Kupec bulharských aktív Skupiny ČEZ javí známky napojenia na mafiu

Spoločnosť Inercom, ktorá má kúpiť aktíva Českých energetických závodov (ČEZ) je personálne prepojená so známymi bulharskými mafiánmi.

Kontroverzná cesta ČEZu v Bulharsku zdá sa nekončí. Pred rokmi bola skupina obviňovaná, že získavala peniaze manipuláciami v štátnych zákazkách. Peniaze potom údajne bulharský management prerozdelil ľuďom spájaným s miestnym podsvetím.

Politické turbulencie, ktoré viedli až k masívnym pouličným protestom odzneli. Prišli zmeny, nová doba a obrat firiem zo Skupiny ČEZ v Bulharsku k ďalším masívnym ziskom. Napriek tomu sa skupina rozhodla bulharských aktív zbaviť. Aj kvôli pošramotenej reputácii tamojších aktivít. Zdá sa však, že problémy len znásobila. Kupec aktív českej pološtátne firmy totiž vyvoláva ďalšie otázky.

Politickým orgánom aj regulátorom a dohľadovým inštitúciám musí teraz ČEZ vysvetľoval prečo aktíva za 320 miliónov eur predáva spoločnosti, ktorá okrem malých fotovoltaických a stavebných projektov doteraz nemá v biznise výrazné meno. Otázku odkiaľ na kúpu zoženie peniaze vyvoláva tiež tajomná majitelská štruktúra spoločnosti.

Za konečnú majiteľku Inercomu sa označila Ginka Varbakova. Neznáma žena tvrdí, že peniaze pre ČEZ získa z banky. Jej rodina vlastní niekoľko bulharských fotovoltaických a stavebných firiem.

"O tom, že firma Inercom je pripravená financovať transakciu, svedčí fakt, že poskytla neodvolateľnú bankovú záruku na zaplatenie kúpnej ceny. Túto bankovú záruku vystavila inštitúcia, ktorá je súčasťou renomovanej medzinárodnej banky," hovorí pre Biztweet hovorkyňa Skupiny ČEZ Alice Horáková.

Čítajte aj:

Nášho priateľa Jána Kuciaka s priateľkou zastrelili

Mojžiš na slobode. Zaplatil dostatočnú cenu?

Zákon o preukazovaní pôvodu majetku čaká ďalšia zmena

Personálne prepojenie firiem okolo Inercomu však ukazuje na zarážajúci možný scenár. Majitelská clona totiž opäť smeruje k skupine, ktorú v Bulharsku považujú za mafiu.

Od roku 2013 je z podvodov vo verejnom obstarávaní podozrievaný bývalý člen dozornej rady bulharského ČEZu Dimitar Stefanov. Tento manažér mal pracovať tiež pre kontroverzného podnikateľa Rumena Nikolova, ktorý je označovaný za člena známej bulharskej mafiánskej skupiny.

Bulharské médiá tvrdia, že generálny prokurátor Sotir Tsatsarov doteraz nikoho v prípade údajnej manipulácie verejných zákaziek neobvinil. Údajne aj preto, že Rumen Nikolov, rovnako ako Dimitar Stefanov majú obchodné vzťahy priamo s bulharským premiérom.

Zarážajúcou informáciou ohľadom súčasného avizovaného kupcu aktív ČEZu spoločnosťou Inercom je personálne prepojenie na Rumena Nikolova. Manžel údajnej majiteľky Inercomu Ginky Varbakovej - Savcho Varbakov totiž do roku 2014 desať rokov pôsobil v rôznych firmách s Evgeniou Kalkandjievovou. Táto modelka je známa tiež ako showbyznysová podnikateľka, ktorá má blízko k organizovanému zločinu spojovanému tiež s Rumenom Nikolovom.

"Predaju bulharských aktív sa predstavenstvo aj dozorná rada venovali niekoľko mesiacov. K dispozícii mali všetky informácie, vrátane zhrnutia preverenia kupujúceho aj spôsobu financovania transakcie z jeho strany. K tomuto sa vyjadroval aj dodatočný externý audit zadaný dozornou radou, " odmieta náznaky napojenia na mafiu hovorkyňa Skupiny ČEZ.

 

Biztweet, podporte nás nákupom v našom eshope

Odomknúť článok

Standard Biztweet Standard

  • 1 Kredit
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
Top

Biznis Biztweet Biznis

  • 5 Kreditov
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
  • Objednávka služieb

Golden Biztweet Golden

  • Získavate 10 kreditov
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
  • Objednávka služieb