Rubrik si v IPO trúfa na 713 miliónov dolárov

Spoločnosť Rubrik vyvíjajúca softvér pre bezpečnosť dát plánuje vstúpiť na burzu. Chystá IPO, ktorá si trúfa získať mohutný kapitál.

Softvérová spoločnosť Rubrik stanovila očakávané cenové rozpätie pri svojej prvej verejnej ponuke akcií na 28 až 31 dolárov za akciu.

Rubrik plánuje vstúpiť na burzu v New Yorku pod symbolom RBRK. Ponuku uvedú upisovatelia Goldman Sachs, Barclays, Citigroup a Wells Fargo Securities.

Rubrik plánuje predať 23 miliónov kmeňových akcií triedy A, čo znamená výnosy bez poplatkov, v prípade udržania na vrchole rozpätia 713 miliónov dolárov. Spoločnosť má tiež akcie triedy B s dozorom - každá s 20 hlasmi v držbe rizikových investorov, zakladateľov a ďalších osôb, ktoré dohromady predstavujú viac ako 99 % hlasovacích práv v akciách Rubrik.

Za predpokladu konverzie rôznych opcií a obmedzených akciových jednotiek bude mať spoločnosť po ponuke asi 219 miliónov akcií v obehu, čo predstavuje implikované ocenenie na vrchole rozmedzia asi 6,8 miliardy dolárov.

Rubrik mala vo fiškálnom roku v januári 2024 tržby vo výške 627,9 milióna amerických dolárov, čo je o 5 % viac ako v predchádzajúcom roku. Rubrik presúva svoj obchodný model do cloudu, pričom nekladie dôraz na on-premisie implementácie svojho softvéru. Kedykoľvek softvérová spoločnosť vykoná tento prechod, má tendenciu vopred znižovať príjmy. Podľa Barrons ide teda o pomerne zavádzajúci ukazovateľ ovplyvňujúci aj prognózy trhovej kapitalizácie

Tržby z predplatného za posledný rok predstavovali v Rubrik 537,9 milióna dolárov, čo je nárast o 40 %. Ročné opakujúce sa výnosy na základe predplatného na konci roka predstavovali 784 miliónov USD, čo je medziročne o 47 % viac. Rubrik v poslednom roku stratila 354 miliónov dolárov a k januáru mala kumulovaný deficit 1,7 miliardy dolárov.

Čítajte aj:

Existuje, alebo nie? Tesla padá po správach, že nepripravuje lacnejší model

Stávkové kancelárie prvýkrát po pol roku favorizujú v amerických prezidentských voľbách Bidena

Krízy ustáli a výrazne rastú. Medusa po dobrých výsledkoch otvorí dve nové prevádzky

Medzi najväčších investorov do Rubriku patria rizikové kapitálové spoločnosti Lightspeed s 24% podielom a Greylock, ktorá vlastní asi 12% firmy.

Predseda predstavenstva, generálny riaditeľ a spoluzakladateľ Rubrik Bipul Sinha vlastní 8 %, zatiaľ čo CTO a spoluzakladateľ Arvind Nithrakashyap držia asi 7 %. Tretí spoluzakladateľ spoločnosti Arvind Jain, drží tiež zhruba 7%.

Rubrik súťaží v segmente zabezpečenia a integrity dát so spoločnosťami ako Dell, IBM, Commvault a Cohesity, o ktorých sa tiež predpokladá, že sa blížia k prvej verejnej ponuke akcií. Po nedávnych úspešných ponukách Reddit a Astera Labs na trhu vzrástla popularita IPO.

 

Tomáš Lemešani

Biztweet, podporte nás nákupom v našom eshope alebo darom na Číslo účtu:1027300577/5500 IBAN: CZ1455000000001027300577 BIC/SWIFT: RZBCCZPP