BSP kreslí nový projekt ropovodu. Starý blokuje Bratislava

Ropovod Bratislava – Schwechat prechádza zmenami. Pre nesúhlas hlavného mesta Slovenska.

Z desiatich možných trás vybrali autori projektu jedinú pred viac ako dvomi rokmi. Hlavné mesto Bratislava však listom primátora Ivo Nesrovnala na konci roka 2017 odmietla, aby trasa nového ropovodu, ktorý má prepojiť Slovensko s Rakúskom, viedla v jeho podzemí podľa súčasného návrhu.

V správe ministerstva hospodárstva, ktorú k projektu predložil vláde v decembri 2017 minister Peter Žiga, sa tak konštatovalo, že pre problémy s trasováním projekt nenapreduje. Aby sa všetky problémy vyriešili a Slovensko nepríchadzalo o príjmy z prepravovanej ropy, vláda s investorom určili 18 mesiacov na to, aby bol projekt prepísaný.

18 mesiacov na zmenu

„Pretrvávajúce protichodné stanoviská súvisiace s výberom vhodnej trasy na slovenskom úseku ropovodu BSP medzi samosprávou a rezortom hospodárstva by sa mali definitívne vyriešiť a to podľa doporučenia vlády SR najneskôr v lehote do 18 mesiacov. Ak sa do tohto času nenájde vhodné kompromisné riešenie pre výber trasy a pre realizáciu tohto strategického a pre vládu Slovenskej republiky naďalej prioritného projektu, budú sa musieť obaja jeho akcionári dohodnúť na ďalšom postupe súvisiacom s pozastavením prác na projekte,“ uvádza pre Biztweet Robert Nemcsics prokurista BSP GmbH, teda realizátora projektu.

Na slovenskej strane Transpetrol a OMV na strane rakúskej teraz pracujú na dopracovaní potrebných zmien z hľadiska ekologickej a environmentálnej bezpečnosti a hlavne na hľadaní riešení pri výbere trasy tak, aby boli uspokojené potreby samosprávy, jej obyvateľov a strategických a hospodárskych záujmov štátu a Európskej únie.

Čítajte aj:

BSP považuje ropovod do Rakúska za hotovú vec. Žigovi nerozumie

Žiga sľub nesplnil. Budúcnosť štátneho holdingu je neznáma

„Takto spracovaný materiál vo forme štúdie spolu s analýzou ekologických a environmentálnych rizík spracovaných niektorou z renomovaných a nezávislých nadnárodných agentúr bude predložený na rokovanie vlády SR v prvej polovici roka 2019, aby rozhodla o definitívnom osude projektu,“ hovorí Nemcsics.

Ropovod Bratislava Schwechat Pipeline považuje za strategický Rakúska republika aj Európska komisia. Tá ho zaradila medzi projekty strategického významu EÚ v oblasti energetiky, a to najmä z dôvodu energetickej bezpečnosti krajín EÚ. Prepojenie ropovodných sústav z východu na západ je totiž prvoradým cieľom v procese budovania energetickej bezpečnosti krajín únie.

Strata príjmu, narušenie spolupráce

Ropovod je projektovaný ako reverzný, umožní teda v prípade výpadkov  dodávok ropy z Ruskej federácie jej prísun na Slovensko z Rakúskej republiky.

Slovensko, ako akcionár spoločnosti Transpetrol, by sa podľa Roberta Nemcsicsa zastavením projektu pripravila o nemalé príjmy zo zvýšeného objemu tranzitnej prepravy ropy prostredníctvom ropovodu Družba. Zásadným spôsobom by sa podľa neho narušila aj koncepcia energetickej bezpečnosti krajín únie v tejto oblasti, ako aj bilaterálna spolupráca medzi Slovenskom a Rakúskom.

 

Biztweet, podporte nás nákupom v našom eshope