Súkromné vysoké školy ovládajú cudzinci a politici. Školné stojí aj tisícky eur

Trinásť súkromných vysokých škôl na Slovensku vyberá od študentov tisícky eur. Učia hlavne podnikanie, „úradničinu“ a médiá

V našej krajine existujú štyri druhy vysokých škôl, z ktorých si môžeme vybrať. Okrem štátnych a verejných škôl môžeme na Slovensku študovať aj na súkromnej alebo zahraničnej škole.

Najpočetnejšou skupinou z nich sú verejné, ktorých je na Slovensku presne dvadsať. Druhou najväčšou skupinou sú súkromné školy ktorých je trinásť, ďalej nasledujú zahraničné, tých je päť a najmenej je štátnych, a to tri.

Existuje viacero faktorov, na základe ktorých sa študenti pre jednotlivé školy rozhodujú. Jedným z najdôležitejších kritérií sú financie a teda výška školného.

Momentálne Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky eviduje presne 13 vysokoškolských inštitúcií, ktoré spĺňajú podmienky pre získanie akreditácie. Pre získanie novej vysokoškolskej akreditácie na tento akademický rok ministerstvo nezaevidovalo nijakú novú žiadosť.

Pri posudzovaní spôsobilosti o návrhu na udelenie štátneho súhlasu právnickej osobe, ktorá chce pôsobiť ako súkromná vysoká škola, sa uplatňujú kritériá Akreditačnej komisie. Tá posudzuje spôsobilosť uskutočňovania študijného programu oprávňujúceho udeliť absolventom príslušný akademický titul.

Hlavnými atribútmi pre zisk vysokoškolskej akreditácie sú úroveň výskumnej a umeleckej činnosti, materiálne, technické a informačné zabezpečenie študijného programu, personálne zabezpečenie, obsah (naplnenie) študijného programu, požiadavky na uchádzačov a spôsob ich výberu, či požiadavky na absolvovanie štúdia.

Prvou slovenskou súkromnou vysokou školou sa stala v roku 1999 Vysoká škola manažmentu v Trenčíne. Jej druhý názov je City University of Seattle, pretože svojimi vzdelávacími programami nadväzuje na vzdelávanie americkej City University of Seattle so sídlom v Bellevue v štáte Washington. Škola ponúka študentom vzdelávanie v odbore manažmentu v slovenskom ale aj v anglickom jazyku. Študijné programy v slovenskom jazyku sú akreditované Akreditačnou komisiou a programy v anglickom jazyku sú akreditované Northwest Commision on Colleges and Universities.

Mestami, v ktorých škola realizuje svoje programy, sú Trenčín a Bratislava a vzdelanie poskytuje na troch stupňoch.  Momentálne je v programoch školy registrovaných cez 1 100 študentov a školné na tento akademický rok sa pohybuje od 2 150 do 2 590 eur. Najpopulárnejším programom školy je program Podnikového manažmentu v slovenskom jazyku.

--

Čítajte tiež:

Zákon o športe má stovky pripomienok. Čakajú ho zmeny

Vlachynsky pre biztweet: Vzniká daňový systém pre vyvolených

Rezort hospodárstva chce zaujať Irán. Chystá misiu

Americká ambasáda má predĺžený nájom. O novej adrese stále mlčí

Čentéš sľub dodržal. 60 tisíc dal na charitu

--

Druhou najstaršou vysokou školou na Slovensku je Vysoká škola zdravotníctva a sociálnej práce sv. Alžbety v Bratislave, ktorá vznikla presne 24. septembra v roku 2003. Škola momentálne registruje 8 879 študentov a do 1. ročníka by malo nastúpiť ešte ďalších tisíc. Výška školného závisí od jednotlivých odborov a pohybuje sa od 410 do 720 eur ročne. Medzi najpopulárnejšie odbory na škole patrí Zubná technika, Zdravotnícky manažment, Tropické zdravotníctvo, Misiológia, Psychológia, Ošetrovateľstvo a Laboratórna medicína. Na škole vyučuje 51 profesorov, z ktorých 12 je zahraničných. Táto škola nám ako jediná prezradila svoj rozpočet na tento akademický rok a ten sa pohybuje okolo 8,2 milióna eur.

