Podnikanie ruského armádneho experta v Česku. Miliardy zo zákaziek, stámilióny dlhov

Jeden z popredných ruských armádnych odborníkov Valerij Pavlovič Česnokov niekoľko rokov viedol zaujímavý súkromný biznis v Česku

Jeden z popredných ruských armádnych odborníkov Valerij Pavlovič Česnokov niekoľko rokov viedol zaujímavý súkromný biznis v Česku. Prebral ho od "Ráthovho" manažéra Filipa Bušinu. Výsledok? Verejné zákazky za 5,8 miliardy a potom konkurz. Kauzu spoločne mapovali servery HlídacíPes.org a biztweet.cz.

V roku 2011 stavebná firma CGM Czech ešte vykazovala miliardový obrat, teraz je v konkurze. Cez 300 veriteľov sa domáha bezmála 700 miliónov korún. Z toho viac ako 200 miliónov finančný úrad Královéhradeckého kraja. Ešte vlani v lete, hoci bola už v insolvenčnom konaní, získala firma CGM Czech napríklad zákazku za 33 miliónov na opravy domu v centre Brna.

Z armády do českého biznisu

Skôr než v slovenskom biznise je meno V.P. Česnokov známe v ruských armádnych kruhoch. Absolvent Leningradskej vojenskej akadémie bol v minulosti veliteľom čiat v kódy, Balta, Sára, alebo Odeská oblasť, v čase studenej vojny vyšplhal v štruktúrach červenej armády na zástupcu náčelníka základne Bajkalská v Irkutskej oblasti a vrchného inžiniera práporu. Od roku 1978 je profesorom Vojensko-technickej univerzity v meste Balašicha neďaleko Moskvy.

Stredobodom pôsobenie Česnokova v Česku je spoločnosť CGM CZECH (pôvodne pod názby Stavby sro a Stavby as).

Firma Stavby bola založená v roku 1994 a dlho ničím nevybočovala z predstavy o bežnej českej stavebnej firme. Zmena prišla až v roku 2006, keď dlhoročný konateľ firmy prepustil miesto novým majiteľom. Konatelia Šándor Végh a Petr Gottwald potom po roku odsúhlasili transformáciu firmy na akciovú spoločnosť.

Firma razom zvýšila nielen majetok, ale aj účasť v súťažiach o verejné zákazky. Tie v roku 2008 tvorili viac ako polovicu obratu spoločnosti.

--

Čítajte aj:

Teplické psíky prestávajú štekať na Arabov

Miláčik médií zrejme končí. Krnáčovej vyslovili nedôveru vlastní

Najbohatší Ukrajinec silne trpí vojnou. Prišiel o 5 miliard

--

Možno aj vďaka schopnostiam a kontaktom nového personálneho obsadenia. V roku 2007 sa totiž jedným z hlavných manažérov spoločnosti stal Filip Bušina. Teda muž, ktorý sa stal v roku 2008 poradcom župana za ČSSD Davida Ratha a investičným námestníkom Oblastných nemocníc Stredočeského kraja.

V tom čase firma získala zákazky na stavebné úpravy nemocnice v Příbrami, nemocnice Na Homolce, rekonštrukciu vodnej hrádze Orlík, alebo výstavbu malometrážnych bytov v Prahe. Dohromady išlo o zákazky za stovky miliónov korún.

Sieť bielych koní

V roku 2010 firmu ovládla britská offshore spoločnosť CGM Finance Ltd. Aj keď bola registrovaná vo Veľkej Británii, skutoční majitelia pochádzajú z Ruska. Firmu vlastní a riadi dvojica podnikateků Temur Genadievič Nasriddinov a Valerij Pavlovič Česnokov. CGM Financie Ltd. zmenila v apríli 2010 názov na CGM Czech.

Firma celkovo získala verejné zákazky za 5,8 miliardy korún. Medzi tie najlukratívnejším patrí rekonštrukcia a dostavba areálu Ústavu organickej chémie a biochémie AV ČR za 1,5 miliardy, ale tiež napríklad pre stavebnú firmu netradičné technická podpora a integrácie informačných systémov platobnej agentúry Štátneho poľnohospodárskeho intervenčného fondu spolu za viac ako 700 miliónov.

 

 

Celý článok čítajte na biztweet.cz

 

Fotozdroj:CC/flickr.com

V spolupráci s hlidacipes.org