Vnútorná motivácia. Blábol, či naozaj funkčná technika?

Viete kadiaľ vedie vaša cesta za šťastím, ale nemáte chuť vydať sa po nej? Chyba je vo vašej hlave. Nebojte sa, stačí si ju vyčistiť a zistiť, kde sa schováva vaša vnútorná motivácia.

Beznádej v kariére a neznalosť riešenia ako z krízy von nie sú jedinými problémami, ktoré ľudí často riešia. Aj keď svoje sny máte veľmi jasne definované a dokonca poznáte cestu ako ich dosiahnuť, stále to nemusí nič znamenať. Posledným a najdôležitejším cieľom je nájsť silu ako na onú cestu vykročiť.

Správnym a dôležitým rozhodnutím môže byť v začiatkoch zapracovať na vnútornej motivácii. Hlavné je vaše presvedčenie a chuť vytrvať v ceste za vašimi cieľmi. Zo začiatku to nemusí byť ľahké, no neskôr bude vaša mechanika vnútorného motivovania pracovať sama. Bude ju totiž živiť každé z prvých súst odmeny zvanej úspech. Nech už je vašim cieľom čokoľvek.

Nemusí sa pritom jednať len o motiváciu v zmysle dosahovania bodov biznis plánu. Cieľov nedosiahneme, ak nebudete vyrovnaný a sebavedomý. Aj porážka malého problému, s ktorým ste bojovali, ale prehrávali, dokáže nabrať vietor do vašich plachiet a rozbehnúť vás smerom k výraznejším úspechom.

Vnútorná motivácia vám pomôže dosiahnuť prakticky čokoľvek. S motiváciou budete mať dostatok energie, ktorá vás k cieľu posunie aj cez prípadné prekážky.

Hlavnou pomôckou ako s motiváciu začať môže byť napríklad definícia prečo chcete cielenú zmenu dosiahnuť. Keď si vymenujete všetko, čoho po dosiahnutí cieľa dosiahnete, verte, že sa vám do úlohy bude chcieť stopercentne viac.

Keby vám nestačila samotná predstava dosiahnutých cieľov a pocitu úľavy, ktoré sa s nimi spájajú, buďte prozaickejší. Vytvorte si zoznam a pozerajte sa naň vždy, keď potrebujete znovu získať stratenú motiváciu.

Ďalšou radou na nezaplatenie je tá, ktorá vám odporúča prevziať zodpovednosť za seba a svoje rozhodnutia. Pivné reči a sťažovania sa u kamarátov vašu motiváciu obyčajne privedú k bodu mrazu. Kamaráti sa totiž o tému, ktorú rozoberáte zaujímajú len čiastočne a nemusia si byť vedomí toho, ako veľmi je pre vás dôležitá. Debata preto skĺzne k zľahčovaniu a uisťovaniu vás o tom, že všetko čo potrebujete dosiahnuť dosiahnete aj bez zvýšenej snahy. To je bohužiaľ veľmi často lož.
 
Tým však nechcem povedať, že vnútorná motivácia nevyžaduje aj externé konzultácie. Niektorým ľuďom sa komunikácia o problémoch hodí a nespôsobuje kontra-efekty. Avšak ak medzi nich patríte, radšej o motivačných cieľoch hovorte len s odborníkmi, alebo niekým, kto rozumie, čo pre vás vaše ciele znamenajú.

Čítajte aj:

Marketing ad hoc? Musíte mať plán

Dlhodobá spolupráca. Ako požiadať o viac peňazí?

Firemné akcie. Odmena, či trest?

Aj keď to môže znieť "trhle", skvelým spôsobom k dosiahnutiu motivácie je hovoriť sám so sebou. Pozitívne sa podporovať a povzbudzovať. Pokojne len v mysli, nemusíte vyzerať ako blázon.

S tým súvisí aj ďalší veľmi využívaný nástroj vnútornej motivácie - afirmácia. Ide vlastne o pozitívne potvrdenie, ubezpečenie toho, čo si prajeme. V skratke stačí poznať päť až desať hlavných vecí, na ktorých v súčasnosti pracujete. Keď si ich v hlave budete opakovať, nezabudnete na to čo chcete. Nehľadiac na to, či zažívate úspechy, alebo pády. Ani stres vás nedonúti zabudnúť na to, čo vás čaká na konci cesty, po ktorej kráčate.

Premýšľať sami o sebe a o tom, čo chcete, alebo životných hodnotách by malo byť samozrejmosťou každého z nás. Vnútornú motiváciu však bohužial v školách neučia a pracovné prostredie často pôsobí skôr demotivačne.

Ak chcete dosiahnuť úspech a nezávislosť, zapojte fantáziu. Je to ten najväčší poklad. Položte si pár otázok. Ako veľmi chcete zmeny dosiahnuť? Čo vám prinesú? Keď ste presvedčení, že veľa, neváhajte a choďte do toho. Prvým krokom môže byť napríklad určenie dátumu začiatku vašej transformácie.

 

Biztweet, podporte nás nákupom v našom eshope

Odomknúť článok

Standard Biztweet Standard

  • 1 Kredit
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
Top

Biznis Biztweet Biznis

  • 5 Kreditov
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
  • Objednávka služieb

Golden Biztweet Golden

  • Získavate 10 kreditov
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
  • Objednávka služieb