Miláčik médií zrejme končí. Krnáčovej vyslovili nedôveru vlastní

Babišove hnutie ANO má prvú vážnu trhlinu. Schytá to zrejme pražská primátorka a obľúbenkyňa slovenských médií Adriana Krnáčová.

Kostrbaté štruktúry hnutia, v ktorom proti sebe bojuje niekoľko frakcií prinesie v najbližších dňoch prvú obeť. Väčšina členov predsedníctva hnutia ANO v Prahe totiž vyjadrila nedôveru primátorke Adriane Krnáčovej

"Mali sme dnes krajské predsedníctvo. Rokovali sme o priebehu klubu z minulého týždňa. Musím povedať, že krajské predsedníctvo sa zhodlo s názorom klubu, že bohužiaľ pani primátorka naďalej dôveru klubu nemá," uviedol pre ParlamentníListy poslanec za ANO Michal Hašek. Podľa serveru Echo24 v predsedníctve pražskej organizácie hnutia ANO proti Krnáčovej hlasovalo 15 členov a dvaja sa zdržali. Podľa zdroja servera sa schôdze nezúčastnila šéfka pražskej organizácie Radmila Kleslová a zasadnutia riadil prvý podpredseda pražského ÁNO a starosta Prahy 8 Matěj Fichtner.

Spor v pražskej koalícii rozpútalo to, že Krnáčová pred dvoma týždňami predložila vlastný návrh pražských stavebných predpisov a zároveň nechala odobrať svojmu námestníkovi Matějovi Stropnickému (SZ) kompetencie týkajúce sa ich prípravy. Minulý týždeň vo štvrtok potom ANO a ČSSD po rokovaní koalície prišli s požiadavkou, aby Stropnický vo vedení mesta skončil.

Hnutie ANO, ktoré v Prahe vyhralo voľby, má s ČSSD a Trojkoalícou v 65člennom zastupiteľstve najtesnejšiu väčšinu 33 hlasov.

Adriana Krnáčová je veľkou obľúbenkyňou slovenských médií. Bratislavskú rodáčku označujú za protikorupčnú bojovníčku, ktorá utiekla pred mečiarovým režimom.

Ako ale ukazuje prieskum českého obchodného registra, okolo jej minulosti je hneď niekoľko otáznikov. Politička vystupujúca ako bojovníčka proti mafii a lobbistom pracovala s jedným z najznámejším a najkontroverznejších lobbistov Ivom Rittigom.

--

Čítajte tiež: 

Preberanie utečencov v rámci EÚ bude dobrovoľné, rozhodol summit

Grécko poprelo prípravy na bankrot a na predčasné voľby

Najbohatší Ukrajinec silne trpí vojnou. Prišiel o 5 miliard

Šéf CIA: Putin agresiu na Ukrajine oľutoval

--

Spolupracovala aj s jeho spojkou Miloslavom Novákom zo spoločnosti Datasys Services. V nej prostredníctvom offshore štruktúry a rakúskej firmy Klymene vlastní štvrtinový podiel práve Ivo Rittig.

Krnáčová sa s Novákom vystriedala aj na poste konateľa vo firme New Times Publishing. Krnáčová ju v roku 2011 založila, v roku 2013 z nej vystúpila a konateľom sa stal práve Novák. Od februára roku 2012 sa s Novákom stretli v správnej rade všeobecne prospešnej spoločnosti Restart_edu, ktorá usporadúva semináre na podporu kvality vzdelávania a vydavateľskou činnosťou. A jej zakladateľom nie je nikto iný ako spomínaná New Times Publishing.

Spoločnosť Klymene, ktorá do apríla 2011 sídlila na adrese Rittigovych právnikov Šachta and Partners. Vo Viedni, kde firma sídli dnes, je štatutárnym zástupcom Jana Lütkenová, ďalšia Rittigova spolupracovníčka, na Slovensku známa z kauzy Interblue. 

Aktualizácia: Do diania v Prahe sa vložil predseda hnutia ANO Andrej Babiš a zastupiteľom zakázal Krnáčovú odvolať. Nejasná situácia na radnici sa tak predlžuje. 

 

Fotozdroj: anobudelip.cz