"Ruský facebook" VK.com láka českých xenofóbov aj stalinistov

Českí xenofóbovia a extrémisti húfne mieria na ruský internet za pocitom bezpečia a možnosťou voľne šíriť svoje názory

„Europoslanec Miloslav Ransdorf musel zomrieť, pretože vedel príliš veľa o praktikách židokuroev“. Svoj facebookový status už funkcionár KSČM Tomáš Ploc zmazal, na ruskej sociálnej sieti VK.com ale jeho myšlienky o sprisahaní "židokuriev" žijú ďalej. Ako uviedol portál Hlídacípes.org, Ploc je jedným z mnohých Čechov, ktorí na ruský internet mieria za pocitom bezpečia a možnosťou voľne šíriť svoje názory.

"Nechápem, prečo sa sem musia vtierať aj Česi. To im nestačí Facebook? Česi to zase akurát celé zmenia, pretože to nie je podľa ich predstáv ... "sťažuje sa na úvodnej stránke českej verzie sociálnej siete vk.com užívateľka Anna Robertivna."Možno čo sa týka politiky, začína byť na faceboooku dosť cenzúra, tu snáď funguje sloboda slova ?, " odpovedal tento rok v polovici januára Josef Maštalíř. A ďalší užívateľ Radek Smidt ho doplnil: "Jediný dôvod je cenzúra na facebooku, alternatív veľa nie je."

V polovici januára administrátori facebooku zablokovali stránky iniciatívy Islam v ČR nechceme, ktorá združovala 160 tisíc ľudí. Líder hnutia Martin Konvička reagoval, že ihneď vznikajú záložné skupiny. Jednou z platforiem, na ktorú českí užívatelia "za slobodou" utekajú, je aj ruská VK - sociálna sieť známa aj pod pôvodným názvom V kontakte.

Najväčšia európska sociálna sieť?

Prečo ruská sieť? Menej pravidiel a obmedzení, nižšie riziko zmazania profilu alebo uzavretia skupiny, to všetko kombinované so sprisahaneckým pocitom "byť medzi svojimi". Relatívne bezpečie je ale vyvážené menším dosahom príspevkov u českého publika. "Už dávno to nie je V kontakte, od doby, čo z toho urobili VK.com, má ambície byť celosvetovou sociálnou sieťou. Od tej doby má nielen ruskú verziu, ale aj angličtinu, či priamo českú verziu," hovorí internetový publicista a konzultant Daniel Dočekal. Podoba v mnohom pripomína facebook z doby pred piatimi až ôsmimi rokmi.

S celosvetovou sieťou to Rusi myslia vážne. A keď sieť ruská, tak rovno najväčšia. "VK nabral na popularite a stal sa najväčšou európskou sociálnou sieťou, keďže facebook považujeme za americký, aj keď má v Európe viac užívateľov. Heslo o najväčšej európskej sociálnej sieti bolo použité aj pre rozmach siete mimo postsovietskeho regiónu," hovorí mediálny analytik Roman Máca, ktorý sa zameriava na štúdium ruskojazyčných webov. Do češtiny bola sieť preložená v máji 2011.

130 tisíc "českých" profilov

Rozhodne by ale nemal vzniknúť dojem, že sieť bola vystavaná preto, aby plnila úlohu platformy pre xenofóbne, proruské, stalinistické alebo otvorene rasistické názory. Tie sa len v lánoch ruskej internetovej krajiny lepšie strácajú. A nikto ich nekontroluje.

V súčasnosti je pod českou doménou vedených okolo 130 tisíc profilov, väčšina z nich ale nie je "živá". "Medzi Čechmi je portál populárny v tom prípade, že niekto známy, kamaráti alebo rodina pochádza z bývalého ZSSR a skrze VK.com udržujú kontakty. Alebo obchodujú s ruskojazyčnými krajinami, strávili v nich nejaký čas pracovne či študijne. Nie je to teda plošná popularita," hovorí Roman Máca. Sú aj takí, čo sa len o VK.com dopočuli a chcú si ho skúsiť. "Portál je samozrejme obľúbený aj pre komunitu českých povedzme rusofilov."

Čítajte aj:

Seznam vlani bodoval hlavne mapami. Google vedie v mobilite

Piano prechádza zmenami. Zameria sa na biznis softvér

Dáta? Áno, ale operátor zarába na hlase

--

A nielen pre nich. Po polovici januára, kedy bol zablokovaný najväčší facebookový profil Konvičkových priaznivcov, zaznamenal VK.com efekt turbomarketingu. "Na VK napríklad prišli fanúšikovia IVČRN, ale tí sa vo väčšine prípadov len registrovali ako odpoveď na zmazanie IVČRN na facebooku a viackrát sa neukázali. Potom sú tu obdivovatelia Ruska, Putina, proruských separatistov, panslavizmu, "záložáci", komunisti, extrémisti a v neposlednom rade aj fanúšikovia Miloša Zemana, ktorý vyššie uvedené skupiny svojím spôsobom spája," hovorí Máca.

Čitatelia Aeronetu a Sputniku

Množinu tohto typu českých užívateľov charakterizuje aj nevôľa k USA, NATO a EÚ. "Všeobecne taký ten klasický set doplnený o chemtrails, Bilderberg a podobne," hovorí Máca s tým, že týchto užívateľov spája aj záujem o proruské alebo z Ruska financované weby, ako je Aeronet, Sputnik, Svetkolemnas alebo AC24. 

Podstatné však je, že ani nárazové odchody českých skupín na "ruský facebook" neoslabujú pozíciu toho pravého. "Na to je pre nich facebook až veľmi cenný," tvrdí Roman Máca.

 

 

Fotozdroj: CC/flickr.com