Rezort hospodárstva chce zaujať Irán. Chystá misiu

Zrušenie embarga príležitosťou. Slováci chystajú politicko - podnikateľskú misiu do Iránu. Pripravujú sa legislatívne dohody

Jadrová dohoda uzavretá medzi šiestimi krajinami (Británia, Čína, Francúzsko, Nemecko, Rusko, USA) a Iránom potešila nielen pacifistov, ale aj biznismenov. Ekonomicky veľmi potenciálny partner otvoril po dohode dvere zahraničným investorom na čele s Nemeckom. Nemeckí priemyselníci čakajú v najbližších štyroch rokoch až päťnásobný nárast exportu ich firiem do Iránu.

Bokom nechcú ostať ani Slováci. Ako biztweet.eu potvdilo ministerstvo hospodárstva, slovenskí podnikatelia a predstavitelia vlády pripravujú spoločnú ekonomickú misiu do krajiny.  „Ešte v tomto roku sa predpokladá zorganizovanie oficiálnej podnikateľskej  misie slovenských podnikateľských subjektov do Iránu, ktorá by mala ponúknuť priestor na získanie nových odbytových možností pre naše firmy v rôznych oblastiach, ako napríklad subdodávky pre strojársky a automobilový priemysel, energetiku, zdravotnícku techniku,“ konštatuje hovorca ministerstva hospodárstva Ladislav Bányai.

Jadrová dohoda spustila aj ďalšie iránsko – slovenské diplomatické posuny. Krajiny sa dohodli aj na úprave legislativných podmienok pre podnikateľské prostredie. „V záujme vytvorenia vhodných podmienok na zvýšenie exportnej výkonnosti slovenských podnikateľských subjektov smerom na toto teritórium sa už pripravujú dvojstranné medzištátne dohody o zamedzení dvojitého zdanenia a tiež o vzájomnej ochrane investícií,“ pokračuje Ladislav Bányai.

--

Čítajte tiež:

Americká ambasáda má predĺžený nájom. O novej adrese stále mlčí

Čentéš sľub dodržal. 60 tisíc dal na charitu

Babitzová žiada preverenie financovania SZĽH. Nezdá sa jej Nemeček

Staré mesto investorom: Hotel Danube búrať nedovolíme

Slováci menia názor. Pripúšťajú účasť na Dunaj Odra Labe

Záhorie dostane prácu. Stovky ľudí zamestná nový prístav

--

Slovenská vláda má podľa ministerstva hospodárstva ambíciu využiť možnosti, ktoré po uvoľnení sankcií ponúkne takmer 80miliónový iránsky trh. Po uvoľnení embarga na export ropy a tiež odblokovaní zmrazených finančných aktív Iránu v zahraničí, by mal akcelerovať iránsky dopyt po dovozoch tovarov, služieb  a investičných celkov. Čo sa týka investičného exportu Iránu smerom na Slovensko, Slovenská agentúra pre rozvoj investícií a obchodu nevie o žiadnych nových projektoch. 

 

 

Fotozdroj: CC/flickr.com