Preukazy tretích krajín vo vnútrozemskej plavbe: Coreper potvrdil dohodu s Európskym parlamentom

Veľvyslanci pri EÚ dnes schválili politickú dohodu s Európskym parlamentom o návrhu, ktorým sa vypĺňa medzera v právnych predpisoch a zaisťuje, aby členské štáty mohli naďalej zamestnávať držiteľov preukazov tretích krajín v oblasti vnútrozemskej plavby.

Členovia posádky plavidla, ktorí sú držiteľmi preukazov krajín, ktoré nie sú členskými štátmi EÚ, predstavujú významnú časť pracovnej sily, najmä na určitých vodných cestách EÚ, pričom toto odvetvie už teraz trpí nedostatkom kvalifikovaných pracovníkov a starnutím pracovnej sily.


Vnútrozemská plavba je ako jeden z najlepších spôsobov dopravy z hľadiska uhlíkovej efektívnosti kľúčová pre úsilie EÚ o dekarbonizáciu dopravy. Preto musíme využiť každú príležitosť na jej podporu. Zmena, ktorá bola dnes schválená, umožní ďalej pracovať štátnym príslušníkom tretích krajín, ktorí sú nevyhnutní na fungovanie tohto odvetvia. Rád by som poďakoval Európskemu parlamentu za spoluprácu pri rýchlom vyriešení tejto otázky.

Pedro Nuno Santos, portugalský minister pre infraštruktúru a bývanie, predseda Rady

Podľa dohody môžu členské štáty do 17. januára 2032 naďalej uznávať preukazy vydané tretími krajinami pred 18. januárom 2024.

Na základe neformálnych kontaktov medzi predsedníctvom Rady a Európskym parlamentom bolo možné skonštatovať, že všeobecné smerovanie Rady, ktoré bolo schválené na zasadnutí Rady pre dopravu 3. júna, a pozmeňujúce návrhy Výboru Parlamentu pre dopravu a cestovný ruch sa zhodujú.

Po revízii právnikmi lingvistami znenie najprv prijme Európsky parlament a potom Rada, pravdepodobne v júli.