Seznam vlani bodoval hlavne mapami. Google vedie v mobilite

U stolových počítačov stále polovica českého trhu. Tým sa môže chváliť spoločnosť Seznam

Používate na vyhľadávanie niektorú zo služieb Seznamu?

U stolových počítačov stále polovica českého trhu. Tým sa môže chváliť spoločnosť Seznam.

Podľa jej štatistík stále drží polovicu trhu. Česko je teda jednou z troch krajín sveta (Čína, Rusko, Česko), kde nevedie svetový gigant Google.

Celková štatistka sa však začína prikláňať na stranu Googlu. Ten boduje hlavne v mobilnom vyhľadávaní. Tým, že väčšina mobilných zariadení používa operačný systém Google Android. V desktopoch je to stále 50:50, teda aspoň podľa tvrdenia Zoznamu. "Len pre zaujímavosť uveďme, že ľudia denne do Seznam.cz Vyhľadávania cložia cez 15 miliónov otázok, preto je pomer síl stabilný," hovorí Roman Dušek, manažér tímu Seznam.cz Vyhľadávanie.

Stále nenápadná je slovenska verzia Seznam.sk. Česká spoločnosť na nej podľa slov vedenia zatiaľ nechce stavať.

"Platia slová Pavla Zimu, generálneho riaditeľa Seznam.cz, o tom, že expanzia na slovenský trh pre nás nie je prioritou. Službu Seznam.sk naďalej prevádzkujeme, nie je však v súčasnej chvíli v strede nášho záujmu. A s tým súvisí aj návštevnosť domény, ktorá so sebou nenesie žiadne výkyvy," vysvetľuje Roman Dušek, manažér tímu Seznam.cz Vyhľadávanie.

Čítajte aj:

Piano prechádza zmenami. Zameria sa na biznis softvér

Dáta? Áno, ale operátor zarába na hlase

Vláda zachraňuje takmer 50 miliónov eur na elektronizáciu

--

Tým čo v vlani robilo českej IT spoločnosti najväčšiu radosť je rozvoj služieb internetových máp. Tam návštevnosť predčila očakávania vývojárov Seznamu. "Mapy.cz sú najpoužívanejším mapovým portálom v Českej republike. Zásluhu na tom má hlavne naše vlastná kartografická redakcia, kde sa zaoberáme tým, ako Čechom uľahčiť a spríjemniť turistické cestovanie. Najmä v poslednom roku spustili Mapy.cz niekoľko funkcií, ktoré turistom, ale aj cyklistom a vodákom ušetria čas, ktorý by inak strávili plánovaním svojich ciest, " hovorí Martin Fuks manažér tímu Mapy.cz.

Stránku denne navštevuje vyše 300 tisíc ľudí a aplikáciu máp do svojho telefónu stiahlo viac ako jeden a pol milióna ľudí.

 

 

Fotozdroj: CC/wikimedia