ISIL (Dá’iš) a al-Káida: EÚ predĺžila reštriktívne opatrenia o ďalší rok

Rada prijala rozhodnutie, ktorým sa predlžuje platnosť súčasných reštriktívnych opatrení proti ISIL/Dá’iš a al-Káide a voči fyzickým a právnickým osobám, skupinám, podnikom a subjektom, ktoré sú s nimi spojené, o ďalší rok.

V súčasnosti sa zavedený sankčný režim vzťahuje na 14 osôb a 5 skupín. Na ciele reštriktívnych opatrení sa vzťahuje zmrazenie aktív a zákaz cestovania do EÚ. Okrem toho sa osobám a subjektom z EÚ zakazuje sprístupňovať finančné prostriedky, finančné aktíva alebo hospodárske zdroje osobám a subjektom zaradeným na zoznam v rámci sankčného režimu.

Tieto autonómne reštriktívne opatrenia dopĺňajú sankcie, ktoré proti ISIL/Dá’iš a al-Káide uložila Bezpečnostná rada OSN.

EÚ je i naďalej odhodlaná prijímať opatrenia proti tým, ktorí ohrozujú medzinárodný mier a bezpečnosť tým, že plánujú, financujú a páchajú teroristické útoky a šíria teroristickú propagandu po celom svete.

Toto rozhodnutie nadobudne účinnosť dňom nasledujúcim po jeho uverejnení v Úradnom vestníku Európskej únie.

Kontext

Rada 20. septembra 2016 prijala reštriktívne opatrenia voči ISIL/Dá’iš, al-Káide a pridruženým fyzickým a právnickým osobám, skupinám, podnikom a subjektom.

EÚ prijíma autonómne reštriktívne opatrenia proti organizáciám ISIL (Dá’iš) a al-Káida a voči osobám, skupinám, podnikom a subjektom, ktoré sú s nimi spojené, od septembra 2016.

Vysoký predstaviteľ predložil 20. septembra 2023 návrh na predĺženie reštriktívnych opatrení o ďalších 12 mesiacov.