Ďalšou súkromnou školou je bezfakultná Vysoká škola ekonómie a manažmentu verejnej správy v Bratislave. Škola funguje od roku 2004, odkedy je na nej možnosť získať tituly na dvoch stupňoch a to v odboroch Manažment malého a stredného podnikania v regiónoch a Verejná správa. Výška školného na jeden akademický rok sa pohybuje podľa kritérií  od 1 100 do 5 000 eur.

Štvrtou súkromnou vysokou školou vzniknutou v našej krajine je Paneurópska vysoká škola, ktorá tiež vznikla v roku 2004. Na škole je možnosť študovať na rôznych fakultách ako sú fakulta Ekonómie a podnikania, Masmédií, Psychológie, Práva a Informatiky. Škola pre tento akademický rok znížila školné náklady pre študentov a tie sa po novom pohybujú od 1 590 do 2 490 eur.

O rok neskôr vznikla Vysoká škola Danubius, ktorá má svoje sídlo v Sládkovičove a tento rok vstúpila do desiateho jubilejného roku svojej pôsobnosti. Škola má v súčasnosti tri fakulty a to právnickú, fakultu sociálnych štúdií a fakultu verejnej politiky a verejnej správy. Zároveň škola dostala akreditáciu na ďalšie tri nové študijné odbory a to medzinárodné vzťahy, žurnalistika a anglistika a amerikanistika, ktorými škola rozšírila svoje spektrum. Škola poskytuje štúdium nielen v Sládkovičove ale aj v mestách Vrútky a Trenčín.

Škola Danubius tento rok prišla aj s ponukou sociálneho podporného programu, v rámci ktorého prijme desať študentov z radov sociálne odkázaných  študentov na finančnú pomoc, ktorých štúdium na tejto škole bude bezplatné. Školné na jeden akademický rok na tejto škole sa pohybuje od 690 do 2 035 eur a to podľa ročníka a študijného programu.

O pár mesiacov neskôr vznikla Vysoká škola medzinárodného podnikania ISM Slovakia v Prešove. Škola poskytuje vzdelanie na dvoch stupňoch a to v programoch Hospodárska a podnikateľská etika, Medzinárodné podnikanie v obchode a službách, Sociálne služby a poradenstvo, Etika vzťahov s verejnosťou a obchodný protokol a Teória, riadenie a služby v oblasti kultúry. Za bakalárske a magisterské štúdium na tejto vysokej škole si zaplatíte školné vo výške od 850 do 1 360 eur.

V poradí siedmou súkromnou vysokou školou na Slovensku bola Stredoeurópska vysoká škola v Skalici, ktorá vznikla presne 30. novembra 2005. Škola umožňuje nadobudnúť vzdelanie na troch stupňoch a to v programoch Environmentálne manažérstvo, Medzinárodné vzťahy a Životné prostredie. Škola v rámci svojho vzdelávania spolupracuje s univerzitami zo západnej a východnej Európy a vďaka telemostovej technológii umožňuje vysielanie prednášok vo viacerých krajinách súčasne. Spája sa s tým aj kontroverzia. V roku 2013 sa totiž prišlo, že niektoré z detašovaných pracovísk nemali akreditáciu. Žiadali o ňu až po medializácii expost. Výška školného na tejto škole je pre všetky programy a stupne rovnaká a to 1 400 eur na rok.

Začiatkom roka 2006 začala na Slovensku fungovať súkromná vysoká škola s názvom Dubnický technologický inštitút v Dubnici nad Váhom. Škola dodnes otvorila svoje študijné programy s názvom Učiteľstvo praktickej prípravy, Učiteľstvo praktickej prípravy v ekonomických predmetoch, Elektronika dopravných prostriedkov, Manažment, Učiteľstvo technických predmetov a Učiteľstvo ekonomických predmetov. Škola okrem domácich a zahraničných vysokých škôl spolupracuje aj s verejným sektorom a mimovládnymi organizáciami. Inštitúcia výškou svojho školného patrí k najlacnejším súkromným vysokým školám na Slovensku a to sa pohybuje od 520 do 740 eur.

