VEREJNÝ OCHRANCA PRÁV VYKONÁVA KONTROLNÚ NÁVŠTEVU ÚTVARU POLICAJNÉHO ZAISTENIA PRE CUDZINCOV

Verejný ochranca práv Róbert Dobrovodský, spolu s právničkami a právnikom z Kancelárie verejného ochrancu práv, začali v pondelok, 23. októbra 2023 o 16.30 hod., neohlásenú kontrolnú návštevu Útvaru policajného zaistenia pre cudzincov Medveďov.

Návštevu vykonáva verejný ochranca práv na základe informácií zverejnených na sociálnych sieťach organizáciou Frach Collective, ktorá uvádza, že dochádza k protestom migrantov, ktorí sú obmedzení na slobode. Organizácia rovnako uvádza, že na deeskalovanie situácie bolo povolaných 30 príslušníkov Policajného zboru, vrátane psovoda.


Podľa zverejnených informácií sa osoby obmedzené na slobode v Útvare policajného zaistenia pre cudzincov Medveďov domáhajú aj kontaktu s verejným ochrancom práv.
„Už 5. júna 2023 som na základe sťažností od zaistených migrantov vykonal neohlásenútrojdňovú návštevu v Útvare policajného zaistenia pre cudzincov Sečovce. Preto nadväzujem 
na vykonávanú kontrolnú činnosť v útvaroch policajného zaistenia pre cudzincov a na základe zverejnených informácií považujem svoju osobnú intervenciu za dôležitú. Zverejnené
informácie sú mimoriadne závažné a je nevyhnutné situáciu dôkladne preveriť." uviedol verejný ochranca práv Róbert Dobrovodský.