Brusel tlačí na poistenie vkladov. Plánuje aj kontrolu daňových systémov

Európska únia prináša nové prorastové opatrenia. Najprv však plánuje dokončiť reformy bankového biznisu

Európska hospodárska a menová únia (HMÚ) je v omnoho lepšom stave ako počas krízy. Dokazuje to tempo rastu ekonomiky eurozóny, ktoré vykazovalo i niekoľkonásobné medziročné zlepšenia.

Kondícia eurozóny je však stále ďaleko za svojimi možnosťami. V porovnaní s využívaním ekonomického potenciálu je eurozóna zhruba polovičná oproti rastu ekonomiky USA. Aj preto sa na začiatku nového európskeho semestra pokúša situáciu napraviť takzvaná Správa piatich predsedov. Dokument hovorí o prorastových opatreniach, ktoré majú ekonomiku krajín platiacich eurom stabilizovať a obrátiť smerom k rastu.

„Ak nás kríza niečo naučila, tak to, že je nutné klásť silnejší dôraz na dlhové a fiškálne politiky jednotlivých krajín. Presvedčili sme sa rovnako o tom, že eurozóna nie je imúnna voči šokovým situáciam v ekomomike,“ prehlásil na diskusii s novinármi, ktorej sa biztweet zúčastnil viceprezident Európskej komisie a eurokomisár pre euro a sociálny dialóg Valdis Dombrovskis.

Nová Európska komisia začala dobudovaním starých stratégií, ktoré navrhol ešte predošlý európsky kabinet. Teraz na ne plánuje naviazať novým balíčkom opatrení.

Nové opatrenia sa chcú zamerať na posilnenie koordinácie ekonomických a fiškálnych politík jednotivých členských krajín.

Brusel chce zaviesť nový spôsob zastupovania členských krajín v Medzinárodnom menovom fonde. Po novom by rád volil zástupcu, ktorý bude v jednej osobe zastupovať všetky krajiny, ktoré platia eurom.

„Náš vplyv bude oveľa silnejší, keď budeme hovoriť jedným hlasom. Navrhujeme, aby eurozónu zastupoval šéf euroskupiny. O všetkých kľúčových otázkach eurozóny totiž v najbližšom období bude rozhodovať euroskupina. Tá sa napríklad zaslúžila o to, aby sa grécka kríza nerozšírila do ďalších krajín,“ vysvetľuje Valdis Dombrovskis.  

--

Čítajte aj: 

Brusel pripravil recept na migračnú krízu. Fond pre Afriku dostal 1,8 miliardy eur

Rozdeľovanie rodín utečencov je mýtus, tvrdí Európska komisia

Biznis ruského armádneho experta: Firme šéfuje syn Zemanovho poradcu generála Picka

Podnikanie ruského armádneho experta v Česku. Miliardy zo zákaziek, stámilióny dlhov

--

Spoločné zastupovanie by Brusel rád schválil už do konca roka. Zavedenie opatrenia však EU predpokladá až v roku 2025. S návrhom totiž bude musieť súhlasiť aj Medzinárodný menový fond, ktorý by musel prejsť reformou.

Skôr ako  dôjde k novým opatreniam, plánuje Európska komisia dokončiť to, čo sa nestihlo z predošlých stratégií. Tie sú zamerané na vybudovanie poistných mechanizmov voči eventuálnym bankrotom a mieria hlavne na kondíciu a zodpovednosť bankových inštitúcií.  

Cieľom je dobudovanie bankovej únie, najmä prostredníctvom európskeho systému poistenia vkladov. Hoci systém, v ktorom by banky skupovali ručiteľské podiely národných rozpočtov naráža na odpor Nemecka, Európska komisia plánuje vyjednať zavedenie systému do roku 2017.

Významnou novinkou bude aj zriadenie Európskej fiškálnej rady. Tá bude radiť členským štátom ako postupovať vo fiškálnej politike. Bude mať aj funkcie ratingovej agentúry, a tak bude mať právomoci napomínať členské štáty pri prípadných zlyhaniach a nesúladoch so stratégiami Európskej komisie. Rada bude zložená z piatich expertov.

 

 

Fotozdroj: CC/flickr.com