Rada schválila podpísanie významných dohôd so štyrmi krajinami

Rada odsúhlasila podpísanie troch dohôd o leteckej doprave so susednými krajinami – s Ukrajinou, Arménskom a Tuniskom –, ako aj dohody o leteckej doprave s Katarom.

Tieto dohody otvoria trh leteckej dopravy a ponúknu nové príležitosti pre spotrebiteľov aj prevádzkovateľov. Prostredníctvom efektívnejšieho prepojenia budú podporovať obchod, cestovný ruch, investície a hospodársky a sociálny rozvoj.

Pedro Nuno Santos, portugalský minister pre infraštruktúru a bývanie, predseda Rady

Rada je teraz pripravená podpísať štyri dôležité dohody o leteckej doprave, ktoré zlepšia prístup leteckých spoločností na trh a posilnia prepojenosť a slobodu pohybu občanov. Zároveň zabezpečia najvyššiu úroveň bezpečnosti a ochrany a zabezpečia rovnaké podmienky pre všetkých.

Pedro Nuno Santos, portugalský minister pre infraštruktúru a bývanie, predseda Rady

Uvedené tri dohody so susednými krajinami EÚ odstránia trhové obmedzenia vo vzťahu k týmto krajinám a pridružia ich k vnútornému trhu leteckej dopravy EÚ, keďže tieto krajiny prijmú normy EÚ v oblasti letectva a zavedú pravidlá EÚ v oblasti leteckej dopravy.

Dohodou s Katarom sa trh otvorí rovnako so všetkými 27 členskými štátmi a zároveň sa zaktualizujú pravidlá a normy, ktoré v súčasnosti platia pre lety medzi Katarom a EÚ. Ide o prvú takúto dohodu medzi EÚ a krajinou Perzského zálivu.

Všetky štyri dohody obsahujú zásadné doložky o environmentálnej, sociálnej a spravodlivej hospodárskej súťaži so silnými mechanizmami presadzovania, aby sa zabránilo akémukoľvek narušeniu hospodárskej súťaže alebo inému zneužívaniu.

Rozhodnutia týkajúce sa Ukrajiny, Arménska a Kataru umožňujú predbežné vykonávanie dohody, a to do ukončenia postupov potrebných na nadobudnutie jej platnosti.

Očakáva sa, že štyri dohody sa podpíšu na jeseň 2021. Každú dohodu potom bude musieť ratifikovať každý členský štát, Únia a druhá zmluvná strana.