Zákon o športe má stovky pripomienok. Čakajú ho zmeny

Kľúčový zákon o športe, ktorý má zmeniť neprehľadný systém financovania športových organizácií čakajú zmeny. Minister nevylučuje ďalšie prieťahy

Kľúčový zákon o športe, ktorý má zmeniť neprehľadný systém financovania športových organizácií čakajú zmeny. Minister nevylučuje ďalšie prieťahy

Novela zákona o športe naráža na problémy a jeho schválenie sa zrejme bude odsúvať. Pre biztweet.eu to povedal minister školstva Slovenskej republiky Juraj Draxler. „Do legislatívneho procesu potrebujeme dostať predovšetkým tie ustanovenia návrhu zákona, ktoré zabezpečujú vyššiu transparentnosť rozhodovania a finančných tokov. Zvlášť, ak by malo dôjsť k navýšeniu objemu prostriedkov na šport, o čom sa rokuje - nerád by som bol, aby do športu prišli dodatočné prostriedky za súčasného nastavenia pravidiel. K ostatným ustanoveniam zákona, ktoré pripravila pracovná skupina, si viem predstaviť aj dlhšiu diskusiu,“ vysvetľuje minister Juraj Draxler.

Prehľadnejšie financovanie športových zväzov, spravodlivejšie prerozdeľovanie peňazí a jasnejšie kompetencie vo vedení športových organizácií. Pozitívne účinky, ktoré má nový zákon o športe z dielne ministerstva školstva dosiahnuť zo začiatku presviedčali väčšinu kompetentných úradníkov.

Situácia sa však zmenila. Kľúčový zákon začali napadať hlavne zdravotnícke organizácie, pre ktoré je napojenie na peniaze zo sportu významnou zložkou príjmu.

--

Čítajte tiež: 

Vlachynsky pre biztweet: Vzniká daňový systém pre vyvolených

Rezort hospodárstva chce zaujať Irán. Chystá misiu

Americká ambasáda má predĺžený nájom. O novej adrese stále mlčí

Čentéš sľub dodržal. 60 tisíc dal na charitu

Babitzová žiada preverenie financovania SZĽH. Nezdá sa jej Nemeček

Staré mesto investorom: Hotel Danube búrať nedovolíme

Slováci menia názor. Pripúšťajú účasť na Dunaj Odra Labe

--

V rámci medzirezortného pripomienkového konania k novele zákona o športe bolo doručených takmer 600 pripomienok, z nich bolo 251 zásadných.

„V týchto dňoch sa pripomienky vyhodnocujú a pripravujú sa stretnutia k rozporovým konaniam - z uvedeného dôvodu je preto predčasné vyjadrovať sa ku konkrétnostiam. Nakoľko chceme, aby nový zákon uspokojil širokú športovú verejnosť a vyriešil problémy, ktorými slovenský šport trpí, práce na ňom ešte budú intenzívne pokračovať. Niektoré ustanovenia bude pracovná skupina musieť prepracovať, resp. vyradiť,“ dodáva hovorkyňa ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu Beáta Dupaľová Ksenzsighová.

 

Fotozdroj: minedu.sk