Rada prijala právne predpisy, ktoré zvyšujú bezpečnosť uzavierania zmlúv o finančných službách

Rada prijala smernicu o zmluvách o finančných službách uzavretých na diaľku. Ide o posledný krok v rámci rozhodovacieho procesu.

Dnes prijaté znenie zjednodušuje existujúce právne predpisy, zvyšuje ochranu spotrebiteľa a vytvára rovnaké podmienky pre finančné služby uzavierané online, telefonicky alebo inými formami marketingu na diaľku.


Dnes prispôsobujeme pravidlá EÚ týkajúce sa finančných služieb digitálnemu veku. Odteraz budú spotrebitelia na jednotnom trhu lepšie chránení pri prístupe k novým finančným produktom a službám zo svojich telefónov alebo počítačov.

Alberto Garzón Espinosa, úradujúci španielsky minister pre záležitosti spotrebiteľov

Digitálny trh, digitálna ochrana

Dnes prijatou smernicou sa zrušujú doteraz platné právne predpisy z roku 2002 a zavádzajú sa nové ustanovenia pre zmluvy o finančných službách uzavreté na diaľku ako dodatočná kapitola smernice o právach spotrebiteľov, ktorá chráni spotrebiteľov pri všetkých druhoch obchodných praktík. Zjednodušuje sa legislatívny rámec a niektoré články smernice o právach spotrebiteľov sa budú vzťahovať aj na finančné služby predávané na diaľku.

Konečné znenie smernice:

  • spresňuje rozsah uplatňovania a prvok záchrannej siete pre finančné služby
  • zlepšuje pravidlá zverejňovania informácií a modernizuje informačné povinnosti pred uzavretím zmluvy (ponecháva členským štátom možnosť zaviesť v tejto oblasti prísnejšie vnútroštátne pravidlá)
  • ustanovuje právo spotrebiteľov požiadať o ľudský zásah na webových sídlach, na ktorých sa zobrazujú automatické informačné nástroje, ako je automatizované poradenstvo alebo chatboty
  • uľahčuje právo na odstúpenie od zmlúv uzavretých na diaľku prostredníctvom ľahko vyhľadateľnej funkcie odstúpenia od zmluvy v rozhraní poskytovateľa
  • zavádza dodatočnú ochranu spotrebiteľov pred temnými vzorcami (používateľské rozhranie určené na to, aby používateľov navádzalo na neplánované kroky, ako je nákup výrobkov, ktoré nehľadali)

Kontext

Preskúmanie smernice o poskytovaní finančných služieb spotrebiteľom na diaľku z roku 2002 je súčasťou Nového programu Komisie pre spotrebiteľov, ktorý Rada podporila vo svojich súvisiacich záveroch z 21. februára 2021.

Ďalšie kroky

Po dnešnom schválení pozície Európskeho parlamentu Radou je legislatívny akt prijatý.

Po podpísaní predsedníčkou Európskeho parlamentu a predsedom, resp. predsedníčkou Rady sa smernica uverejní v Úradnom vestníku Európskej únie a nadobudne účinnosť dvadsiatym dňom po uverejnení.