Reformy, ale aj kauzy a boj proti médiám. Druhá vláda Mikuláša Dzurindu

Zatiaľ čo Česko ukončovalo éru kontroverznej opozičnej zmluvy, na Slovensku sa odohrával boj v kulisách druhej Dzurindovej vlády, ktorá sa sformovala po roku 2002.

V tomto období bol Dzurinda dvakrát poverený výkonom niektorých právomocí prezidenta Slovenska. Prvýkrát v období od októbra 1998 do konca mája 1999 a potom v súvislosti s chorobou prezidenta Slovenska Rudolfa Schustera od 3. júla 2000 do 31. júla 2000.

17. januára 2000 avizoval verejnosti vznik nového politického subjektu – Slovenskej demokratickej a kresťanskej únie SDKÚ. 14. februára 2000 vystúpil z KDH. Na ustanovujúcom kongrese SDKÚ 18. novembra 2000 bol zvolený za predsedu strany.

Prezident Schuster vymenoval 16. októbra 2002 po ďalších voľbách novú vládu, ktorej predsedom sa druhýkrát stal Dzurinda. Jeho druhý koaličný kabinet bol zložený zo zástupcov KDH, SMK a ANO (definovala sa ako liberálna strana, v skutočnosti však išlo o biznis projekt, ktorého zakladatelia neskôr čelili obvineniam a niektorí skončili za mrežami). 

V závere roku 2005 Dzurinda stratil podporu poslancov za kresťanskú demokraciu a ÁNO (Aliancia nového občana). Vo februári 2006 na protest proti neschváleniu zmluvy o výhrade vo svedomí medzi Slovenskou republikou a Vatikánom odišlo KDH z vlády.

Obdobie znamenalo nielen pokračovanie dôležitých reforiem slovenskej ekonomiky či sociálneho systému, ale aj pád ilúzií o korupčnej nevinnosti protimečiarovských strán.

Z niekoľkých únikov informácií bolo zrejmé, že privatizácia prebiehala tak, aby bola v záujme politických strán, ktoré o nej rozhodovali. 

Politici boli takí neopatrní, že to mnohokrát ani nezastierali. Napríklad v kauze „Vláčik“ z daného obdobia poslanec Peter Kresánek píše list premiérovi a predsedovi jeho strany v jednej osobe, v ktorom píše, že všetko prebieha tak, aby to bolo v súlade so záujmami strany.

Pokiaľ niečo zanechalo v novinárskej obci po vládach Mikuláša Dzurindu pachuť, bola to zaiste najmä jeho neustála snaha vymýšľať informačné kampane. Po podplácaní novinárov pred prvými voľbami, v ktorých porazil Mečiara vznikali nové a nové podozrenia z oveľa vážnejších korupčných afér. Dzurinda reagoval protiútokmi. Na kritikov, politických oponentov, či médiá. 

Snažil sa vytvoriť dojem, že všetko, čo sa o jeho vládach píše v negatívnom duchu, je v skutočnosti komplotom a protiúderom temných síl. S tým súvisí značne signifikantná kauza „skupinka“. Mikuláš Dzurinda v rámci nej verejne informoval, že v krajine operuje skupina ľudí, ktorí škodia jeho vláde a strane SDKÚ. Všetko pritom zahmlieval, nadväzoval do ďalších príbehov a nikdy nevyjasňoval odkiaľ dané informácie má a o ktoré osoby ide. 

Čítajte aj:

Divoký východ a Jaroslav Svěchota

Černák, juh a Bratislava

Nástup Mikuláša Dzurindu. História vzostupu mena, ktoré porazilo Mečiara

Objavovali sa iba nepotvrdené a zjavne riadené úniky zoznamov, na ktorých sa neprekvapivo objavovali niektorí kritici a súperi vlády. Klasická dezinformačná kampaň je v čase o dvadsať rokov neskôr bežnou praxou, v danej dobe to však bolo v pro-demokratických kruhoch neobvyklé a viedlo aj k postupnému odchodu niekoľkých nesúhlasiacich členov Dzurindovej strany.

Z ekonomického hľadiska v danom období najviac rezonovala kauza Branisko. Išlo o veľký infraštruktúrny projekt prerážania tunela na východnom Slovensku. Sériu podozrení, ktorá bola preverovaná a rozvíjaná niekoľko ďalších rokov spustila tajná služba a švajčiarska polícia, ktoré upozornili na nedokladované príjmy nominantov vládnych strán v Slovenskej správe ciest. Veľké problémy s dokladovaním pôvodu financií mala aj samotná stranícka pokladňa SDKÚ. Financovanie, ktoré Dzurinda nedokázal vysvetliť, nakoniec viedlo aj k jeho postupnému pádu.

 

Tomáš Lemešani

Biztweet, podporte nás nákupom v našom eshope alebo darom na Číslo účtu:1027300577/5500 IBAN: CZ1455000000001027300577 BIC/SWIFT: RZBCCZPP

Independence sleduje formy negatívnych vplyvov, kľúčové postavy a financie, ktoré za týmto dianím stoja.

Ak chcete podporiť projekty Independence, môžete sa stať patrónom platformy klikom na tento link, alebo tak urobiť darom na Číslo účtu:1027300577/5500 IBAN: CZ1455000000001027300577 BIC/SWIFT: RZBCCZPP