú povinnosť  zverejniť ich  do 30. júna. Každopádne podpora elektriny z OZE deformuje trhové ceny. V rámci EÚ neexistujú jednotné pravidlá na podporu takzvanej zelenej energie. V niektorých členských štátoch sa uplatňuje napríklad cez koncovú cenu elektriny, v iných vo forme rôznych daní a poplatkov. Vždy to však niekto musí zaplatiť.

Biztweet: Čo je hlavným plánom ÚRSO pre tento rok?

Jozef Holjenčík: Hlavnou úlohou na tento rok bolo vydanie novej regulačnej politiky, čo sa nám už podarilo. Tomuto zásadnému dokumentu budeme ďalej  prispôsobiť sekundárnu legislatívu. Úrad pre reguláciu sieťových odvetví bude aj v roku 2016 zabezpečovať transparentnú, nediskriminačnú a efektívnu hospodársku súťaž v sieťových odvetviach s dôrazom na ochranu odberateľa, jeho práva a  v neposlednom rade aj zlepšenie postavenia podnikateľského sektora a jeho konkurencieschopnosti. Významné miesto v regulačnej politike bude venované ochrane zraniteľných odberateľov energií a aktívnej spolupráci pri riešení problému energetickej chudoby. Úrad sa tiež aktívne zapája do medzinárodných aktivít, v twinningovom projekte napríklad pomáhame regulačnému úradu na Ukrajine. V októbri tiež v Bratislave organizujeme pätnástu medzinárodnú  investorskú konferenciu ERRA.

Odomknúť článok

Standard Biztweet Standard

  • 1 Kredit
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
Top

Biznis Biztweet Biznis

  • 5 Kreditov
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
  • Objednávka služieb

Golden Biztweet Golden

  • Získavate 10 kreditov
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
  • Objednávka služieb