Bridlicový plyn aj na Slovensku? Pri Svidníku sa skúma

Spoločnosť Alpine Oil & Gas Slovakia skúma pri Svidníku možnosť ťažby plynu z bridlíc

Ako už v minulosti firmy informovali, konsorcium firiem Alpine Oil & Gas Slovakia, s.r.o., Bratislava (50%), JKX Ondava B.V. org. zložka Bratislava (25%) a ROMGAZ s.r.o., Bratislava (25%) skúma možnosti ťažby ropy v okolí východoslovenského mesta Svidník. Ako sa uvádza na stránkach ministerstva životného prostredia, firmy majú povolenie na prieskumy platné do leta budúceho roka. Podľa správy predloženej na posúdenie EIA však firma prieskumom nehľadá len ropu. Pozerá sa aj po možnostiach ťažby bridlicového plynu.  

 „Podľa geologického zákona ministerstvo životného prostredia určuje oblasti, v ktorých možno vykonávať geologický prieskum, teda zisťujú sa podzemné zásoby,“ konštatuje pre biztweet.eu hovorca ministerstva životného prostredia Maroš Stano.

Hovorca ďalej zdôrazňuje, že samotný prieskum v žiadnom prípade neznamená ťažbu, tá znamená úplne odlišný proces v kompetencii ministerstva hospodárstva.

„Ministerstvo životného prostredia v zmysle zákona len určuje prieskumné územia, ale v súčasnosti prieskum nevykonáva.  Samotným geologickým prieskumom by nemalo dôjsť k narušeniu životného prostredia. Organizácia musí pri realizácii geologického prieskumu dodržovať podmienky, ktoré jej boli stanovené orgánmi a organizáciami podľa osobitných predpisov,“ dodáva Maroš Stano.

--

Čítajte aj:

NFD spustí výrobu zelených generátorov. Prácu nájdu desiatky ľudí

Nafta rozširuje ťažiská plynu pri Michalovciach

Slováci chcú na Ukrajine oživiť konkurenciu v energetike

Krúpa zrejme prehral boj o podiel v Bohemia Energy

Perpetuum mobile? NFD už predáva licencie prevratného generátora

--

Firmy sa nám k prieskumom okolo Svidníka nevyjadrili. Zrejme aj pre negatívne reakcie miestnych občanov. Ťažba bridlicového plynu takzvaným frakovaním má totiž vážne environmentálne vplyvy na kvalitu povrchových, podzemných vôd a ovzdušia. Obyvatelia niektorých obcí preto v minulosti dokonca barikádovali príjazdové cesty k prieskumným vrtom. 

 

 

Fotozdroj: CC/flickr.com