Americká ambasáda má predĺžený nájom. O novej adrese stále mlčí

Americká ambasáda stále nepozná nové miesto, kam sa presťahuje. Napriek tomu je k nej Bratislava ústretová

Americká ambasáda stále nepozná nové miesto, kam sa presťahuje. Napriek tomu je k nej Bratislava ústretová.

Hlavné mesto Slovenska stále toleruje mlčanlivosť ambasády USA. Napriek tomu, že sa pre nevhodné oplotenie v centre Bratislavy zasadila  odsťahovať, ani po roku netuší kam by svoje sídlo premiestnila.

Dlhodobá nespokojnosť občanov Bratislavy s oplotením americkej ambasády na Hviezdoslavovom námestí podnecuje k zmene lokality budovy amerického veľvyslanectva.

Ministerstvo zahraničných vecí USA oznámilo, že sa rozhodlo postaviť novú budovu veľvyslanectva USA v Bratislave. Nová budova by mala poskytnúť moderné, otvorené a bezpečné priestory pre amerických a slovenských zamestnancov ako aj pre 6500 Slovákov, ktorí budovu navštevujú každý rok. Nová budova nahradí súčasné sídlo veľvyslanectva, ktoré sa nachádza na Hviezdoslavovom námestí. Súčasná budova bola kúpená v roku 1948 a ako generálny konzulát znovuotvorená v máji 1991. Veľvyslanectvom sa budova stala až v roku 1993, po tom čo Slovenská republika získala samostatnosť.

Veľvyslanectvo má na Hviezdoslavovom námestí dlhodobú históriu, no prioritou pre Američanov je ich bezpečnosť. Oplotenie, ktoré sa nachádza okolo americkej ambasády už dlhodobo pohoršuje obyvateľov a ruší celkový dojem námestia. Tento priestor je dôležitý nielen pre samotných Bratislavčanov ale tiež pre turistov, ktorí tade denne prechádzajú.

Nájsť cestu k zrušeniu tohto oplotenia sa snaží aj mesto Bratislava s cieľom uspokojenia občanov a tiež veľvyslanectva USA.

Podľa hovorkyne mesta Ivany Skokanovej dialóg medzi mestom Bratislava a zástupcami ambasády prebieha už viac ako rok, s cieľom vyriešiť túto situáciu k obojstrannej spokojnosti.

--

Čítajte aj:

Čentéš sľub dodržal. 60 tisíc dal na charitu

Babitzová žiada preverenie financovania SZĽH. Nezdá sa jej Nemeček

Staré mesto investorom: Hotel Danube búrať nedovolíme

Slováci menia názor. Pripúšťajú účasť na Dunaj Odra Labe

Záhorie dostane prácu. Stovky ľudí zamestná nový prístav

Bratislavský prístav zmení tvár. Za európske peniaze

--

,,Pán primátor vníma priestor Hviezdoslavovho námestia ako veľmi cenný a pre Bratislavčanov dôležitý, preto je podľa neho veľmi potrebné nájsť riešenie, ktoré tento priestor vráti Bratislavčanom. Oceňuje spoluprácu zástupcov ambasády, ktorí sú súčinní pri hľadaní takéhoto riešenia,“ konštatuje Ivana Skokanová.

Momentálne má americká ambasáda stále platnú nájomnú zmluvu. Mestské zastupiteľstvo jej ju predĺžilo minulý rok na 18 mesiacov a to do augusta 2016. 

Miesto, kam by sa mala ambasáda presunúť zatiaľ nie je známe a taktiež ani to, čo by malo vzniknúť v jej súčasnom sídle. Poslanci Bratislavy pritom podmieňovali predĺženie súčasného nájmu sťahovaním ambasády mimo Hviezdoslavovo námestie do roka, maximálne dvoch.

 

 

Veronika Petrášová

Fotozdroj: CC/flickr.com