V tom istom roku vznikla aj Bratislavská medzinárodná škola liberálnych štúdií, ktorá v rámci svojho vzdelávania poskytuje študentom iba prvý stupeň vzdelania a to len v dennej forme. Škola získala štátny súhlas  na pôsobenie a akreditáciu bakalárskeho štúdia v odbore politológia v júni 2006 a svoju činnosť zahájila v septembri 2006. Na škole sa vyučujú politické vedy ako sú filozofia, sociálna antropológia, história, sociológia a teória umenia. Ambíciou tejto školy je byť malou školou v počte študentov a vyučujúcich. Zdroje pre svoju činnosť získava škola najmä z grantov, školného ale tiež súkromných príspevkov. Škola zvyšuje u študentov aj úroveň anglického jazyka, pretože polovica študijného programu je vyučovaná v anglickom jazyku. V rámci vznikajúcej európskej siete spolupracuje škola s European Colleges of Arts and Sciences. Výška školného na tejto škole je predstavuje 1 800 eur na akademický rok.

Ďalšou školou je Vysoká škola bezpečnostného manažérstva v Košiciach. Škola vzdeláva svojich študentov na dvoch stupňoch a to len v jednom študijnom programe Riadenie bezpečnostných systémov. Univerzita sa venuje vzdelávaniu v oblasti práva, bezpečnostných vied, ekonomiky, technických vied, logistiky, environmentalistiky a iných oblastí. Absolventi tejto školy získajú základy pre plnenie požiadaviek kladených na manažéra s dôrazom na bezpečnosť. Za absolvovanie denného štúdia si študent na tejto škole zaplatí ročný poplatok 790 eur a za externé štúdium je to poplatok vo výške 1 055 eur.

Po roku 2006 sa vytváranie súkromných slovenských vysokých škôl na niekoľko rokov ako keby zastavilo, pretože nasledujúca škola vznikla až v roku 2011, a to Hudobná a umelecká akadémia Jána Albrechta – Banská Štiavnica, s.r.o., odborná vysoká škola. Škola je vzdelávacou inštitúciou v oblasti hudby a v blízkej budúcnosti aj viacerých druhov umenia. Vlastní ju známa politička a v súčasnosti poradkyňa ministerstva práce Zuzana Martináková. Škola poskytuje vzdelanie na dvoch stupňoch a to v študijných programoch Hudobná interpretácia a teória a Hudobná tvorba a teória. Škola v súčasnosti registruje a vzdeláva tridsaťtri študentov a vzdelanie na škole poskytuje osem pedagógov. Študenti si na tejto škole platia jedno z najväčších školných medzi vysokými školami na Slovensku. Pre bakalársky stupeň to predstavuje presne 2 500 eur a pre magisterský stupeň 3 500 eur na akademický rok.

V roku 20011 vznikla ešte jedna súkromná vzdelávacia inštitúcia - Akadémia médií, odborná vysoká škola mediálnej a marketingovej komunikácie v Bratislave – ovládaná známym aktivistom aktívnym v politike Eduardom Chmelárom. Vyučovanie sa v tomto roku začalo v programe Mediálna a marketingová komunikácia a dnes poskytuje škola vzdelanie aj v programoch Manažment médií a Mediálne štúdiá. Študenti si za bakalárske vzdelanie na tejto škole zaplatia ročne 2 500 eur a za magisterské vzdelanie 3 500 eur.

Poslednou súkromnou vysokou školou, ktorá na Slovensku vznikla nedávno je Vysoká škola Goethe Uni Bratislava. Táto škola vznikla presne 1.apríla 2012, odkedy poskytuje vzdelanie na troch fakultách a to cestovného ruchu, mediálnych a kultúrnych štúdií a medzinárodného podnikania. Výška školného pre slovenského študenta na bakalárskom stupni predstavuje 2 200 eur, na magisterskom 2 600 eur a zahraničný študent si za vzdelanie na tejto škole zaplatí o 100% viac ako ten slovenský.

Všetky tieto školy sú právnickými osobami so sídlom v Slovenskej republike alebo so sídlom na území členského štátu Európskej únie, alebo štátov, ktoré sú zmluvnými stranami Dohody o Európskom hospodárskom priestore a Švajčiarskej konfederácie.

Podmienkou vzniku každej súkromnej vysokej školy bolo založenie s cieľom vzdelávania a výskumu a získanie oprávnenia na vznik, ktoré im bolo udelené vládou Slovenskej republiky v mene štátu.

 

 

Veronika Petrášová

Fotozdroj: CC/flickr.com

Zdroje:www.minedu.skwww.portalvs.sk