Vláda rozhodla o podpore pre bionaftu. Prínosy sú otázne

Slovenská vláda po rokoch podporí používanie bionafty v poľnohospodáre. Zľava na dani pomáha veľkým hráčom a dopad na znižovanie emisií je nejasný.

Na podporu farmárov prostredníctvom zľavy na palivách výmenou za používanie bionafty a vytvorenie pracovných miest má ísť celkovo 30 miliónov eur, sľubuje premiér Robert Fico aj jeho koaliční partneri.

"Domnievame sa, že táto suma peňazí bude použitá mimoriadne užitočne, pretože chceme ísť najmä do podpory tých častí slovenského poľnohospodárstva, kde pôjde o vytváranie nových pracovných miest. Máme jasnú predstavu, ako to celé má vyzerať," predstavil na tlačovke plánované opatrenie predseda vlády Slovenska.

To, čo na Slovensku predstavujú ako novinku, fungovalo v Európskej únii v minulosti. Mnoho štátov dotácie na bionaftu z Európskej únie čerpalo roky. Po čase však Brusel prestal tomuto druhu dopingu farmárov fandiť. Pravidlá na zľavy na dani sa totiž štát od štátu výrazne líšili, opatrenie bolo vyhodnotené ako veľmi drahé a dopad na znižovanie emisií v ovzduší zaostával za očakávaniami. Či opatrenie zaviesť alebo nie tak Európska komisia necháva na jednotlivých vládach s tým, že už nie je naklonená k výraznej podpore bionafty z európskych spoločných peňazí.

Paradoxne práve teraz prichádza kabinet Roberta Fica so zavedením podpory zelenej nafty. Ficove vlády pritom doposiaľ opatrenie rázne odmietali.

„V Slovenskej republike súčasná právna úprava zdaňovania minerálneho oleja (zákon č. 98/2004 Z. z. o spotrebnej dani z minerálneho oleja) neobsahuje úpravu, ktorá by daňovo zvýhodňovala pohonné látky (vrátane biopalív alebo nafty) pre poľnohospodárske podniky. Daňové zvýhodnenie na pohonné látky používané poľnohospodárskymi podnikmi sa v Slovenskej republike uplatňovalo do 31.12.2010. V súčasnosti sa neuvažuje nad opätovným zavedením daňového zvýhodnenia na pohonné látky používané poľnohospodárskymi podnikmi,“ uviedlo na otázku Biztweetu v roku 2015 ministerstvo financií.

Čítajte aj:

Štát spustí sanáciu Babišovho odpadu vo Vrakuni. Bude to stáť 30 miliónov

Envirorezort pripravuje prísnejšie pravidlá pre Fortischem

Biopalivá: Český či Babišov výklad?

Zelená nafta má byť štátom podporená hlavne u tých podnikov, ktoré vytvárajú pracovné miesta, teda živočíšna výroba, produkcia zeleniny či ovocinárstvo. Táto predstava však naráža na realitu európskej smernice, ktorá podporu povoľuje iba celoplošne a nedovoľuje ju používať na vytváranie pracovných miest, čo spadá do sociálnej oblasti.

Okrem toho je otázne, u koho štátna dotácia skončí. Pracovné miesta na Slovensku vytvárajú hlavne veľké dánske farmy, či firmy zo skupín veľkopodnikateľov ako Andrej Babiš, či Ján Sabol. Často naviac využívajú agentúrnych pracovníkov aj zo zahraničia. Národniarska idea tak paradoxne vyhovuje hlavne veľkým zahraničným koncernom.

 

Biztweet, podporte nás nákupom v našom eshope