Hackathony MIRRI SR pokračujú aj v roku 2024

Hackathony MIRRI SR pokračujú aj v roku 2024, talentovaní študenti a IT odborníci znova navrhnú riešenia pre občanov.

Obce, mestá, kraje, ministerstvá a ostatné ústredné orgány štátnej správy môžu do 5. apríla navrhnúť témy.

Viaceré odvážne nápady a technologické riešenia, ktoré IT profesionáli alebo študenti stredných a vysokých škôl v SR vytvorili počas minuloročných hackathonov, už vďaka Ministerstvu investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR smerujú k implementácii do každodenného života našich verejných inštitúcií. Technologicky zdatné talenty preto dostanú šancu pomáhať aj tento rok. V rámci projektu Hacknime.to, organizovanom v spolupráci s Campus Cowork, sa v priebehu roka 2024 bude konať minimálne 5 ďalších hackathonov. Na to, aby mohli regionálnym samosprávam a inštitúciám verejnej a štátnej správy priniesť ďalšiu vlnu nápadov a projektov, ktoré výrazne prispejú k modernizácii a efektivite, témy navrhujú priamo tieto inštitúcie.  

„Projekt Hacknime.to nám umožnil inšpirovať verejné inštitúcie a podporiť ich záujem o inovatívne riešenia zo sveta digitalizácie. Zároveň sme ponúkli väčší a netradičný priestor pre dynamickú komunitu inovátorov na Slovensku. Sme presvedčení, že s ich pomocou budeme prostredníctvom hackathonov v tomto roku a prvých mesiacoch budúceho roka 2025 schopní vyriešiť ďalších 11 problémov verejných inštitúcií,” hovorí štátny tajomník Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Ivan Ivančin a dodáva: “Pre mňa je úspechom aj opakované zapájanie sa žiadateľov s novými problémami a ich záujem o digitalizáciu. Projekt Hacknime.to je dôkazom, že spoločne môžeme dosiahnuť veľké veci a vytvárať pozitívne zmeny prostredníctvom inovatívnych riešení – efektívne, rýchlo a s využitím inovatívneho potenciálu Slovenska.”


Hackathony financované z Plánu obnovy a odolnosti SR nemožno hodnotiť inak ako obrovský úspech. Za všetky prípady môžem spomenúť napríklad ten prešovský, kde víťazný tím so svojím riešením na meranie okamžitej spotreby elektrickej energie pre budovy v meste vyhral aj následné verejné obstarávanie a výrazne tak samospráve pomôže so šetrením nákladov, uviedol Viktor Štefaňák, partnership manažér Campus Cowork.

Najbližší z aktuálne naplánovaných hackathonov sa bude konať už v apríli. Prijímateľom navrhovaných riešení bude Ministerstvo kultúry Slovenskej republiky, ktoré chce, aby súťažiace tímy navrhli informačný systém na tvorbu a napĺňanie registrov kultúrnych subjektov a ich následné overovanie a členenie podľa kultúrnych sektorov. Naplánovaný je taktiež hackathon, na ktorom budú súťažné tímy inovačným prístupom pracovať na vytvorení automatizovaného vyhľadávania vzorových súťažných podkladov pre Úrad pre verejné obstarávanie. Súťažiaci sa na tieto hackathony budú môcť prihlásiť už čoskoro prostredníctvom webovej stránky Hacknime.to.  

Ďalšie tri pripravované podujatia budú pomáhať priamo jednotlivým slovenským samosprávam. V Banskobystrickom samosprávnom kraji sa budú tvoriť digitálne riešenia v oblasti zefektívnenia procesov a spolupráce jeho zamestnancov, v Košickom pôjde o vybudovanie jednotného interaktívneho nástroja pre potenciálnych domácich a zahraničných investorov v kraji. Mesto Prešov dokonca uspelo už v druhej výzve na tému hackathonu, tentoraz s témou digitálneho občana, čím chce podporiť participáciu občanov na dianí v meste a zlepšiť komunikáciu medzi občanmi a úradmi.

Témy ušité pre problémy z praxe. Samosprávy aj verejné inštitúcie majú poslednú šancu prihlásiť sa

Počas rokov 2024 a 2025 plánuje Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR v spolupráci s Campus Cowork zorganizovať ešte 6 takýchto tematických hackathonov. Na to, aby mohli skutočne riešiť každodenné problémy občanov či úradníkov, oprávnení žiadatelia sa môžu v zmysle aktuálne zverejnenej výzvy zapojiť so svojimi témami. Podporených bude 6 žiadateľov. Prihlasovanie je otvorené do 5. apríla 2024.

Projekt Hacknime.to bol vďaka predchádzajúcim hackathonom vybraný medzi 10 finalistov súťaže The Innovation in Politics Awards 2024 ako vynikajúci príklad politickej inovácie v Európe. Ocenila ho porota zložená z 1 086 európskych občanov, ktorí vyberali spomedzi 334 politických projektov tohto typu. Finále súťaže a ocenenie víťazných prelomových politických iniciatív, ktoré významne ovplyvňujú životy občanov a posilňujú demokracie, prebehne začiatkom mája v Barcelone.