Biznis ruského armádneho experta: Firme šéfuje syn Zemanovho poradcu generála Picka

Ruská vojenská kapacita v Česku podniká so synom exministra obrany a súčasným poradcom Miloša Zemana Vlastimila Picka – Ondřejem Pickom

Ruská vojenská kapacita v Česku podniká so synom exministra obrany a súčasným poradcom Miloša Zemana Vlastimila Picka – Ondřejem Pickom. Kauzu spoločne mapovali servery HlídacíPes.org a biztweet.eu.

Stredobodom pôsobenia Česnokova v Česku je spoločnosť CGM CZECH (predtým pod názvami Stavby sro a Stavby as). Pôvodne sa jej darilo vo verejných súťažiach. V roku 2011 vykázala miliardový obrat. Teraz ale skončila v konkurze. Dôvodom je zlá platobná morálka, respektíve neplatenie dodávateľom a tiež finančnému úradu.

Picek otec, Picek syn

Vo firme je obchodným riaditeľom a predsedom predstavenstva Ondřej Picek. Ruskí podnikatelia sú aj v ďalších orgánoch akciovej spoločnosti.

Firma Stavby bola založená v roku 1994 a dlho ničím nevybočovala z predstavy o bežné českej stavebnej firme. Zmena prišla až v roku 2006, keď dlhoročný konateľ firmy prepustil miesto novým majiteľom. Konatelia Šándor Végh a Peter Gottwald potom po roku odsúhlasili transformáciu firmy na akciovú spoločnosť, informoval už biztweet a hlidacipes.

Firma razom zvýšila nielen majetok, ale aj účasť v súťažiach o verejné zákazky. Tie v roku 2008 tvorili viac ako polovicu obratu spoločnosti.

--

Čítajte tiež: 

Podnikanie ruského armádneho experta v Česku. Miliardy zo zákaziek, stámilióny dlhov

Teplické psíky prestávajú štekať na Arabov

Miláčik médií zrejme končí. Krnáčovej vyslovili nedôveru vlastní

Najbohatší Ukrajinec silne trpí vojnou. Prišiel o 5 miliard

--

Možno aj vďaka schopnostiam a kontaktom nového personálneho obsadenia. V roku 2007 sa totiž jedným z hlavných manažérov spoločnosti stal Filip Bušina. Teda muž, ktorý sa stal v roku 2008 poradcom hajtmana za ČSSD Davida Ratha a investičným námestníkom Oblastných nemocníc Stredočeského kraja.

V tom čase firma získala zákazky na stavebné úpravy nemocnice v Příbrami, nemocnice Na Homolce, rekonštrukciu vodnej hrádze Orlík, alebo výstavbu malometrážnych bytov v Prahe. Dohromady išlo o zákazky za stovky miliónov korún. Už v tej dobe vo firme Stavby pracoval na vedúcich pozíciách aj Ondřej Picek..

 

 

 

Celý článok čítajte na biztweet.cz