Slovensko ostane čoskoro bez vlastnej ropy

Slovenské zásoby čierneho zlata sa míňajú. Podľa niektorých odhadov bude krajina do piatich rokov bez vlastnej produkcie

Slovenské zásoby čierneho zlata sa míňajú. Podľa niektorých odhadov bude krajina do piatich rokov bez vlastnej produkcie.

„Na území Slovenska môžeme sledovať trend postupného poklesu objemu vyťažených uhľovodíkov a väčšina našich ložísk je na konci svojej životnosti, čo je v oblasti s viac ako 100 ročnou históriou ťažby prirodzené,“ vysvetľuje pre biztweet.eu hovorkyňa spoločnosti Nafta Monika Feráková.

Firma, ktorá je na Slovensku monopolným ťažiarom ropy však nepotvrdzuje informácie, že by k vyschnutiu slovenských zásob malo prísť už do piatich rokov. 

„Prieskumnými aktivitami, ktoré priebežne realizujeme, ložiskovo-inžinierskym riadením a efektívnou ťažbou sa však tento pokles snažíme spomaliť. Na niektorých ložiskách je možné týmto spôsobom predĺžiť životnosť ťažby aj o 8 až 10 rokov, čiže presný rok ukončenia sa v súčasnosti nedá určiť,“ hovorí Feráková.

--

Čítajte tiež: 

Bridlicový plyn aj na Slovensku? Pri Svidníku sa skúma

NFD spustí výrobu zelených generátorov. Prácu nájdu desiatky ľudí

Nafta rozširuje ťažiská plynu pri Michalovciach

Slováci chcú na Ukrajine oživiť konkurenciu v energetike

Krúpa zrejme prehral boj o podiel v Bohemia Energy

--

V minulom roku bolo na Slovensku vyťažených približne 9 tisíc ton ropy. Hlavné zásoby sa nachádzajú na Záhorí a východe republiky. Zvýšenie produkcie už neprichádza do úvahy. Čierne zlato zo Slovenska zmizne. „Na území Slovensku predpokladáme, že nové prieskumné aktivity ukážu skôr výskyt zemného plynu,“ dodáva Monika Feráková.

 

 

Fotozdroj: CC/flickr.com